Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pořádný flamendr zasytí a navíc báječně chutná. Ten Pepův splňuje obojí.
Zdroj: se souhlasem Josefa Nemravy, koláž Toprecepty

Možná vypadá nemoderně a zřejmě si na něj v restauraci nevzpomenete, ale flamendr patří k pokladům české kuchyně stejně jako guláš nebo svíčková. Masová směs lehce připomínající katův šleh byla kdysi na jídelních lístcích klasikou, ale dnes už si ji připravíte spíš doma. Třeba podle receptu Pepy Nemravy.

Jídlo po tahu

Flamendr je pokrm z vepřového masa, jehož základ tvoří velké množství cibule, česneku a výrazné koření. Výsledkem je šťavnaté, dokonale ochucené maso v husté, tmavé šťávě. Původ názvu tohoto jídla je trochu záhadný. Nejčastěji se tvrdí, že má hodně společného s „flámováním“,  tedy nočním popíjením, po němž přijde vhod pořádná mastná vzpruha. A tou skutečně směs, podobná oblíbenému kaťáku, skutečně je.

V čem je kouzlo

Na dobrého flamendra nepotřebujete exotické suroviny ani zvládat zvláštní techniky vaření. Stačí kvalitní vepřové maso (ideálně plecko, pečeně nebo krkovice), které má dostatek tuku, aby zůstalo šťavnaté. K tomu cibule, česnek, čerstvě mletý pepř, majoránka a kmín, chybět nesmí ani protlak nebo sójovka.

Abyste docílili kvalitního výsledku, nesmíte na přípravu spěchat. Flamendr si totiž žádá trpělivost. Základ je ve správném podušení masa na mírném plameni, při kterém se krásně propojí všechny chuti, které jsme do masa chtěli dostat. Klidně můžete začít s přípravami už den předem a maso nechat přes noc uležet naložené v lednici. 

Hospodská klasika

Kdysi byl flamendr hvězdou českých hospod. Servíroval se k pivu jen s chlebem, aby zasytil a potěšil hosty, kteří po pár půllitrech zlatavého moku ještě dostali chuť na nějakou „jednohubku“. Dnes se s ním v restauracích setkáte spíš výjimečně, ale doma si ho můžete připravit kdykoliv. Navíc si ho každý může upravit po svém, někdo přidává kapku piva nebo vývaru, jiný si s chutí přihodí i trochu pálivé papriky.

Nebojte se experimentovat

Pokud máte rádi zkoušení nových chutí, nebojte se při vaření flamendra vyzkoušet, co by vám mohlo chutnat. Například Pepa Nemrava, účastník soutěže MasterChef Česko 2020, má ve svém receptu, který prezentoval na instagramovém účtu, dokonce sušené houby a nechybí ani solamyl. 

Vepřový flamendr

Na přípravu výborné masové směsi podle Pepy Nemravy budete potřebovat: 800 g vepřové pečeně bez kosti, ½ červené papriky, ½ zelené papriky, 1 cibuli, 1 vejce, 4 stroužky česneku, hrst sušených hub, 1 lžíci solamylu, 4 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžičku mleté papriky, špetku chilli, 2 lžíce oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Maso nakrájejte na drobné nudličky a dejte ho do misky.
  2. Přidejte vejce, solamyl, sójovou omáčku, mletou papriku, chilli, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a nechte aspoň 2 hodiny uležet.
  3. Mezitím si houby namočte do studené vody.
  4. Na pánvi si rozpalte olej a na něm zprudka orestujte masovou směs.
  5. Přidejte protlak a také ho zarestujte.
  6. Dále přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky, papriky na nudličky, nastrouhaný česnek a pokrájené houby.
  7. Podlijte 2 dcl vody z hub a duste maso doměkka.
  8. Podávejte s bramboráčky, hranolkami či rýží. 

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit další klasiku, katův šleh.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli