Už jste jedli hovězí s čokoládou? Tyto sladko-slané recepty prostě musíte zkusit!
27. 10. 2020 Vaření
Mleté hovězí s čokoládou, vepřové nudličky s mangem, slanina s javorovým sirupem, nebo jelení steak s rybízem… Už jste vyzkoušeli spojení slané a sladké chuti? Je to mimořádný gastronomický zážitek, když víte, co se k čemu hodí. Poradíme vám!
Drůbeží s broskví i ananasem
Socialistický evergreen byl po revoluci mnohými odmítán, ale v posledních letech se zase s úspěchem vrací. Jemný kuřecí steak s broskví a sýrem dohromady zkrátka chutná báječně. Podobně můžete drůbeží maso kombinovat třeba s ananasem na asijský způsob nebo s meruňkami a rýží jako turecký pilaf. Anebo zkuste kuře nadívané sušenými švestkami, případně krůtu pečenou na jablkách s medem.
Vepřové se švestkami i mangem
Také libové vepřové maso se dá krásně skloubit s různými druhy ovoce. Vepřová panenka je výborná plněná sušenými švestkami a slaninou, ke grilované krkovičce se hodí višňová omáčka nebo hruškové čatní, úspěch mají také vepřové nudličky na asijský způsob s mangem a rýží, bůček při pečení zase můžete potírat meruňkovou marmeládou, anebo jej rovnou péct s jablky. A propos, když už jsme u bůčku, najdete-li odvahu, udělejte si někdy banánové lívanečky s javorovým sirupem doplněné dokřupava opečenou slaninou. Chutná to lépe, než to zní.
Hovězí s čokoládou
Ano, zní to zvláštně, ale jakmile ochutnáte proslulou texaskou specialitu chilli con carne, pochopíte, že čokoláda je právě ta pověstná poslední třešnička na dortu. Dává se jí do jídla sice jen málo, pouhé dvě až tři kostičky, ale svoji roli v něm sehraje i tak. Čokoláda patří také do mexické omáčky mole s kuřecím masem a vůbec se v Mexiku docela dost používá ve vaření. V Británii je pro změnu populární steak s omáčkou čokoládovo-kávovou. Čokoláda se ale také hodí k jehněčímu masu nebo k pečeným vepřovým žebírkům. Zkuste ji třeba použít do marinády!
Zvěřina s brusinkami a perníkem
Zvěřina má výraznou chuť, proto si můžete dovolit ji spojit také s něčím výrazným. Tradičním doplňkem jsou povidla, šípky, navinulá jablka, hodí se k ní i brusinky, ostružiny anebo perníková omáčka či perníkové knedlíky, jelikož právě směs perníkového koření k masu tohoto typu skvěle ladí. Dušené daňčí nebo jelení maso je například skvělé i s rozinkami a rybízem a rybízové želé je univerzálním doplňkem k jakékoliv minutkové úpravě zvěřiny, třeba k srnčím steakům.
Ryby s povidly a mandlemi
Kapr na černo. Česká klasika s kořenovou zeleninou, kde nesmějí chybět ani povidla, rozinky a mandle. Nejoblíbenější česká ryba si rozumí i se zázvorem, ke štice se naopak doporučují pomeranče. Uzený pstruh opět ladí s rybízem nebo výraznou brusinkovou omáčkou. A samozřejmě, k jakékoliv úpravě ryby patří vždycky citron. I kdyby měl být jen jako ozdoba na závěr.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nápady a tipy na víkendové obědy podle ročního období
O víkendu míváme víc času i chuti věnovat se kulinaření. Také bývá přítomno víc členů rodiny, které chceme potěšit něčím dobrým. A často také na… Číst více
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na… Číst více
Oběd na neděli: Upečte si skvělé kuře s nádivkou podle Marie-Janků Sandtnerové
Neděle byla odjakživa považována za sváteční den… Číst více
Oběd na neděli: Jak připravit nejlepší lasagne s boloňskou omáčkou? Chce to dodržet postup!
Taky milujete těstoviny? Lasagně patří mezi… Číst více
Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je původně… Číst více
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Den moučníků
Někdy nás "jen" honí obyčejná mlsná, a tak si dáme kousek sladkého, jindy bychom rádi poseděli u kávy – a řez dobrého krémového moučníku chvíle… Číst více
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
V našem každotýdenním seriálu pro vás máme opět… Číst více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i… Číst více
Oběd na neděli: Kuřecí stehna pečená s rýží v jednom pekáčku nadchnou celou rodinu!
Přemýšlíte nad tím, co uvařit o víkendu dobrého a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více