Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrová omáčka: Má jemnou chuť, voní po cibulce a nejlepší je z drůbežích jater. Navíc je jednoduchá a levná
Zdroj: toprecepty.cz

Vnitřnosti jsou dobrým zdrojem bílkovin, a tak se vyplatí si je občas přichystat. Variantou je třeba játrová omáčka, kterou si připravíte poměrně rychle a hodí se ní různé přílohy.

Játrová omáčka

Játra patří mezi nejvýživnější potraviny, které nám příroda nabízí. I když ne každý jim okamžitě přijde na chuť, v kuchyni mají své pevné místo. Není to náhodou – obsahují totiž řadu vitaminů skupiny B, především B12, dále železo, zinek i vitamin A. Navíc jsou poměrně cenově dostupná.

Nejčastěji se v kuchyni setkáváme s játry v podobě minutek, paštik nebo právě oblíbené játrové omáčky, která krásně voní po cibulce a pepři a podává se nejčastěji s rýží, ale i brambory, případně s knedlíkem. Ať už sáhneme po kuřecích nebo krůtích játrech, tahle omáčka je sázkou na jistotu – jednoduchá a plná chuti.

Jak připravit játra před vařením

Játra vždy dobře opláchneme pod tekoucí studenou vodou, abychom je zbavili zbytků krve a případných nečistot.

Z jater odstraníme bílé blanky, tuhé části a viditelné cévy. To zajistí, že při vaření nebudou tuhá ani žvýkavá. Někdy se játra vkládají na půl hodiny do mléka (hlavně vepřová a hovězí), abychom odstranili typický zápach nebo hořkost. Pak je potřeba játra dobře umýt. 

Do omáček jsou nejlepší drůbeží játra. A ta není nutné předem nakládat do mléka.

Podle receptu nakrájíme játra na malé kousky nebo je můžeme i naškrábat nožem, namixovat či umlít – tak vznikne jemnější textura, která se skvěle hodí třeba právě do omáček.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit játrovou omáčku

Pro pět strávníků potřebujete: 500 g drůbežích jater (kuřecích nebo krůtích), 50 g sádla, 100 g cibule, 60 g hladké mouky (nebo podle potřeby), drůbeží vývar nebo vodu (podle potřeby), sůl, drcený kmín a mletý pepř.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Játra očistěte, nakrájejte nadrobno nebo naškrábejte. Na sádle zpěňte cibulku, přidejte játra, větší špetku drceného kmínu a mletého pepře a za stálého míchání vše orestujte. Zalijte drůbežím vývarem nebo vodou a velmi krátce povařte. Omáčku zahustěte záklechtkou připravenou z vody a hladké mouky. Za častého míchání pozvolna a důkladně nechte provařit zhruba 20 minut.

Podle potřeby upravte konzistenci omáčky přidáním vývaru nebo vody. Podle chuti osolte, případně ještě dokořeňte.

Podávejte buď s vařenými brambory nebo knedlíkem. Hodí se ale i dušená rýže.

Náš tip: Přichystejte si výbornou játrovou omáčku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli