Zazářili s vlašákem v rohlíku, umí toho ale víc: Eva s Radkem založili retro bistro a dveře se u nich netrhnou
4. 9. 2025 Rozhovory a reportáže
Vlašák v rohlíku udělal z malého podniku v Potštejně jednu z největších atrakcí na české gastronomické mapě. Přitom příběh RE:Bistra není zajímavý jen kvůli netradičnímu podávání oblíbeného salátu. Jak vlastně nápad otevřít retro „mléčný bar“ vznikl, co vše najdete v jeho nabídce, ale i jak náročné je prodávat kvalitní občerstvení za rozumnou cenu, zjišťovaly Toprecepty.cz u Radka Hrdiny, jednoho z majitelů.
Retro vlna
Myšlenka vytvořit podnik, který dá vzpomenout na staré časy, vznikla v roce 2023. Radek Hrdina vlastnil v Potštejně prostor, ve kterém chtěl udělat něco svého. „Pořád jsem ale nevěděl co, až za mnou přišla kamarádka a sousedka přes zahradu, Eva Čepková, bývalá provozní v kavárně,“ vzpomíná Radek. Slovo dalo slovo a zrodil se nápad na bistro.
„Nechtěli jsme ale nic honosného, protože Potštejn je o turistech na kolech, baťůžkářích a dalších obyčejných lidech,“ říká pro Toprecepty.cz provozovatel podniku s tím, že základním cílem bylo přiblížit se zákazníkovi.
„Řekli jsme si, pojďme se vrátit do osmdesátých let, retro vlna dneska jede, tak jsme se domluvili, že uděláme něco jako mléčný bar. Se vším lokálním a kvalitním, aby byli lidé spokojení,“ popisuje Hrdina. Sám prostor jako by byl „předurčen“, aby zde vzniklo gastronomické zařízení. V poválečných dobách tu totiž byl konzum, později vyhledávaná cukrárna.
Gastronomické vzdělání ani jeden z provozovatelů nemá, ale jak správně Hrdina podotýká, jde o obchod. „Ve výsledku je jedno, jestli prodáváte kytky, chlebíčky nebo cokoliv jiného. My samozřejmě musíme plnit hygienické normy, ale s tím jsme nikdy neměli problémy,“ říká Radek, který podnik dokázal zapojit do projektu EU, jenž hledá zaměstnání pro osoby starší 55 let, znevýhodněné na trhu práce.
Mohlo by vás zajímat
Kamarádská pomoc
Když už Radek věděl, co v prostoru, který vlastní, bude, pustil se do dalších kroků. „Ve chvíli, kdy jsme se s Evou rozhodli, že do toho půjdeme, dali jsme výpověď nájemníkovi. Ten skončil za dva měsíce a pak okamžitě začala rekonstrukce. Měli jsme totiž termín, kdy musíme otevřít,“ říká Hrdina. „Během tří měsíců jsme tam kompletně vymlátili, co se dalo,“ dodává.
Ven šlo úplně všechno. Výlohy, okna, podlahové topení. „Tam vlastně nezbylo vůbec nic. Strávil jsem minimálně 14 dní non-stop vynášením sutě,“ vzpomíná Radek a připomíná, že za hodně vděčí i místním podnikatelům a kamarádům.
„Jeden dělá tepelná čerpadla a topení, druhý je elektrikář, třetí je zedník. Musel jsem je poprosit, jestli by nás neupřednostnili před ostatními zakázkami, protože potřebujeme brzo otvírat. Na vesnici to funguje trochu jinak, tak nám vyšli vstříc,“ popisuje provozovatel RE:Bistra.
Nabídka a ceny
Nabídka v RE:Bistru skutečně připomíná doby dávno minulé, což byl od začátku záměr. „Když jsme přemýšleli, co budeme sami připravovat v bistru a co naopak nakupovat od místních dodavatelů, věděli jsme, že chceme mít zákusky, jako je věneček, laskonka nebo špička, zkrátka tradiční. Tiramisu u nás nehledejte,“ říká pro Toprecepty.cz Hrdina.
Také tvorba cen byla velmi důležitá. „Nechtěli jsme to úplně přepálit. Chceme zákazníky naučit sem chodit a víme, že hodně koukají na peníze. Kavárenské ceny rozhodně zavádět nebudeme,“ tvrdí podnikatel.
Dnes dáte v RE:Bistru za věneček 39 Kč, zelnou placku pořídíte za 32 Kč, sekanou v housce za 65 Kč, laskonka vás přijde na 38 korun, chlebíček s vejcem na 35 Kč a dnes už proslavený vlašák v rohlíku koupíte za 39 Kč.
Domácí i od „sousedů“
Část sortimentu připravují zaměstnanci bistra přímo v podniku, část je od výrobců z okolí Potštejna, obce se zhruba tisícem obyvatel nedaleko Rychnova nad Kněžnou. „Dneska to je tak půl na půl. Jsme ale opravdu zaměření regionálně, takže dodavatele máme v okruhu několika kilometrů,“ popisuje Hrdina.
„Třeba cukrářské věci, jako zákusky, máme od paní, která bydlí vedle. Vyrábí je přesně tak, jak chceme, aby vypadaly a abychom s cenou byli spokojeni my i ona,“ dodává s tím, že podle jeho názoru nehraje takovou roli, zda jsou výrobky připravené přímo v bistru nebo vedle ve vesnici.
Mediální hit
Poctivá práce a jeden skvělý nápad udělaly z RE:Bistra senzaci posledních dní. Díky vlašskému salátu, prodávanému uvnitř stogramového rohlíku, se z potštejnského podniku stal téměř fenomén.
„Někdo si náš výrobek vyfotil a dal to na sociální sítě, od té doby nám volají novináři a už tady byla i televize,“ směje se Hrdina a připomíná, odkud vlastně nápad s vlašákem vzešel. „Na rodinné poradě přišel manžel kolegyně s tím, že když jede v autě, uvítal by, kdyby si mohl dát salát s rohlíkem a přitom měl vše v jedné ruce,“ popisuje Radek vznik myšlenky, jejíž realizace nakonec nadchla mnoho lidí a do Potštejna teď jezdívají třeba i jen kvůli vlašáku.
Pokud patříte mezi ty, kteří tam ještě nebyli, nakoukněte do naší galerie, jak bistro vznikalo a jak vypadá dnes.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit dobový vlašský salát.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více