Vegeta z libečku: Polévkové koření může být přesně podle vašich představ. Stačí vybrat zeleninu a bylinky a dodržovat tento postup
2. 5. 2025 Vaření
Polévkové koření nemusí být synonymem pro chemickou směs. Domácí „vegeta“ z libečku je plná zeleniny a bylinek a soli má tak akorát. Přijde určitě vhod, když už nebudete mít čerstvý libeček.
Vegeta z libečku
Vegeta je oblíbeným dochucovadlem, které se často používá při vaření polévek, omáček či rýže. Můžeme ji mít doma, a přitom nemusíme kupovat průmyslový výrobek plný zvýrazňovačů chutí. Skvělou alternativou je domácí vegeta z libečku, která nabízí plnou chuť zeleniny a bylinek bez umělých přísad. Navíc si určíme, co bude obsahovat. A s chutí libečku bude vynikající.
Libeček je bylinka, která se v české kuchyni používá už po generace hlavně pro svou výraznou vůni připomínající celer a schopnost zvýraznit chuť jídla. Často se přidává do polévek, vývarů i masitých pokrmů. Jeho silné aroma z něj dělá ideální základ pro domácí zeleninovou směs, která se obejde bez umělých dochucovadel.
Co se dává do domácí vegety
Základ tvoří kořenová zelenina, hlavně mrkev, petržel, celer, dále třeba kedlubna a cibule. Pro jemné aroma a zvýraznění chuti můžeme přidat pórek, kapustu, brokolici, květák a samozřejmě libeček, který směsi dodává typickou silně zeleninovou a mírně celerovou vůni. Ve směsi bývá také sůl, která ji nejen dochutí, ale také pomáhá konzervaci.
Mohlo by vás zajímat
Jak zeleninu sušit v troubě
Vegeta je směs sušené zeleniny a bylinek. Správné sušení je tedy zásadní pro trvanlivost i výslednou chuť vegety. Po očištění a nasekání zeleniny ji rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Sušení provádíme při nízké teplotě (cca 50 °C), ideálně v pootevřené troubě, aby mohla odcházet vlhkost. To je důležité proto, abychom zabránili plesnivění.
Sušení může trvat i několik hodin. Usušenou zeleninu poznáme tak, že je na dotek suchá, křehká a bez známek vlhkosti. Po usušení ji umeleme najemno – v mixéru, robotu nebo kávomlýnku – podle toho, jak jemnou vegetu chceme.
Na co si dát pozor při přípravě vegety
- Nedosušená směs může snadno zplesnivět. Raději tedy sušíme déle a pomaleji rovnoměrně rozprostřenou na plechu.
- Vychladlou směs skladujeme ve vzduchotěsné sklenici na suchém místě, nejlépe ve spíži. Sklenice můžeme pro jistotu předem sterilizovat.
- Pokud chceme méně slanou variantu, můžeme množství soli mírně snížit, ale pak je třeba počítat s tím, že tím klesne i její konzervační účinek – takovou vegetu je pak lepší spotřebovat dříve.
Sušilo se patrně už v pravěku. Sušení je totiž praktické a nasušené zásoby při vhodném skladování vydrží opravdu dlouho. A navíc si do značné míry udrží své barvy, vůně, chutě a dokonce i výživnost.…

Jak udělat vegetu z libečku
Na jednu dávku vegety z libečku potřebujete: 300 g mrkve, 300 g petržele, 500 g celeru (bulvy i listí), 400 g kedluben, 400 g pórku, 400 g cibule, 120-150 g libečku a 100 g soli.
Jak na to? Zeleninu očistěte, omyjte a osušte papírovou utěrkou. Očištěnou zeleninu a voňavý libeček nasekejte v robotu, umelte v mlýnku na maso nebo nastrouhejte, dobře promíchejte se solí. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Sušte v pootevřené troubě na cca 50 °C.
Dobře usušenou zeleninu umelte na prášek v robotu nebo v kávomlýnku. Uchovávejte v dobře zavřených skleničkách v suchu.
Náš tip: Připravte si domácí vegetu s libečkem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více