Krásně voní, ještě lépe chutnají: Velký přehled jedlých květů a nejlepší recepty z nich
10. 10. 2020 Životní styl
Růže, ibišek, levandule nebo fuchsie krásně vypadají a omamně voní, proto jsou nedílnou složkou mnoha parfémů. Ale také mohou parádně zkrášlit váš talíř a vylepšit nejedno jídlo. Poradíme vám, jak jedlé kvítí v kuchyni využít i kde si je pořídit na cestách
Omamné růže
Okvětní lístky růží nádherně dekorují svatební dorty nebo různé zákusky, parádu udělají také v ovocných salátech a výtečně vypadají i chutnají v letních drincích, třeba jako ozdoba na vychlazeném sektu. Sušené květy růží koupíte i u nás, stejně jako růžovou vodu, bez které se rovněž neobjede arabská kuchyně. Zkuste s ní třeba lehce pokapat rozkrojené granátové jablko, nebo ji přidejte (ale opatrně!) do vody při vaření jasmínové rýže. Připravit si můžete také růžový cukr. Lístky z ekologické produkce bez použití pesticidů a herbicidů otrhejte, nechte proschnout a pak je promíchejte s krystalovým cukrem. Uzavřete ve sklenici a nechte 14 dní působit. Poté buď lístky odstraňte, nebo používejte cukr i s nimi.
Pomerančové květy
V arabských a asijských zemích, ale třeba i ve Francii nebo v Mexiku jde o oblíbenou gastronomickou surovinu. Běžně tam koupíte vodu z pomerančových květů, kterou místní ochucují různé sladké pečivo, zákusky a dezerty, anebo se dá nakapat jen tak do karafy s čistou vodou, případně na čerstvě nakrájené ovoce. Pokud se letos chystáte na dovolenou, rozhodně stojí za to pomerančovou vodu si přivézt. I když se dá koupit i u nás v obchodech s orientálními potravinami, například v Tunisku či v Egyptě vás vyjde o dost levněji.
Mohlo by vás zajímat
Květy chrpy a levandule
Drobné kvítky obou rostlin vyniknou v limonádě, výtečné jsou i jako součást bylinkového másla a samozřejmě se uplatní jako originální posypka mnoha dezertů. Obě rostliny mají navíc léčivý potenciál, takže si nejen pochutnáte, ale zároveň prospějete svému zdraví. Pokud vám chrpa nebo levandule neroste na zahradě, jedlé květy obou rostlin koupíte na e-shopech. Vydáte-li se letos do Maďarska, nezapomeňte si tam koupit levandulovou limonádu. Ve speciálních obchodech seženete také levandulové bezé či likéry.
Květy obecně mají v kuchyni široké uplatnění. Něvěříte? Tak zkus některý z následujících receptů:
Fialky a macešky
Vypadají nádherně na pudinku, skvěle ozdobí ledové kostky, nebo průhledné želé na dortu či zákuscích. Vyniknou také v letních nádivkách, hodí i do studených osvěžujících polévek. Podávají se rovněž v kombinaci s chuťově výraznými, plísňovými sýry, zdobit mohou i jednohubky nebo chlebíčky. Kandované fialky jsou skvělým pamlskem. V Rakousku je k dostání i fialkový likér nebo sekt.
Aromatický ibišek
Pěstuje se hlavně v Africe, Asii, v Jižní Americe a na jihu Evropy. Typicky se využívá pro přípravu voňavých červených čajů, mimo jiné i proto, že květy ibišku obsahují látky s ochlazujícími účinky. Toho můžete využít i u nás v horkých letních dnech. Kandované květy mají lahodnou chuť, nádherný vzhled a krásnou vůni, proto se uplatní jako ozdoba na dorty nebo ovocné saláty. Koupíte je na farmářských trzích, nebo v obchodech se zdravými potravinami.
Mohlo by vás zajímat
Fuchsie
Podobně jako u růže existuje více než tisícovka různých druhů této rostliny. Plody fuchsie chilské připomínají chuť sladkého jablka či hroznů, fuchsie ohnivé zase chutnají lehce po citronu. Oboje můžete použít buď vcelku jako dekoraci zákusků a dortů, nasekané se dávají do salátu. Křupavé a šťavnaté květy si užijete hlavně na Madeiře.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Těhulky, na toto pozor! Syrové klíčky, tuňák a další potraviny, kterým by se budoucí maminky měly vyhnout
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle