Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizzu lze v hozkovzdušné fritéze připravit velmi snadno.
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Milujete pizzu, ale nechce se vám zadělávat těsto, čekat na kynutí a pak složitě péct? Existuje skvělé řešení – pizza z tortilly v horkovzdušné fritéze. Je to rychlé, jednoduché a chutné. Navíc si ji snadno přizpůsobíte podle své chuti a surovin, které máte právě doma.

Proč tortilla 

Použití tortilly místo klasického pizzového těsta vám ušetří nejen spoustu času, ale i práce. Nemusíte hnětat, nechávat kynout, válet ani předehřívat troubu. Stačí vzít tortillu, pár ingrediencí a za pár minut máte na talíři křupavou, tenkou pizzu, která je ideální na rychlou večeři, svačinu nebo lehké pohoštění.

Tortilla je navíc tak tenká, že krásně křupne, ale zároveň udrží náplň, když to s ní nepřeženete. Pokud však chcete mít jistotu, že se vám vaření povede, zvolte raději tortilly dvě, mezi něž nasypete sýr, třeba doplněný rajčatovou omáčkou.

Jaké sýry jsou vhodné

Základem každé pizzy je samozřejmě sýr. U tortillové verze se hodí spíše rychle se tavící sýry, které zároveň nepustí příliš vody. Výbornou volbou je strouhaná mozzarella určená na pizzu, protože je méně vodnatá než čerstvá varianta.

Skvěle funguje také eidam nebo jiné polotvrdé sýry, gouda či čedar, který dodá pizze výraznější chuť. Perfektní chuti dosáhnete, když sýry zkombinujete. Pokud chcete ještě víc zvýraznit finální dojem, můžete hotovou pizzu posypat trochou nastrouhaného parmazánu. 

Jak si připravit úplně nejjednodušší verzi sýrové pizzy, ukázal na TikToku uživatel sanshuile. Za pět minut dokázal vyčarovat křupavý pokrm s perfektně připraveným sýrem. Recept najdete na konci článku.

@sanshuile Tortilla pizza wrap airfryer friteuse sans huile air chaud #airfryer #friteuseaairchaud #recette #sanshuile #pourtoi ♬ son original - sans-huile

Rajčatová omáčka

Pokud se vám nechce připravovat klasické sugo, nevadí. Variantou je jemná rajčatová passata, kterou můžete lehce ochutit solí, pepřem a sušeným oregánem. Pokud máte raději hustší základ, skvěle poslouží rajčatové pyré. Využít můžete i hotové rajčatové omáčky určené na těstoviny.

A pokud zrovna nic z toho nemáte, nemusíte se bát použít obyčejný kečup, jen ho lehce dochuťte sušeným oreganem a bazalkou, aby dostal klasickou „pizzovou“ chuť. Klíčové je ale nanášet omáčku opravdu v tenké vrstvě, aby se tortilla zbytečně nerozmočila.

Vhodné ingredience

Fantazii se sice meze nekladou, ale platí, že nejlepší volbou jsou lehčí a rychle hotové suroviny, protože pizza se v horkovzdušné fritéze peče opravdu krátce. Výborná je šunka, šunkový salám nebo pikantní salám stejně jako předem opečené kuřecí kousky. Skvělou volbou je také kukuřice z plechovky, nakrájené žampiony (ideálně lehce předem opečené, aby nepustily moc vody), paprika, cibule nebo olivy.

Pokud máte rádi svěží chuť, můžete po upečení přidat čerstvý špenát nebo rukolu. Kdo má rád výraznější kombinace, může sáhnout po sušených rajčatech, nebo často diskutovaném ananasu. Ingredience je ideální pokrájet na menší kousky, aby se všechny stihly dobře prohřát a zapéct.

Sýrová pizza z tortilly

Na přípravu snadné verze „pizzy“ v horkovzdušné fritéze budete potřebovat: 2 tortilly, 3 lžíce rajčatové omáčky (passaty, ochuceného kečupu), strouhanou mozzarellu (dle chuti) a sušené oregano.

Jak na to?

  1. Do koše fritézy vložte tortillu, celou ji posypte nastrouhanou mozzarellou. 
  2. Přidejte druhou tortillu, potřete ji rajčatovou omáčkou a zasypte mozzarelou. Navrch přisypte oregano.
  3. Pečte v horkovzdušné fritéze na 200 stupňů zhruba 5 minut.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit pravou italskou klasiku, pizzu Margherita.

Recepty k tomuto článku