Vyrobte si domácí veganský sýr! Je to snadné, zdravé a chutné
3. 11. 2020 Vaření
Přesto, že se vegani všem potravinám živočišného původu vyhýbají, jejich chuť si nutně odpírat nemusí. Vyrobit veganskou alternativu sýra je totiž až překvapivě snadné. Vyzkoušet můžete hned několik druhů
Náhrada parmezánu z lahůdkového droždí
Parmezán je pomyslnou třešničkou na dortu, bez které se neobejde žádné rizoto nebo těstoviny. Jeho osvědčenou rostlinnou náhradou – alespoň co se podobné konzistence a chuti týká – je směs podrcených kešu oříšků či slunečnicových semínek, soli a lahůdkového droždí.
Lahůdkové droždí je chuťově intenzivní dochucovadlo, které si okamžitě zamilujete. Jedná se o inaktivované kvasnice, které již nemají potenciál kynout. Přesto si zachovávají nezaměnitelnou chuť a skvělé nutriční vlastnosti včetně obsahu vitamínu B12, který vegani obzvlášť ocení.
Krémový sýr z ořechů
Kompaktnější sýry pak jednoduše vykouzlíte z ořechů. Pro svou krémovou strukturu a neutrální chuť nejčastěji vyhrávají kešu ořechy. Vyzkoušet můžete například pečený kešu sýr, který je hutnější a po ztuhnutí drží tvar, nebo zvolit fermentovanou variantu připomínající lučinu či žervé.
Fantazii se meze nekladou
Pokud však ořechy nemáte či nechcete používat, nebo vás zajímají i další alternativy, můžete vyzkoušet „sýr“ z luštěnin. Pro svou jemnou chuť se nejlépe hodí cizrna. S použitím agaru, který má podobné vlastnosti jako želatina, získáte pevný bochánek připomínající klasický tvrdý sýr.
Vařte a zapékejte
Zoufat si nemusí ani milovníci sýrových omáček a zapečených pokrmů. S osvědčenou kombinací kešu ořechů a lahůdkového droždí máte vyhráno. Alternativu sýrové omáčky na těstoviny snadno vyrobíte rozmixováním těchto dvou surovin s květákem, mrkví, cibulí a česnekem. Závěrečné dochucení zajistí šťáva z citronu, špetka soli a pepře.
Konzistence podobné mozzarelle vám pak pomůže dosáhnout nabobtnané psyllium rozmixované s namočenými kešu oříšky, citronovou šťávou a trochou soli. Hmotu rozdělte do mističek a nechejte ztuhnout v lednici.
Kupované versus domácí
Veganské alternativy sýra, které jsou v dostání ve zdravých výživách, tvoří především kokosový tuk, voda a více či méně přírodní aromata a dochucovadla. Doma si však pohodlně vyrobíte výživově hodnotnější varianty, které vás mile překvapí svou chutí. Složení tak budete mít plně pod kontrolou, a snadno pohostíte i tu nejvybíravější návštěvu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vysoký patrový dort je na oslavě hlavní dekorací: Poradíme i začátečníkům
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak sázet ovocné stromky? 6 tipů pro správnou a spolehlivou výsadbu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12