Blesková gulášová polévka zahřeje, zasytí a v sychravých dnech chutná obzvlášť skvěle. Hotová je za půl hodiny
17. 10. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na sytou a voňavou polévku? Gulášová z mletého masa je ideální volbou pro všední dny. Hotová je už za půl hodiny! Ať už ji dochutíte pikantněji, nebo zůstanete u klasiky se sladkou paprikou, vždy potěší celou rodinu.
Gulášová polévka
Gulášová polévka báječně zahřeje i zasytí. Rychle dodá energii a sílu. I proto patří mezi klasické přesnídávkové polévky, které se servírují v bufetech a závodních jídelnách už od 10 hodin ráno. Svou sytostí však nahradí i hlavní jídlo.
Připravujeme ji podobně jako guláš. Klasická gulášová polévka bývá časově náročná, protože maso (obvykle hovězí) musíme nechat dusit doměkka. Když ale použijeme mleté hovězí nebo směs hovězího a vepřového mletého masa, máme uvařenou výbornou, sytou, hustou a voňavou polévku během půl hodiny. Právě mleté maso, které vám nabízíme jako jednu z ingrediencí v receptu dále v článku, je skvělým zjednodušením. Zkrátí dobu vaření a přitom zachová výraznou chuť guláše.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě gulášovky
- Cibuli restujeme dorůžova, právě ona dává guláši typickou chuť. Základem je dostatek tuku a spíše nižší teplota. Chceme, aby cibule pozvolna měkla a lehce se opékala, ne rychle zezlátla. Pokud se spálí, guláš bude hořký.
- Mletou papriku jen krátce zpěníme, jinak by mohla zhořknout. Žádané aroma mleté papriky se v teple rychle projeví a vyprchá. Stačí ji zahřát na 20 vteřin a pak ji zalít tekutinou, která uchová vůni a chuť mleté papriky.
- Zahuštění gulášové polévky docílíme buď trochou hladké mouky, jíškou nebo syrovým nastrouhaným bramborem.
- Podáváme ji s chlebem nebo čerstvým pečivem. Ještě lépe chutná polévka druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit gulášovou polévku z mletého masa
Pro 4 strávníky potřebujete: 5 lžic oleje, 1 menší cibuli, 4 lžičky mleté papriky, 200 g mletého hovězího masa, sůl, pepř, kmín, 1 l hovězího vývaru (nebo vody), 3 velké stroužky česneku, majoránku, 3 větší brambory a 60 g hladké mouky nebo jíšku.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dorůžova, na středním stupni to trvá zhruba 5 minut.
- Přidejte mleté maso, které za stálého míchání a oddělování kousků restujte, dokud se zcela nerozdrobí.
- Pak vmíchejte papriku, zarestujte ji 20 vteřin a zalijte vývarem, případně vodou. Papriku jen zpěňte, jinak zhořkne.
- Přidejte sůl, pepř, kmín a pozvolna vařte.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Přidejte je k masu a vařte 20 minut, až změknou.
- Česnek oloupejte, utřete se solí a přidejte do polévky. Povařte 1 minutu a podle potřeby polévku zahustěte – buď tzv. suchou jíškou nebo jíškou ze 4 lžic mouky a 5 lžic oleje, případně moukou rozmíchanou ve vodě.
- Polévku nechte velmi zvolna dobře provařit, až tuk vystoupí na hladinu a polévka nechutná moučně. Pokud nepoužíváte jíšku, není třeba polévku dále vařit. Do hotové polévky vmíchejte majoránku a podle potřeby ji dochuťte.
Náš tip: Připravte si gulášovou polévku z mletého masa podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat