Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se zásobami hub? Zkuste rychlou smaženici, tradiční kulajdu nebo bedlové řízky
Zdroj: Andrew Ridley, Unsplash.com

Houby patří k podzimu stejně jako žluté listí a horký čaj. Co ale se zásobami, které jste si nasbírali? Co jste nesnědli rovnou nebo nezavařili do skleniček v kyselém nálevu, to máte zřejmě schované v mrazáku. Nejlepší je zkusit rychlou, snadnou a osvědčenou klasiku - kulajdu, smaženici nebo bedlové řízky. Jak na to?

Pravá jihočeská kulajda

Co budete potřebovat:

  • 1 větší hrst hub, nejlépe pravých hříbků nebo lišek
  • 5 - 6 středně velkých bambor
  • 1 litr vývaru či vody
  • 1 lžíce másla
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 2 - 3 lžíce octa
  • cukr
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • čerstvý kopr v množství podle chuti
  • vejce

Postup: Pokud chceme mít při vaření klid, před začátkem vaření si připravíme houby tak, že je krátce orestujeme na pánvi, aby změkly. Hodí se to obzvlášť v případě, že používáme houby mražené. Dále oloupeme brambory a nakrájíme je na malé kousky. Ve velkém hrnci rozpálíme sádlo a zasypeme ho za stálého míchání moukou, aby se nám vytvořila jíška. Vařící jíšku pak zalijeme stejně vroucí vodou či vývarem. Do hrnce pak přidáme brambory, houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme 15- 20 minut do změknutí brambor. 

Stáhneme plamen. Poté vyndáme bobkový list a nové koření a do polévky přilijeme smetanu. Tip: Pro výraznou chuť a také aby se polévka nesrazila použijte hodně tučnou smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr podle chuti. Úplně na závěr ochucujeme octem a cukrem, což je možná nejtěžší krok celé přípravy. Psaný poměr je 2 ležíce octa na 2 lžíce cukru, ale záleží na vaší chuti, jak moc chcete polévku kyselou. Musíte ochutnávat a s octem opatrně, to je naše rada. Polévku podáváme s vejci uvařenými natvrdo nebo s vejci ztracenými.

Desetiminutová smaženice

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů hub, nejlépe pravých hříbků, ale můžete použít také růžovky nebo žampiony či babky
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla nebo másla
  • 2 vejce
  • sůl, pepř a kmín

Postup: Cibuli nakrájíme na drobno a v hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme sádlo či máslo. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme houby a kmín. přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Tip: Pokud se houby přichytávají ke dnu, můžeme je podlít vodou, ale jen trochu, příliš vody by znamenalo spíše houbovou kaši. Mezitím v menší misce vyšleháme vejce se solí a pepřem. Po 10 minutách vejce přidáme k houbám a promícháme vařečkou. Poté odstavíme z ohně a ihned podáváme s čerstvým chlebem nebo s topinkou.

Bedlové řízky

Co budete potřebovat:

  • bedlové klobouky, počet záleží na počtu strávníků. Jedna bedla = jedna porce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • sůl

Postup: Pokud máme celé bedly, odřežeme jim nožičky a klobouky mírně očistíme. Pokud už máme připravené klobouky, můžeme je zpracovávat celé, případně větší kusy přepůlit nebo rozčtvrtit. Houby z obou stran osolíme a obalíme je v trojobalu.Pak už jen smažíme na pánvi z každé strany zhruba 1 - 3 minuty. Podáváme s vařeným bramborem. Tip: Pro lepší chuť místo oleje bedly smažíme na sádle nebo másle.