Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské brambory patří mezi domácí jídla z pár surovin, která zasytí, zahřejí a potěší.
Zdroj: Toprecepty.cz

Vůně uzeného masa, cibule a pečených brambor je prostě neodolatelná. Francouzské brambory patří mezi jídla, která zvládnete snadno a báječně si pochutnáte. Navíc je můžete i jednoduše vylepšit a servírovat je na večírku, návštěvám nebo při slavnostním obědě.

Francouzské brambory

Francouzské brambory známe asi všichni. Oblíbené vrstvené jídlo z plátků brambor, uzeného masa či šunky, vajec a cibule se objevuje na našich stolech už dlouho.

Ačkoliv by název mohl svádět k francouzskému původu, ve skutečnosti jde o klasiku české kuchyně. Ke kolébce moderní gastronomie odkazuje pouze způsob přípravy. Tamní gratin dauphinoise se také skládá z vrstev brambor, které však spojuje mléko, smetana a máslo. Podává se zpravidla jako příloha, zatímco naše francouzské brambory poslouží jako hlavní chod. Obvykle je doprovázejí nakládané okurky nebo sterilovaná řepa. 

Co se dává do francouzských brambor

Základem jsou vrstvy brambor proložené cibulí a uzeným masem nebo šunkou. Další komponenty můžeme přidávat podle chuti nebo obsahu ledničky. Francouzské brambory totiž představují perfektní způsob, jak zužitkovat různé malé, zbylé kousky potravin. V lahodném, sytém, hřejivém nákypu se ztratí a naopak mu i v malém množství dodají nevšední chuť. 

Mezi vrstvy naléváme směs smetany (nebo smetany s mlékem) a vajec, kterou dochucujeme kořením (solí, pepřem, muškátovým oříškem). Povrch zapečených brambor obvykle korunujeme strouhaným sýrem (eidamem, ementálem, goudou nebo aromatickým čedarem), který během zapékání vytvoří zlatavou krustičku.

  • Jaké brambory vybrat 
    Některé recepty vycházejí ze syrových brambor, ale toto oblíbené jídlo připravujeme i z brambor vařených. Vliv na výsledek má také výběr odrůdy. Některé drží lépe tvar, jiné více nasáknou vejce s mlékem. Nejlepší jsou méně moučné brambory, tedy varný typ B (obzvlášť když se rozhodneme pro syrové brambory), případně A. 
  • Jaké maso do francouzských brambor 
    Kromě uzenin, jako je salám, šunka či uzené, můžeme sáhnout po mase, které nám zůstalo z předešlého dne. Pokud je potřeba, tepelně ho upravíme před přidáním.
  • Kdy přidat vejce
    Rozšlehané vejce naléváme na brambory před vložením do trouby, pak bude nákyp hutnější. Pokud vejci přelijeme už zčásti zapečené brambory, vytvoří vláčnější vrstvu mezi nimi. Na 1 kg brambor potřebujeme asi 2—4 vejce, která můžeme doplnit o 33% smetanu ke šlehání, smetanu na vaření nebo mléko.
  • Tipy na vylepšení francouzských brambor
    Chuť promění volba tučnější smetany či výraznějšího sýru.
    Variantou je také přidání bylinek, jako je tymián či rozmarýn, zvolit můžeme i směsi koření (na pečené brambory, grilovací, pikantnější ďábelské).
    Francouzské brambory můžeme doplnit i o různou zeleninu, jako rajčata, paprika, hrášek. Některé varianty jsou i s houbami.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit francouzské brambory

Na 2–3 porce potřebujete: 8 větších syrových brambor, 3 cibule, 150 g moravského uzeného masa, 100 g tvrdého sýra (eidam), 2 vejce, 100 ml mléka, mletý pepř, sůl a sádlo na vymazání.
Jak na to? 

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací misku vymažte sádlem.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na 5mm plátky.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, uzené maso nakrájejte na menší kostky a sýr nastrouhejte nahrubo.
  4. Do zapékací misky střídavě vrstvěte lehce osolené brambory, cibuli, uzené maso a strouhaný sýr. Poslední vrstvou by měl být sýr. Povrch lehce osolte a opepřete.
  5. Vložte do předehřáté trouby a 30 minut zapékejte.
  6. Vejce prošlehejte s mlékem dohladka a směs rovnoměrně nalijte na brambory. Ještě 30 minut dopečte.

Náš tip: Připravte si jednoduché francouzské brambory podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku