Co se zásobami hub? Zkuste rychlou smaženici, tradiční kulajdu nebo bedlové řízky
15. 11. 2020 Vaření
Houby patří k podzimu stejně jako žluté listí a horký čaj. Co ale se zásobami, které jste si nasbírali? Co jste nesnědli rovnou nebo nezavařili do skleniček v kyselém nálevu, to máte zřejmě schované v mrazáku. Nejlepší je zkusit rychlou, snadnou a osvědčenou klasiku - kulajdu, smaženici nebo bedlové řízky. Jak na to?
Pravá jihočeská kulajda
Co budete potřebovat:
- 1 větší hrst hub, nejlépe pravých hříbků nebo lišek
- 5 - 6 středně velkých bambor
- 1 litr vývaru či vody
- 1 lžíce másla
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 1 kelímek smetany na vaření
- 2 - 3 lžíce octa
- cukr
- bobkový list
- nové koření
- kmín
- čerstvý kopr v množství podle chuti
- vejce
Mohlo by vás zajímat
Postup: Pokud chceme mít při vaření klid, před začátkem vaření si připravíme houby tak, že je krátce orestujeme na pánvi, aby změkly. Hodí se to obzvlášť v případě, že používáme houby mražené. Dále oloupeme brambory a nakrájíme je na malé kousky. Ve velkém hrnci rozpálíme sádlo a zasypeme ho za stálého míchání moukou, aby se nám vytvořila jíška. Vařící jíšku pak zalijeme stejně vroucí vodou či vývarem. Do hrnce pak přidáme brambory, houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme 15- 20 minut do změknutí brambor.
Stáhneme plamen. Poté vyndáme bobkový list a nové koření a do polévky přilijeme smetanu. Tip: Pro výraznou chuť a také aby se polévka nesrazila použijte hodně tučnou smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr podle chuti. Úplně na závěr ochucujeme octem a cukrem, což je možná nejtěžší krok celé přípravy. Psaný poměr je 2 ležíce octa na 2 lžíce cukru, ale záleží na vaší chuti, jak moc chcete polévku kyselou. Musíte ochutnávat a s octem opatrně, to je naše rada. Polévku podáváme s vejci uvařenými natvrdo nebo s vejci ztracenými.
Mohlo by vás zajímat
Desetiminutová smaženice
Co budete potřebovat:
- 500 gramů hub, nejlépe pravých hříbků, ale můžete použít také růžovky nebo žampiony či babky
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla nebo másla
- 2 vejce
- sůl, pepř a kmín
Mohlo by vás zajímat
Postup: Cibuli nakrájíme na drobno a v hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme sádlo či máslo. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme houby a kmín. přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Tip: Pokud se houby přichytávají ke dnu, můžeme je podlít vodou, ale jen trochu, příliš vody by znamenalo spíše houbovou kaši. Mezitím v menší misce vyšleháme vejce se solí a pepřem. Po 10 minutách vejce přidáme k houbám a promícháme vařečkou. Poté odstavíme z ohně a ihned podáváme s čerstvým chlebem nebo s topinkou.
Mohlo by vás zajímat
Bedlové řízky
Co budete potřebovat:
- bedlové klobouky, počet záleží na počtu strávníků. Jedna bedla = jedna porce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek strouhanky
- 1 vejce
- olej na smažení
- sůl
Mohlo by vás zajímat
Postup: Pokud máme celé bedly, odřežeme jim nožičky a klobouky mírně očistíme. Pokud už máme připravené klobouky, můžeme je zpracovávat celé, případně větší kusy přepůlit nebo rozčtvrtit. Houby z obou stran osolíme a obalíme je v trojobalu.Pak už jen smažíme na pánvi z každé strany zhruba 1 - 3 minuty. Podáváme s vařeným bramborem. Tip: Pro lepší chuť místo oleje bedly smažíme na sádle nebo másle.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hit podzimu: Skořicové šneky! Jednoduchý recept, se kterým je hravě zvládnete
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Kouzlo podzimní diety: 5 potravin, se kterými zdravě a hravě zazimujete své tělo!