Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka patří mezi nejoblíbenější moučníky u nás. Je jednoduchá na přípravu, nabízí spoustu variant a neodmyslitelně patří k domácí pohodě. To dokazuje i Tereza Bebarová, která pro své děti často peče a tentokrát zvolila právě oblíbenou bábovku. V té její ovšem nechybí čokoláda ani banán.

Proč bábovku milujeme

Bábovka je oblíbená především díky jednoduchosti přípravy. Upéct ji zvládne i začátečník a většina drobných chyb se snadno schová pod cukrovou posypkou. Navíc recepty na bábovky nabízí nekonečné možnosti od klasické mramorované přes tvarohovou až po ořechovou nebo citronovou verzi.

Správně upečená bábovka vydrží vláčná několik dní, což z ní dělá ideální moučník na víkendové snídaně, můžeme ji dát do piknikového koše nebo servírovat na rodinných oslavách. Má taky jednu speciální vlastnost, její vůně nám totiž probouzí vzpomínky na domov nebo třeba i na prázdniny u babičky.

Obyčejná, přesto zajímavá

Historie bábovky je plná zajímavostí. Formy na bábovku byly ve své době často uměleckými díly. Vyráběly se bohatě zdobené, porcelánové nebo měděné, některé se dokonce dnes vystavují v muzeích. Bábovka není jen českou specialitou, svou vlastní verzi má téměř každá země. V Německu je to gugelhupf, ve Spojených státech amerických zase najdeme bundt cake, ve Francii ji hledejte pod pojmem kouglof.

V některých krajích se dokonce věřilo, že nevěsta musí upéct bábovku ještě před svatbou, a pokud se jí podařila, předznamenávalo to šťastné manželství. Díky své skladnosti a trvanlivosti bývala bábovka oblíbenou potravinou poutníků, vojáků i výletníků, kteří si ji nosili na dlouhé cesty.

Bábovka v moderní kuchyni

I dnes je bábovka jedním z nejpopulárnějších domácích moučníků. Trend domácího pečení, rostoucí zájem o tradiční recepty i hledání jednoduchých možností pečení jí „hrají do not“. Moderní verze bábovek experimentují s bezlepkovými moukami, veganskými variantami i netradičními příchutěmi jako matcha, kokos nebo slaný karamel. 

Tereza Bebarová, populární herečka a moderátorka pečících pořadů Buchty po ránu a Peče celá země, také připravuje méně tradiční bábovku. Konkrétně s banány a čokoládou. „A jelikož jsem pokustón, nahrazuju cukr alternativou zvanou palatinóza, chápej nižší glykemický index, nekazí se po ní zuby, jen se jí musí dát víc než cukru. Bábovka je sladká tak akorát a mně teda chutnala moc,“ vysvětluje Tereza na svém instagramovém účtu, kde také nabídla recept. Zároveň vysvětlila, že bábovku pekla na výslovné přání svých dětí a použila do ní starší banány, které pomohou docílit vláčnosti.

Banánová bábovka s čokoládou 

Na vynikající bábovku podle receptu Terezy Bebarové budete potřebovat: 250 g másla, 200 g cukru (nebo 280 g palatinózy), 250 g hladké mouky, 250 g rozmixovaných banánů, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, čokoládu dle chuti, máslo na vymazání a hladkou mouku na vysypání formy.

Jak na to?

  1. V míse utřete změklé máslo s cukrem a postupně přidejte žloutky (bílky dejte stranou). Banány rozmixujte na kaši a přidejte do hmoty. Čokoládu si nasekejte na nejmenší možné kousky.
  2. Zvlášť si smíchejte mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.
  3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a střídavě přidávejte do hmoty po částech sníh a mouku. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu. 
  4. Povoleným máslem vymažte a moukou vysypte bábovkou formu.
  5. Pečte 45 minut v troubě předehřáté na 170 °C horkovzduch, upečenost zkoušejte špejlí. Nesmí se na ni lepit těsto.
  6. Nechte lehce vychladnout, poté vyklopte a servírujte.

Do soukromí Terezy Bebarové můžete nahlédnout v naší fotogalerii

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit perfektní makovou bábovku.

Recepty k tomuto článku