Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hot dog taštičky mohou být skvělou svačinou nebo lehčí večeří.
Zdroj: Toprecepty

Hot dog taštičky z listového těsta si získaly oblibu nejen díky své chuti, ale i díky dostupnosti v supermarketech, kde po nich často sáhneme kvůli tomu, že nám připomínají oblíbený párek v rohlíku. Přestože je snadné koupit si hotové jídlo, domácí příprava nabízí nejen úsporu peněz, ale i možnost doladit chuť přesně podle vlastních představ.

Klasika na sto způsobů

Na první pohled může být taštička s párkem pro někoho možná obyčejné jídlo, které ovšem při zakousnutí dokáže mile překvapit svou chutí. Kombinace křehkého, na povrchu zlatavě křupavého listového těsta a jemného, šťavnatého párku uvnitř totiž dokáže, pokud se dobře připraví, potěšit snad každého. Obzvlášť fanoušci párků v rohlíku či hot dogů jsou nadšení. 

Nechybí totiž nic, co máme na tomto druhu rychlého občerstvení nejraději. Kousek masa, doplněný hořčicí a kečupem, zabalený v pečivu. Navíc se dá přidat i sýr, smažená cibulka nebo bylinky. Základní recept je totiž tak univerzální, že umožňuje, abychom si ho upravili podle svých představ, nebo podle toho, co zrovna máme v lednici.

Rychlost, základ úspěchu

V době, kdy čas hraje hlavní roli, ocení většina z nás jídla, která se dají připravit za pár minut, ideálně bez složité přípravy a dlouhého seznamu ingrediencí. Hot dog taštičky tyto nároky naplňují beze zbytku. Jejich příprava zabere jen pár minut a výsledek vypadá i chutná, jako byste nad ním strávili celé odpoledne.

Navíc si je můžete dopřát jak horké, hned po vytažení z trouby, tak po vychladnutí třeba jako svačinu, po které sáhnete v momentě, kdy není po ruce nic jiného.

Těsto a maso si notují

Spojení listového těsta a masa patří mezi kulinářské klasiky, které se v různých podobách objevují napříč světovými kuchyněmi. Křehké těsto a šťavnatá masová náplň jsou základem pro pokrmy, které působí na první pohled „bombasticky”, přesto jsou překvapivě jednoduché na přípravu.

Mezi nejznámější patří anglický Beef Wellington, kde se hovězí svíčková obaluje nejen do těsta, ale i do vrstvy na másle a cibuli dušených hub. V Česku jsou oblíbené masové štrúdly, plněné mletým vepřovým nebo směsí masa a zeleniny, stejně jako taštičky s kuřecím masem a sýrem, které se hodí jako rychlý oběd nebo slané pohoštění.

Inspiraci lze hledat i na Blízkém východě či na Balkáně, kde se maso do těsta balí s kořením a bylinkami do tvaru pirožek či bureku. Listové těsto v tomto spojení funguje nejen jako obal, ale i jako skvělý chuťový doplněk.

Stylový snack i srdcovka pro děti

Hot dog taštičky nejsou jen výbornou pochutinou k večernímu televiznímu programu nebo rychlou záchranou, když přijde neohlášená návštěva. Díky své chuti a vzhledu jsou velmi oblíbené i u dětí. Ty navíc můžete k přípravě přizvat, protože se, jak dokazuje i video na instagramovém profilu uživatele s nickem the_cotchi, jde o skutečně jednoduchou záležitost.

Když jsem to kdysi dávno poprvé koupil v Lidlu, říkal jsem si, že je musím zkusit udělat doma. A výsledek? Křupavé, nadýchané těsto a šťavnatý párek uvnitř, přesně jako ty kupované, ale čerstvě upečené!,“ píše na sociální síti autor receptu.

Hot dog taštičky z listového těsta

Na přípravu snadné večeře či svačiny budete potřebovat: 1 balení listového těsta (rozválené s pečicím papírem), 6 nožiček vídeňských minipárků, kečup, hořčici, 1 vejce a sezam.

Jak na to?

  1. Listové těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí
  2. Na každou část dejte na levou stranu hořčici a kečup, na ně přidejte párek.
  3. Kolem párku potřete těsto rozkvedlaným vejcem. Pravou stranu nožem nebo rádýlkem nařežte horizontálně na několik proužků.
  4. Proužky těsta překládejte křížem přes párek. Překlady ještě spojte se spodní částí těsta vidličkou.
  5. Takto připravené taštičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Taštičky „pomašlujte“ zbytkem vejce a posypte sezamem.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 20 minut.

Náš tip: Když budete mít chvilku času, můžete si připravit podle našeho video receptu snadné domácí listové těsto:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli