Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený chřest je křupavý a šťavnatý. Netradiční úprava jarní zeleniny přináší nové chutě, je snadná a rychlá
Zdroj: Toprecepty, maris

Chřest je skvělá jarní zelenina. Víte, jak ho správně očistit a jak si vychutnat smažený chřest? Inspirujte se v našem článku a smlsněte si na další variantě tohoto oblíbeného sezónního jídla.

Co udělat s chřestem

Jaro je obdobím, kdy se na trzích a v obchodech objevují čerstvé svazky chřestu – bílého i zeleného. Pro mnohé je chřest symbolem svěží, zdravé a elegantní kuchyně. Není divu – tato sezónní zelenina je výborná a chutná. Skvěle se hodí do salátů, krémových polévek, rizot i jako příloha k masu. Ale chřest má i svou méně tradiční podobu – smaženou. Právě smažený chřest je překvapivě jednoduchý na přípravu a chutná i těm, kdo si k této zelenině teprve hledají cestu.

Jak správně očistit chřest

Pokud máme bílý chřest, je vždy nutné ho oloupat – slupka je tvrdší a vláknitá. Začneme asi 2 cm pod hlavičkou a postupujeme směrem dolů. Zelený chřest je jemnější a stačí mu pouze odstranit spodní konce, případně oloupat spodní třetinu stonku.

Spodní části chřestu mohou být dřevnaté a tvrdé. Nejjednodušší způsob, jak poznat, kde chřest zlomit, je ohnout ho – obvykle praskne přesně tam, kde začíná měkčí část. Doporučuje se ale ho odkrojit asi 2–3 cm odspodu.

Chřest jemně opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchyňskou utěrkou nebo papírovými ubrousky. Hlavičky jsou křehké, tak dáváme pozor, aby se nepolámaly.

Jak připravit smažený chřest

Až bude chřest připravený, můžeme se pustit do chutné úpravy – smažení. Smažený chřest je skvělý jako předkrm, příloha nebo lehký oběd s brambory a domácí tatarskou omáčkou.

Na jednu dávku potřebujete: 1 svazek chřestu (500 g), 2 vejce, hladkou mouku, 1 plátek citronu, strouhanku, 1 lžičku cukru, sůl a olej na smažení. 

Jak na to? Chřest oloupejte a odstraňte zdřevnatělé konce. Chřest povařte asi 10 minut v osolené vodě s plátkem citronu a lžičkou cukru. Poté ho nechte okapat v sítu a osušte. Chřest obalte v mouce, rozšlehaných mírně osolených vejcích a nakonec ve strouhance. Smažte dozlatova v rozpáleném oleji.

Chřest

V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

Čím vylepšit obalovaný chřest

  • Strouhanku můžeme použít klasickou, celozrnnou, ale i panko strouhanku. Ta je lepší volbou, protože pohlcuje méně tuku.
  • Ke strouhance můžeme přidat koření, případně bylinky (čerstvé či sušené). Příkladem je mletá paprika, majoránka, oregano, ale i tymián.
  • Strouhanka také výborně chutná s granulovaným nebo utřeným česnekem, skvěle ji obohatí i strouhaný parmezán či strouhaná niva.
  • Chřest můžeme také obalit i v těstíčku z mouky a vejce. I tato varianta se dá vylepšit výše uvedenými ingrediencemi.

Náš tip: Chřest si také můžete připravit s vaječným krémem podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku