Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky podle receptu z Kuchařky naší vesnice: Voní česnekem a kmínem a vždycky se povedou
Zdroj: Toprecepty

Správné bramboráky by měly být osmažené dozlatova, musí být křupavé a vláčné zároveň, a navíc voňavé po česneku a majoránce. Takové jsou vynikající samy o sobě i jako příloha k různým pokrmům. Připravte si je třeba podle receptu z Kuchařky naší vesnice.

Tradiční nejen české bramboráky

Bramboráky jsou tradiční českou specialitou. Pochutnávali si na nich již naši předkové a oblíbené jsou dodnes, i když v současnosti je nevnímáme tolik jako jednoduché a prosté jídlo chudých, ale spíš jako hospodskou specialitu, která se skvěle hodí k pivu.

I když bramboráky považujeme za ryze české jídlo, mají své obdoby i v jiných zemích, důkazem jsou švýcarské rösti či židovské latkes. I u nás se liší názvy podle regionu: na jihu Čech se jim říká cmunda, v podhůří Orlických hor kramflek, v Krkonoších zase bandoráky.

Ať už je nazvete jakkoliv, vždy jde o placky ze strouhaných syrových brambor, které se smaží na oleji dozlatova a dokřupava. Dají se sice i upéct v troubě, ale ty pořádně mastné právě z pánve jsou stejně nejlepší.

Bramboráky z Kuchařky naší vesnice

Pamětníci vědí, že Kuchařka naší vesnice patřívala mezi jedny z nejlepších českých kuchařských knih. Nejen, že je plná receptů, najdete jich tam opravdu stovky, ale v kuchařce je rovněž sepsáno mnoho cenných rad a tipů. Ostatně, jde o knihu velmi obsáhlou, má bezmála 800 stran.

Kapitola Brambory vás provede nejen povídáním o bramborách jako takových, dozvíte se, jak je skladovat, jak čistit, jak upravovat, ale nabízí také mnoho receptů z brambor. Třeba právě ten na klasické bramboráky.  

Budete potřebovat: 1 kg syrových brambor, pepř, 120 g hladké mouky, 5 lžic mléka, utřený česnek, trochu majoránky, 2 vejce, 150 g tuku a 10 g soli. 

  1. Syrové brambory oškrabejte, omyjte a nastrouhejte. Vodu částečně slijte, přidejte sůl, vejce, česnek, majoránku, mouku a mléko podle potřeby, aby těsto nebylo tuhé. 
  2. Do tuku rozpáleného na pánvi klaďte lžící hromádky, zmáčkněte je vidličkou, aby se vytvořily placičky a smažte je po obou stranách dozlatova. Těsto také můžete natřít v 1cm vrstvě na vymaštěný plech a bramborák upéct v horké troubě. 
  3. Do těsta můžete přidat také 250 g dobře vymačkaného a drobně nasekaného kysaného zelí a majoránku pak vyměnit za mletý kmín. 

Tip z kuchařky: Aby těsto nebylo příliš řídké, dáme méně mléka nebo přidáme mouku. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli