Jak nechat doma dozrát zelená rajčata? Pomůže banán, jablko i trik zahrádkářů s utrženým keříkem
16. 9. 2025 Tipy a triky
Rajčatová sezona se chýlí ke konci. Vzhledem k hezkému počasí ale rajčata pořád dozrávají, nicméně některá stále zůstávají zelená a hrozí, že se to již nezmění. Taková je lepší utrhnout a nechat dozrát doma. Díky jednoduchým trikům se ještě krásně zbarví dočervena.
Kdy sklízet rajčata?
Rajčata mají tři stádia zrání – drobná matně zelená jsou ještě nedorostlá a nezralá. Když rajčata dorostou konečné velikosti, jsou již zralá, nicméně stále zůstávají zelená. Taková rajčata ještě nejsou vhodná ke konzumaci, neboť obsahují solanin a tomatin - látky, které mohou být při konzumaci syrových rajčat a hlavně ve větším množství toxické (způsobují nevolnost, křeče, průjem).
Nejlepší čas ke sklizni rajčat je proto tehdy, kdy se začnou vybarvovat do požadovaného odstínu. V tu chvíli jsou nejlepší, nejšťavnatější a můžeme si užívat jejich sladkou a výrazně rajčatovou chuť. Jen je třeba tento čas nepromeškat – pokud by byla rajčata na keříku příliš dlouho, začala by měknout a praskat.
Mohlo by vás zajímat
Když jsou rajčata stále zelená
Co ale dělat s těmi, která stále zůstávají zelená? Rajská jablíčka dozrávají podle odrůdy až do října. Sklízet se totiž dají, když jim věnujete náležitou péči, až do prvních mrazů. Pokud je hezké a slunečné počasí, je ještě šance, že vám zčervenají na keříku. Ve chvíli, kdy předpověď již nevypadá dobře, je třeba rajčata sklidit. Chlad a déšť totiž zpomalují růst a podporují plísně, proto je nutné sklizeň uspíšit.
Jak nechat rajčata dozrát doma?
Ani zelené plody ale nemusíte vyhazovat. Pokud jsou dostatečně velké, jen nejsou vybarvené, můžete je nechat dozrát doma, stačí jen vyzkoušet následující finty. Navíc, pokud sklidíte už narostlá, ale ještě zelená rajčata včas a s větvičkou, vydrží déle než ta, která necháte v tomto období na keříku.
-
Rajčata dejte na nějaké teplé místo bez přímého slunce, nejlépe dozrávají při pokojové teplotě kolem 18–22 °C.
-
Rajčata by neměla být na přímém slunci – na okenním parapetu se spíš svraští než dozrají. Mohla by se také zapařit a zkazit. Lepší je suché, dobře větrané místo.
-
Zelená rajčata rozložte do jedné vrstvy do kartonové krabice nebo je vložte do papírového sáčku. Můžete je také rozložit na plech a pak přikrýt pečicím papírem.
-
K rajčatům je dobré přidat zralé jablko, banán nebo avokádo, které uvolňují etylen a urychlují tak proces dozrávání.
-
Rajčata kontrolujte každý den a přebírejte. Některá začnou červenat dřív, jiná mohou nahnívat. Poškozené kusy je lepší hned vyhodit, aby nenakazily ostatní.
-
Pokud byste chtěli proces dozrávání zpomalit, můžete rajčata uložit do chladnější místnosti (12–15 °C). Správně dozrálá rajčata mohou vydržet i několik týdnů.
-
Rajčata můžete nechat dozrát i na celém keříku utrženém s kořeny. Stačí je zavěsit kořeny vzhůru do suchého, dobře větraného, tmavého prostoru, kde není příliš velká zima (stodola, sklep, garáž, kůlna). Rajčata na keříku postupně čerpají zbytky živin ze stonku a začnou se pomalu vybarvovat. Dozrají přirozeněji a mají ještě lepší chuť. Takové dozrávání je pomalejší, takže se plody nesklidí najednou a déle vydrží.
Náš tip: Domácí rajčata můžete použít třeba na přípravu salátu s hermelínem a šunkou podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více