Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srbská vejce aneb Rychlá večeře bez masa: Lehké jídlo s rajčatovo-paprikovou omáčkou je připravené raz dva
Zdroj: Toprecepty

Vejce podávaná s koprovkou jsou už klasika. Už jste ale slyšeli o vejcích srbských? Jde o vynikající možnost, jak využít vařená vajíčka a vytvořit z nich hlavní chod. Červená omáčka chutná skvěle s bramborem a ani vám nebude vadit, že v pokrmu nemáte maso. 

Srbská vejce nejsou ze Srbska

Srbská vejce jsou pokrmem, který můžete zařadit do stejné kategorie jako španělské ptáčky, holandský řízek či francouzské brambory - tedy mezi pokrmy, které navzdory svému názvu z té určité země vůbec nepocházejí.

V Srbsku rozhodně nejsou tato vajíčka typickou specialitou, stejně jako si ve Francii nepochutnávají stejných zapečených bramborách, jaké známe my. Srbská vejce jsou vlastně podobným pokrmem jako srbské rizoto. Ani jedno z těchto jídel totiž v jedné ze zemí bývalé Jugoslávie neznají, aspoň ne v takové podobě, jako je děláme u nás. 

S chutí papriky

Srbskému vejci stejně jako srbskému rizotu dala název červená mletá paprika, která je v srbské kuchyni oblíbeným kořením a využívá se do mnoha jídel, a to sladká, pikantní i uzená. Dalo by se říct, že je téměř takovým symbolem srbské kuchyně. Dát tedy pokrmu s paprikovou omáčkou název „srbské“ se přímo nabízí. 

Srbská vejce jsou obyčejná vařená vejce, ovšem podávaná na talíři s rajčatovou omáčkou dochucenou právě mletou paprikou. Jde tak vlastně o omáčkou podobnou té, kterou dáváme ke kuřeti na paprice – klasickou omáčku typickou pro českou kuchyni, jež se nejčastěji podává s masem.

Vegetariáni ji ale stejně tak mohou servírovat s vařeným vajíčkem, jež maso dobře nahradí, i co do obsahu bílkovin v pokrmu. A protože jde o jídlo s omáčkou, nesmí u něj chybět ani příloha – nejčastěji brambory, ale pokud chcete, můžete k vajíčkům zalitým červenou omáčkou podávat klidně i houskové knedlíky

Jak uvařit a oloupat vajíčka?

Příprava samotné omáčky je poměrně snadná, stejně jako vaření vajíček. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je, aby byla vajíčka dobře uvařená a oloupaná tak, aby se vám neodloupla část bílku – vajíčka by se pak v omáčce tak hezky nevyjímala. Vejce můžete uvařit natvrdo nebo na hniličku.

Natvrdo se vaří ve vroucí osolené vodě s trochou octa asi 8 minut, na hniličku 5-6 minut a žloutek je pak trochu tekutější. Aby šla vejce dobře oloupat, je třeba je po uvaření zchladit ve studené vodě. Vejce můžete navíc naklepnout a případně zlehka poválet po kuchyňské lince – loupání bude ještě jednodušší.

A jak tedy udělat omáčku a vlastně celý pokrm srbská vejce?

Budete potřebovat: 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, 250 ml rajčatového pyré, 100-150 ml smetany 12%, sůl, pepř, cukr podle chuti, vejce a brambory k podávání. 

  1. Máslo rozpusťte v hrnci a zasypejte je moukou. Vše osmahněte a pak přidejte papriku. Hotovou jíšku zalijte trochou studeného vývaru nebo vody. Použít lze i vodu, v níž jste vařili brambory. 
  2. Promíchejte a pak do omáčky vlijte rajčatové pyré a povařte ji asi 15 minut. Občas omáčku promíchejte. 
  3. Mezitím dejte vařit vejce na hniličku nebo natvrdo. Povařenou omáčku dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Nakonec do ní vlijte smetanu a už jen krátce povařte. Podávejte s připravenými vejci, vařenými bramborami nebo opečeným toustem.

Náš tip: Máte-li rádi pikantnější pokrmy, zkuste třeba tato vejce s fazolkami podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli