Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Češi ho už sto let baští jako diví. Kde se vzal vlašský salát a proč ho máme nejradši s rohlíkem?
Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz

Už asi tak sto let patří na české stoly. I když se za tu dobu jeho složení i chuť proměnila, vlašák s rohlíkem je stále svačinovým hitem, byť tedy kaloricky spíš odpovídá většímu obědu. Víte, co se do něj dávalo kdysi, a jak se dělá dnes?

Vlašák a jeho historie

Neví se přesně, kdy vznikl, ani proč se jmenuje vlašský. Jsou dvě verze o původu názvu. Buď se vlašák jmenuje podle německého fleischsalat (tedy masový salát), anebo podle nějakého Itala, kterým se kdysi říkalo Vlaši. Pravděpodobnější je ale německý původ slova a možná i receptu. Autorem české verze salátu byl za první republiky pražský lahůdkář Rudolf Linka, jehož lahůdkářství sídlilo v Hybernské ulici. Rudolf Linka dělal vlašský salát z jablek, sledě, hrášku a mrkve z konzervy, pražské šunky od kosti, kyselé okurky, majonézy, soli, a pepře.

Po roce 1948 bylo Linkovo lahůdkářství znárodněno a salát začal vyrábět národní podnik Pramen. Místo sledě, jablek a šunky se ale používaly brambory a salám. A tato verze v podstatě zůstala dodnes a tak si ji většina z nás i pamatuje. Vlašský salát patří spolu s pochoutkovým a pařížským mezi stálice studené kuchyně a každého lahůdkářství. 100 g pořídíte průměrně za 12 Kč. Ale můžete si jej také připravit doma. Máme pro vás recept ze socialistické kuchařky!

RECEPT: Retro vlašský salát

  • 160 g měkkého salámu
  • 130 g majonézy
  • 1 středně velký brambor uvařený ve slupce
  • 40 g vařené mrkve
  • 40 g vařeného celeru
  • 2 menší sterilované kyselé okurky
  • 2 lžíce hrášku z konzervy
  • lžička cukru
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl, pepř, ocet, vorčestr

Salám, oloupanou bramboru, mrkev, celer a okurku nakrájíme na nudličky. Majonézu smícháme s hořčicí, octem, cukrem, solí, vorčestrem a pepřem a smícháme s pokrájenými surovinami. Přidáme hrášek a zlehka promícháme. Necháme v chladu všechny chutě propojit a salát uležet. A pokud chcete vyzkoušet jiný recept, inspirujte se u našich čtenářů:

Recepty k tomuto článku

Komentáře (1)