Jak skladovat ředkvičky? Vlhký papírový ubrousek nebo miska s vodou jsou sázkou na jistotu, na oživení je dobré znát pár fíglů
29. 4. 2025 Ostatní
Ředkvičky patří mezi oblíbenou zeleninu obzvlášť na jaře. Jak skladovat ředkvičky, aby dlouho vypadaly skvěle? Poradíme také, co s nimi udělat, když začnou být svraštělé.
Jarní zelenina: ředkvičky
Ředkvičky patří mezi nejoblíbenější jarní zeleninu – jsou rychle k dispozici, krásně křupou a dodají salátům i obloženým chlebům svěží, lehce pikantní chuť. Když je kupujeme, měly by být na omak pevné a přiměřeně těžké. Často se stává, že po pár dnech v lednici už nevypadají zrovna vábně. Začnou se scvrkávat, změknou nebo ztratí svou šťavnatost.
Naštěstí existují jednoduché triky, jak tomu předejít a ředkvičkám prodloužit životnost. A co je ještě lepší – i když už ředkvičky vypadají, že to mají za sebou, dají se často snadno „probudit k životu“ a opět osvěžit.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat ředkvičky
Zelené listy ředkviček vytahují z bulvy vodu. Pokud je necháme, ředkvičky změknou mnohem rychleji. Hned po přinesení domů je proto vhodné je odříznout a využít je můžeme třeba do salátu podobně jako rukolu.
Ředkvičky důkladně omyjeme. Uložíme je do zásuvky na zeleninu v lednici, ideálně do plastového sáčku. Hodí se i vzduchotěsná nádoba. Obě varianty brání vysychání a pomáhají udržovat vlhkost. Ředkvičky i tak průběžně kontrolujeme, jestli jsou v pořádku.
Variantou je ředkvičky zabalit do vlhkého papírového ubrousku, dát do igelitového sáčku a uložit do lednice.
Další způsob skladování spočívá v tom, že do misky dáme vodu a do ní vložíme ředkvičky bez listů s kořeny tak, aby mohly čerpat vodu.
Ať už si vybereme kteroukoliv variantu, prodloužíme tím životnost této skvělé levné zeleniny.
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…

Jak oživit ředkvičky
Co udělat s ředkvičkami, které ztratily svou pevnost a jsou svraštělé? Pomůže jednoduchý trik.
- Z ředkviček odstraníme zelenou nať, pokud jsme to neudělali už dříve.
- Odstraníme také všechny poškozené části, případně velmi vyschlé části a ředkvičky důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Ředkvičky tak lépe znovu načerpají vodu.
- Ředkvičky dáme do zavařovací sklenice a zalijeme studenou vodou. Sklenici uzavřeme a dáme do lednice. Necháme ji tak několik hodin, třeba přes noc.
- Druhý den jsou ředkvičky opět pevné a získají svěží vzhled. Vyzkoušejte.
Druhou variantou je vložení scvrklých ředkviček do misky s ledovou vodou a po pár hodinách (1-2) budou zase krásně křupavé.
Náš tip: Z ředkviček si můžete připravit podle následujícího video receptu výborný salát s majonézou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více