Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslové briošky podle ČSN: Jsou nadýchané, vláčné, lehce slané i sladké a skvěle chutnají se šunkou a vajíčkem
Zdroj: Unsplash, Amanda Lim

Obložené briošky bývaly oblíbenou svačinkou, praktičtější než chlebíčky, které se ve ve spěchu nejí úplně nejlépe. Dodnes je nabízejí v některých cukrárnách nebo obchodech s lahůdkami, když si ale pečivo připravíte doma podle normy, budou chutnat jako kdysi. A navíc si do nich můžete dát náplň podle vaší chuti. 

Různé druhy briošek

Briošky jsou tradičním francouzským pečivem, které může mít mnoho podob. Pečou se z kynutého těsta a typická je po ně nadýchanost, měkká a vláčná střídka a jemná chut. Úplně nejklasičtější francouzské briošky mají tvar větších bochánků, jako jsou mazance, pečou se ale i menší bábovičky podobné muffinům s typickou hlavičkou nahoře, jimž se říká brioche à tête.

Jako briošky se označují i podlouhlé chleby podobné toastovému, mohou mít i podobu malých houstiček nebo bulek, které se používají na burgery místo burgerových housek. Časté jsou i podélné briošky ideální na sendviče. 

Slavné francouzské pečivo

Oblíbené francouzské pečivo dokonce vstoupilo do historie. Právě o nich prý mluvila královna Marie Antoinetta, když vyslovila svou slavnou větu směřovanou k chudým lidem, kteří neměli ani na chleba: „Ať jedí koláče!“ Ve francouzštině prý řekla právě „brioche“ - pečivo bylo totiž na francouzském dvoře poměrně populární. 

Briošky se pečou z hladké mouky, do těsta se dává hodně másla, jež zajišťuje jemnou konzistenci a máslovou chuť, také se do něj používá mléko či smetana a i dostatek vajec. Briošky jsou zajímavé svou chutí, která není ani sladká ani slaná, což z nich dělá pečivo, které si můžete vychutnat s máslem či s marmeládou, ale i obložené uzeninami a sýry

Briošky jsou nejlepší naslano

V českých lahůdkářstvích byly a stále se občas objevují podlouhlé briošky připomínající rohlíky. Na rozdíl od nich ale mají briošky krásně lesklý zlatavý povrch, neboť se potírají vajíčkem.

Podávají se obložené šunkou, sýry, vajíčkem, různými salámy nebo naplněné různými pomazánkami, zkrátka podobně jako chlebíčky. Jejich předností je menší velikost a také to, že jsou na konzumaci praktičtější než zmiňované chlebíčky, takže jsou ideální svačinkou na cestách. Navíc se nedrobí tak jako jiné druhy pečiva. 

Domácí máslové briošky podle ČSN

Pokud na briošky vzpomínáte a hlavně na ty, které se prodávaly v lahůdkách v před rokem 1989, připravte si je podle ČSN, konkrétně podle receptu z knihy Receptury studených pokrmů. Jak na to?

Budete potřebovat: 1,5 kg hladké mouky, 100 g sušeného plnotučného mléka, 700 g vody, 100 g droždí, 500 g hrubé mouky, 200 g žloutků, 500 g másla, 20 g soli, 160 g vajec a 40 g margarínu na vymazání plechů. 

  1. Prosátou mouku vsypejte do části vlažného mléka, ve kterém jste nechali rozpustit rozdrobené droždí. Vznikne řídké těsto jako na lívance (kvásek). 
  2. Po vykynutí je vlijte do hrubé mouky, přidejte žloutky, vlažné rozehřáté máslo a sůl a vlažným mlékem zadělejte těsto, které propracujte, aby bylo pružné a hladké. 
  3. Po vykynutí těsto rozkrájejte na malé dílky (asi 38 g) a vytvarujte z nich malé bochánky. Po dalším mírném vykynutí vyválejte z bochánků tyčinky a nechte je znovu vyknout. 
  4. Poté je na povrchu potřete vejci rozmíchanými s trochou mléka a pečte na vymaštěném plechu v předem vyhřáté troubě dorůžova. 

Něco navíc: Pro menší množství briošek suroviny vydělte dvěma, dále postupujte dle receptu stejně. 

Náš tip: Tradičním francouzským pečivem vhodným k obložení jsou i bagety. Ty můžete vyzkoušet podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Brioška
Receptury studených pokrmů


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli