Vyrobte si domácí veganský sýr! Je to snadné, zdravé a chutné
3. 11. 2020 Vaření
Přesto, že se vegani všem potravinám živočišného původu vyhýbají, jejich chuť si nutně odpírat nemusí. Vyrobit veganskou alternativu sýra je totiž až překvapivě snadné. Vyzkoušet můžete hned několik druhů
Náhrada parmezánu z lahůdkového droždí
Parmezán je pomyslnou třešničkou na dortu, bez které se neobejde žádné rizoto nebo těstoviny. Jeho osvědčenou rostlinnou náhradou – alespoň co se podobné konzistence a chuti týká – je směs podrcených kešu oříšků či slunečnicových semínek, soli a lahůdkového droždí.
Lahůdkové droždí je chuťově intenzivní dochucovadlo, které si okamžitě zamilujete. Jedná se o inaktivované kvasnice, které již nemají potenciál kynout. Přesto si zachovávají nezaměnitelnou chuť a skvělé nutriční vlastnosti včetně obsahu vitamínu B12, který vegani obzvlášť ocení.
Krémový sýr z ořechů
Kompaktnější sýry pak jednoduše vykouzlíte z ořechů. Pro svou krémovou strukturu a neutrální chuť nejčastěji vyhrávají kešu ořechy. Vyzkoušet můžete například pečený kešu sýr, který je hutnější a po ztuhnutí drží tvar, nebo zvolit fermentovanou variantu připomínající lučinu či žervé.
Fantazii se meze nekladou
Pokud však ořechy nemáte či nechcete používat, nebo vás zajímají i další alternativy, můžete vyzkoušet „sýr“ z luštěnin. Pro svou jemnou chuť se nejlépe hodí cizrna. S použitím agaru, který má podobné vlastnosti jako želatina, získáte pevný bochánek připomínající klasický tvrdý sýr.
Vařte a zapékejte
Zoufat si nemusí ani milovníci sýrových omáček a zapečených pokrmů. S osvědčenou kombinací kešu ořechů a lahůdkového droždí máte vyhráno. Alternativu sýrové omáčky na těstoviny snadno vyrobíte rozmixováním těchto dvou surovin s květákem, mrkví, cibulí a česnekem. Závěrečné dochucení zajistí šťáva z citronu, špetka soli a pepře.
Konzistence podobné mozzarelle vám pak pomůže dosáhnout nabobtnané psyllium rozmixované s namočenými kešu oříšky, citronovou šťávou a trochou soli. Hmotu rozdělte do mističek a nechejte ztuhnout v lednici.
Kupované versus domácí
Veganské alternativy sýra, které jsou v dostání ve zdravých výživách, tvoří především kokosový tuk, voda a více či méně přírodní aromata a dochucovadla. Doma si však pohodlně vyrobíte výživově hodnotnější varianty, které vás mile překvapí svou chutí. Složení tak budete mít plně pod kontrolou, a snadno pohostíte i tu nejvybíravější návštěvu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět
Nadýchaný lehoučký dezert je ideální pro horké… Číst více
Mousse je lehká nadýchaná pěna: Poradíme vám s její přípravou
Pěna - mousse (mús) - původně vznikla ve Francii jako letní, nadýchaný dezert s čokoládou. Podává se vychlazená a ozdobená čerstvým ovocem. Postupem… Číst více
Pěny s čokoládou nebo ovocem jsou lehké a nadýchané: Tento dezert si zamilujete
Máte chuť na něco osvěžujícího, lehkého a nadýchaného ke kávě? Pěna je ideální volbou. Její výhodou je, že do ní můžete zapracovat to, co máte rádi -… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
16 receptů, do kterých využijeme méně oblíbená masa: Zamilujete si je?
Masem, které není v současné společnosti příliš oblíbené, jsou obecně vnitřnosti a jiné neobvyklé části zvířat. Přesto jsou pamětníci, kteří si na… Číst více
Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?
Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové… Číst více
Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami
Domácí je domácí; a to platí nejen u jídla pro… Číst více
S jablky chutnají i pokrmy slané, nejen moučníky a dezerty. Podívejte se s námi na přehled slaných jídel s jablky
Mnohým příkladem využití jablek ve slaných pokrmech mohou být staré lidové recepty. V kombinaci s masem dodají pokrmu šťavnatost a vláčnost. Podobně… Číst více
Den mousse
Mousse lze připravit v nepřeberném množství příchutí, nejslavnější je však čokoládová pěna neboli mousse au chocolat. Dle odhadů byla tato čokoládová… Číst více
Nejlepší zavářka do polévky? Přece játrové knedlíčky! Zvládnete je jako Masterchef?
Poctivý domácí vývar můžete vylepšit mnoha… Číst více