Domácí pizza během půl hodiny? Nekynuté těsto bez droždí je hotové raz dva a s rajčaty, salámem a sýrem chutná božsky
25. 9. 2025 Vaření
Rychlé nekynuté těsto na pizzu je ideální volbou, když nemáte moc času a přitom si chcete připravit oblíbenou italskou specialitu. Díky prášku do pečiva je připravené během chvilky, snadno se s ním pracuje a po upečení je uvnitř vláčné a zvenku křupavé.
Proč zvolit těsto bez kynutí
Klasické těsto na pizzu se tradičně připravuje s droždím. Právě díky němu má originální chuť i strukturu, ale zároveň je třeba čekat dlouhou dobu, než těsto nakyne. Pokud vás tedy přepadne chuť na pizzu nečekaně, může být originální způsob přípravy spíše překážkou.
Nekynuté těsto je proto vítanou alternativou – nejenže ušetří čas, ale díky svému složení je i méně náročné na přípravu. Nemusíte řešit čerstvost droždí, správnou teplotu tekutin ani optimální dobu kynutí. Stačí jen smíchat ingredience, vypracovat hladké těsto a během pár minut ho můžete rovnou vyválet.
Mohlo by vás zajímat
Jak funguje prášek do pečiva
Klíčovou roli v receptu hraje prášek do pečiva. Ten se v těstě postará o rychlé uvolňování bublinek oxidu uhličitého, díky nimž se těsto během pečení jemně nadzvedne.
Výsledek samozřejmě není úplně totožný s těstem z droždí, které má typickou lehce nakyslou chuť a je vláčné. Přesto je prášek do pečiva skvělým pomocníkem, když potřebujete mít hotovou pizzu do půl hodiny. Výhodou je i to, že se s těstem lépe manipuluje, což ocení i začátečníci.
Chuť a konzistence
Nekynuté těsto je po upečení tenčí a křupavější. Právě to ho dělá ideálním základem pro pizzy s bohatou oblohou, protože se pod její vahou tolik nepropadá. Skvěle se hodí na pizzy s rajčatovým základem, sýrem i masovými či zeleninovými surovinami. Pokud máte raději vyšší a nadýchanější těsto, můžete ho vyválet vyšší a nechat ho v troubě péct o pár minut déle. Výsledkem bude hutnější základ připomínající focacciu.
Rychlost a jednoduchost přípravy
Jedním z největších plusů tohoto těsta je jeho rychlost. Od smíchání surovin po vložení pizzy do trouby vás čeká jen několik málo minut práce. Nemusíte se bát složité techniky hnětení – postačí jen krátce vypracovat těsto, aby bylo hladké a nelepilo se.
Poté se může hned válet a pokládat na plech. To z něj dělá ideální volbu i pro rodiny s dětmi, které často dostanou chuť na pizzu nečekaně a je potřeba připravit rychlou večeři bez dlouhého plánování.
Pizza bez kynutí
- Do mísy dejte hladkou mouku, mléko, olej, prášek do pečiva a sůl. Zamíchejte a vypracujte vláčné těsto.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Z těsta vyválejte placku, kterou položíte na plech vymazaný olejem.
- V malé misce smíchejte kečup, olej a koření. Touto směsí potřete těsto.
- Na těsto dejte oblohu dle chuti. Nakonec rozmíchejte vajíčka s trochou kečupu a nalijte na náplň.
- Plech vložte do trouby a pečte 15 minut. Na pizzu nastrouhejte sýr a dejte ještě na 5 minut zapéct.
- Náš tip: Jednodušší verze oblohy je jen s kečupem, salámem, kukuřicí, žampiony a sýrem. Můžete vyzkoušet třeba jindy.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit pizzu z kynutého těsta.
Zdroj informací: Baking-sense.com
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více