Hit podzimu: Skořicové šneky! Jednoduchý recept, se kterým je hravě zvládnete
4. 11. 2020 Vaření
Teplé ponožky, dobrá kniha, čaj nebo káva a k tomu? Ještě teplý domácí skořicový šnek! Pochoutka, kterou s mírnými lokálními obměnami milují od Švýcarska po Švédsko, je aktuálním hitem pražských kaváren, ale s naším receptem krok za krokem ji zvládnete upéct i doma.
Dokonalí skořicoví šneci
Ve Švédsku jim říkají Kanellbular, ale známe jsou rovněž pod názvem Švýcarsky. Skořicové šneky se těší čím dál větší oblibě, protože je relativně jednoduché a levné je připravit. V době, kdy v supermarketu koupíte libovolné hotové těsto, zvládne tuhle sladkou svačinku nebo moučník opravdu každý kuchař i kuchařinka. Pokud to chcete zkusit poctivě a úplně na vlastní triko, také to není nic nemožného. Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že to půjde a výsledek bude skvělý!
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 240 ml vlažného mléka
- 70 g másla
- 70 g cukru krupice
- 1 balíček sušeného droždí
- 560 g hladké mouky
- 4 g soli
- 1 vejce
- 4 g skořice
Na náplň:
- 120 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 11 g skořice
Na polevu:
- 160 g moučkového cukru
- 8 g másla
- 30 ml mléka
- 1 lžička javorového sirupu
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Do větší mísy dáme cukr a přidáme mléko a rozpuštěné máslo. Důkladně promícháme. Přidáme sušené droždí, tentokrát promíchám jemně. Směs zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat asi 15 minut. Poté do ní přidáme 420 g hladké mouky, vejce, sůl a skořici. Hnětením pak vypracujeme mírně lepivé těsto. Tip: Pokud se na to necítíte a máte kuchyňského robota, můžete jej použít, dejte si na něj hnětací hák. Nakonec přisypeme zbytek mouky a dále hněteme, cca 5 minut. Výsledné těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy. Hotové jej přendáme do mísy čisté a necháme ho cca dvě hodiny kynout s tím, že po hodině jej rukou propracujeme.
Když je těsto správně odležené, vyklopíme jej na pomoučenou pracovní plochu nebo vál a vyválíme ho na obdélník o rozměrech zhruba 30 na 50 cm. Ten potřeme rozpuštěným máslem, posypeme bohatě třtinovým cukrem a nakonec skořicí. Tip: Milovníci čokolády mohou přidat ještě kakao, půl na půl v poměru ke skořici. Takto naplněné těsto opatrně smotáme do rolády a z té odkrajujeme kousky široké cca 3 cm. Opatrně je z válu přendaváme do připraveného pekáče vytřeného máslem. Můžeme je klást těsně k sobě, není to problém. Pekáč znovu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut odpočívat.
Mezitím si předehřejeme troubu na 190°C. Než šneky strčíme do trouby, můžeme, ale nemusíme je potřít z vrchu vejcem. Šneky pečeme dozlatova, vychází to na 15 - 20 minut. V tomto čase si umícháme polevu z moučkového cukru, rozpuštěného másla a javorového sirupu. Po dopečení šneky polevou polijeme, ale opatrně, je hodně sladká. Tip: Šneky je možné dozdobit nasekanými oříšky, nejlepší jsou pekanové, případně mandle. Po mírném vychladnutí podáváme. Vynikající!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny