Svačiny pro děti zdravě a chutně: Chytré tipy, co dobrého sbalit capartovi do školní aktovky
17. 11. 2020 Životní styl
Od středy 18. listopadu se do školních lavic mohou vrátit prvňaci a druháci, což pro mámy a táty mimo jiné znamená návrat ke každodenní přípravě svačiny, aby potomek v lavici netrpěl hlady. I pro dospělého člověka jsou malé a zdravé sváči důležité, natož pro dítě ve vývinu. Máme pro vás několik tipů, co malému či malé přibalit do školní aktovky, aby to chutnalo a obsahovalo vše, co je potřeba.
Pořádná svačina - půl zdraví!
Pokud zavzpomínáme na školní léta, určitě si vybavíme svačinu od maminky (nebo tatínka), která nám o velké přestávce zpříjemnila den a zasytila nás tak akorát včas, abychom až do oběda netrpěli. I dospělý člověk, který se stará o pravidelný jídelníček, případně má či musí mít nějakou dietu, by si alespoň jednu či dvě menší svačiny měl dopřát, takže je jasné, že pro dítě ve vývinu je dostatek jídla a živin ještě důležitější. Lámete si hlavu s tím, co potomků připravit, aby to bylo zdravé, a aby to navíc se spolužáky neměnili za nezdravé sladkosti? Poradíme vám, jak na to!
Co by vlastně měla taková pořádná dětská svačina obsahovat? Dobrý výživový poradce vám řekne, že každé jídlo dne by mělo obsahovat protein a školní svačina není výjimkou. Sendvič s krůtí šunkou nebo mini wrap s kuřecím masem je výborná a navíc praktická volba.
Mohlo by vás zajímat
Zároveň by měla obsahovat sacharidy, z většinové části ideálně ve formě ovoce nebo zeleniny. Obzvlášť zelenina je důležitá, ale také je s ní největší kříž, protože dětem se většinou kus okurky nebo nezáživnou papriku moc chroupat nechce. Jak na to vyzrát? Zeleninu zkuste schovat do dipu nebo pomazánky, kterou následně namažete chleba.
Mohlo by vás zajímat
Nevoli jíst z domova donesenou svačinu můžete eliminovat také tím, že dítě do její přípravy zapojíte a necháte ho, ať si částečně samo vybere, na co má chuť. Řešením je také ke svačině přidat nějakou sladkou odměnu, samozřejmě ne ve formě tabulky čokolády, ale třeba pár kousků ovoce či rovnou ovocného salátu.
Mohlo by vás zajímat
Vhodnou svačinou může být samozřejmě i jogurt s domácí granolou, chia puding nebo třeba smoothie. Čas vám ušetří tzv. over night oats, vychytávka časově vytížených dietářů - večer předem dáte do sklenice ovesné vločky s mlékem (může být i rostlinná varianta) a k tomu přisypete nejrůznější ingredience podle chuti. Vynikající je například kombinace jablko - skořice - mandle - med nebo banán - kešu ořechy - kakao - kokos. Hotovou směs dáte do lednice. Vločky přes noc nasají mléko a změknout, takže ráno dostanete vlastně studenou ovesnou kaši, která se dá navíc snadno přenášet. Zdravá, sytá a na živiny bohatá svačina zachutná nejen vašemu dítku, ale i vám!
Mohlo by vás zajímat
A závěrem; nezapomínejte, že kromě svačiny je pro dítě důležitý také pitný režim! Lahev s vodou můžete potomkovi ozvláštnit tak, že do vody přidáte trochu lesních plodů nebo třeba mátu a citron, čímž mu nápoj přírodním způsobem ochutíte.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více