Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na tatarák ze špekáčků: Voní česnekem a worcesterskou omáčkou a díky několika dochucovadlům chutná božsky
Zdroj: Toprecepty

Nakoupili jste na čarodějnice příliš mnoho buřtů a nestihli jste je všechny opéct na ohni? Možností, jak je zpracovat, je spousta, co ale zkusit jednu méně tradiční v podobě špekáčkového tataráku? Výborně se hodí nejen na topinky a aspoň nebudete muset mít obavy z konzumace syrového masa. 

Pravý je ten ze svíčkové

Tatarák neboli tatarský biftek je oblíbenou hospodskou specialitou, která se podává k pivu i k vínu. Originální se připravuje ze syrového masa, konkrétně z kvalitního hovězího, nejlépe z hovězí svíčkové.

Vzhledem k použitému masu nejde o úplně nejlevnější pochoutku, navíc má spousta lidí problémy s tím jíst syrové maso. I proto zřejmě vzniklo mnoho variací na tatarák, do nichž se používají stejné ochucovací složky, ale základ je jiný. 

Může být i z brambor a tvarůžků

Setkat se tak můžete i s tatarákem z brambor, pečeného celeru, cukety, lilku nebo řepy, oblíbený je rovněž tatarák z tvarůžků, camembertu nebo romadúru. V sezoně se dělá i tatarák z lesních hub nebo žampionů.

Nejde sice o klasické tataráky, spíš o pomazánky, ale dochucením se tataráku podobají. Pokud by vám v těchto tatarácích chybělo maso, je ideálním řešením takový, do něhož místo masa použijete salám. Do tataráku jsou vhodné trvanlivé salámy jako uherák či lovecký, ale i měkké, třeba gothaj nebo junior.

Chuti přiblíží kečup i worcester

Stejně tak lze použít i tradiční českou uzeninu – špekáčky. Tatarák z buřtů je vynikající pomazánkou na topinky a i originální možností, jak využít zbylé buřty z opékání jinak než do buřtguláše či na utopence.

Podobnosti s klasickým tatarákem dosáhnete pomocí dalších ingrediencí, které se dávají do pravého tatarského bifteku – tedy kečupu, hořčice, mleté papriky, worcesterské omáčky, nasekané cibulky a třeba i chilli koření, máte-li rádi pikantní chutě. 

Jak na tatarák z buřtů?

Příprava samotného tataráku ze špekáčků je velmi jednoduchá. Vše stačí jen pomlít, či nasekat najemno, případně ještě můžete uzeninu nastrouhat na struhadle, chcete-li trochu hrubší texturu. 

Budete potřebovat: 6 buřtů (nebo 500 g gothaje), 1 cibule, 3-4 lžíce kečupu, 2-3 stroužky česneku (dle chuti), 1 lžíce hořčice plnotučné, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje (slunečnicového), 2 lžíce worcesterové omáčky, chilli omáčka (nebo tabasco), pepř a sůl dle chuti. 

  1. Buřty oloupejte a rozemelte. Cibuli rovněž oloupejte a nasekejte najemno. Přidejte utřený česnek a ostatní ingredience a promíchejte, dokud se vše nespojí.
  2. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Hotový tatarák přendejte do misky a dejte do lednice asi tak na hodinu uležet.
  3. Podávejte natřené na topinkách nebo opečených toastech, které můžete ještě předem potřít česnekem. Před podáváním můžete topinky s tatarákem ještě posypat jarní cibulkou. 

Náš tip: Tatarák z tvarůžků a camembertu můžete udělat podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku