Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat ředkvičky? Vlhký papírový ubrousek nebo miska s vodou jsou sázkou na jistotu, na oživení je dobré znát pár fíglů
Zdroj: Freepik

Ředkvičky patří mezi oblíbenou zeleninu obzvlášť na jaře. Jak skladovat ředkvičky, aby dlouho vypadaly skvěle? Poradíme také, co s nimi udělat, když začnou být svraštělé.

Jarní zelenina: ředkvičky

Ředkvičky patří mezi nejoblíbenější jarní zeleninu – jsou rychle k dispozici, krásně křupou a dodají salátům i obloženým chlebům svěží, lehce pikantní chuť. Když je kupujeme, měly by být na omak pevné a přiměřeně těžké. Často se stává, že po pár dnech v lednici už nevypadají zrovna vábně. Začnou se scvrkávat, změknou nebo ztratí svou šťavnatost. 

Naštěstí existují jednoduché triky, jak tomu předejít a ředkvičkám prodloužit životnost. A co je ještě lepší – i když už ředkvičky vypadají, že to mají za sebou, dají se často snadno „probudit k životu“ a opět osvěžit.

Jak skladovat ředkvičky

Zelené listy ředkviček vytahují z bulvy vodu. Pokud je necháme, ředkvičky změknou mnohem rychleji. Hned po přinesení domů je proto vhodné je odříznout a využít je můžeme třeba do salátu podobně jako rukolu.

Ředkvičky důkladně omyjeme. Uložíme je do zásuvky na zeleninu v lednici, ideálně do plastového sáčku. Hodí se i vzduchotěsná nádoba. Obě varianty brání vysychání a pomáhají udržovat vlhkost. Ředkvičky i tak průběžně kontrolujeme, jestli jsou v pořádku.  

Variantou je ředkvičky zabalit do vlhkého papírového ubrousku, dát do igelitového sáčku a uložit do lednice. 

Další způsob skladování spočívá v tom, že do misky dáme vodu a do ní vložíme ředkvičky bez listů s kořeny tak, aby mohly čerpat vodu. 

Ať už si vybereme kteroukoliv variantu, prodloužíme tím životnost této skvělé levné zeleniny.

Ředkvičky

Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…

Jak oživit ředkvičky

Co udělat s ředkvičkami, které ztratily svou pevnost a jsou svraštělé? Pomůže jednoduchý trik. 

  • Z ředkviček odstraníme zelenou nať, pokud jsme to neudělali už dříve.
  • Odstraníme také všechny poškozené části, případně velmi vyschlé části a ředkvičky důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Ředkvičky tak lépe znovu načerpají vodu.
  • Ředkvičky dáme do zavařovací sklenice a zalijeme studenou vodou. Sklenici uzavřeme a dáme do lednice. Necháme ji tak několik hodin, třeba přes noc. 
  • Druhý den jsou ředkvičky opět pevné a získají svěží vzhled. Vyzkoušejte.

Druhou variantou je vložení scvrklých ředkviček do misky s ledovou vodou a po pár hodinách (1-2) budou zase krásně křupavé.

Náš tip: Z ředkviček si můžete připravit podle následujícího video receptu výborný salát s majonézou: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli