Hrušky, podzimní kolegyně jablek: Dietní ovoce dokáže odstranit jedovaté látky z těla
10. 11. 2020 Životní styl
Ačkoliv s podzimem a jeho sezónní kuchyní máme spojeny především jablka, jejich kolegyně hrušky jsou stejně lahodné a stejně prospěšné pro nás organismus, i když obsahují zase jinou sadu vitamínů a minerálů. Přinášíme 10 důvodů, proč toto ovoce zařadit do každodenního jídelníčku?
Hrušky, podzimní královny
Ačkoliv jsou to plody vyšlechtěné a pěstované celoročně, hrušky patří k babímu létu i podzimu stejně jako jablka. Právě zimní odrůdy hrušek vydrží nejdéle, i když nebývají tak sladké jako jejich kolegyně sklizené v teplejších dnech. Ať už v koláči, v kompotu nebo jen tak syrové - hrušky klidně můžete jíst každý den. Máme pro vás deset dobrých důvodů, proč je zařadit do jídelníčku.
1. Samá voda
Hrušky jsou plné vody, díky čemuž prospívají střevům a přírodní cestou je pomáhají čistit. Zabraňují také zácpám. a zabraňuje zácpám.
2. Protijed
Hrušky mají schopnost neutralizovat a vylučovat z těla těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.
Mohlo by vás zajímat
3. Zdravá sladkost
Díky vysokému podílu vody a vlákniny jsou hrušky výborné při dietách, a to i proto, že díky díky velkému obsahu fruktózy zaženou vaši chuť na sladké. Slouží tedy jako zdravý dezert nebo sladkost za odměnu.
4. Pomoc s růstem
Hrušky obsahují velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro růst a krvetvorbu.
Mohlo by vás zajímat
5. Vitamínová bomba
Hrušky jsou bohaté na mnoho důležitých látek. Obsahují sodík, draslík, měď, fosfor, zinek a vápník.
6. Zdravé cévy
Díky vysokému obsahu draslíku je hrušková šťáva výborná pro zpevnění cév a při poruchách srdeční činnosti, pomáhá i při vysokém krevním tlaku.
Mohlo by vás zajímat
7. Na močák
Toto ocení především dámy, které už někdy potrápil zánět močového měchýře. Hrušková šťáva má totiž močopudné a žlučopudné účinky a při těchto nemilých obtížích vám pomůže víc než vyhlášené brusinky.
8. Vitamin B
Jablka mají vodně vitaminu C, hrušky jsou zase bohatší na stejně důležitý vitamin B. Nejvíc ho je těsně pod slupkou hrušek, takže je ideálně konzumujte neoloupané.
Mohlo by vás zajímat
9. Pohlazení pro trávení
Hrušky jsou lehce stravitelné a trávení i přímo prospívají, pomáhají především při žaludečních obtížích.
10. Hruškový čaj
Pokud nechcete nebo nemůžete konzumovat přímo hrušky, zkuste čaj nebo odvar z hruškových listů. Ten rovněž pomáhá ulevit při zánětlivých onemocněních močových cest a ledvin.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl II.