Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
20. 11. 2020 Životní styl
Dlouho předtím, než jsme si zvykli běžet i s lehkým kašlem pro antibiotika na předpis, léčili naši předkové různé neduhy pomocí přírody. I dnes si můžete taková přírodní antibiotika vyrobit sami doma. Cibule s medem pomůže při škrábání v krku, chilli papričky, křen a jablečný ocet pomohou zahnat i chřipku.
Antibiotika z přírody
Moderní medicína je úžasná věc, někdy ale neuškodí sáhnout po osvědčených léčebných nástrojích z přírody, na niž se při potížích obraceli naši předkové dlouhá staletí. Pokud vás trápí chřipka, rýma, nachlazení nebo jiné onemocnění dýchacích cest, můžete si taková "přírodní antibiotika" vyrobit celkem snadno a levně sami doma. Při těžkých onemocněních jako třeba při angíně nebo zápalu plic je samozřejmě nutné vyhledat lékaře, ale jako prevence nebo při lehčích obtížích zkuste nejprve některý z následujících receptů, než se začnete ládovat chemií.
Třeba taková cibule je opravdu zázračná. Působí preventivně proti infekcím dýchacích cest, a zároveň léčí kašel i rýmu, pomáhá na chřipku, zahlenění, bolest v krku či chrapot. Nejlepší je cibule v kombinaci s česnekem. Společně zvládají boj s bakteriemi a škodlivými mikroorganismy. Dalším zázračným pomocníkem při rýmě a nachlazení je křen, ochránce plic a dýchacích cest nebo třeba zázvor plný vitamínů.
Mohlo by vás zajímat
Cibulový sirup
Co budete potřebovat:
- 1 větší cibuli
- med, nejlépe přímo od včelaře, nebo sypký cukr
Postup: Cibuli nakrájíme na plátky a vložíme je do mísy. Zasypeme kolečka cukrem a cibule zhruba za hodinu pustí šťávu. Tu pak po lžičkách konzumujeme 3x denně. Druhou variantou je pokrájenou cibuli naložit na dva dny do medu a poté konzumovat ve stejném dávkování.
Mohlo by vás zajímat
Zázvorový chřipkobijec
Co budete potřebovat:
- čerstvý zázvor
- med
- 1 větší citron
Postup: Zázvor oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do zavařovací sklenice. Přidáme šťávu vymačkanou z jednoho velkého citronu a k tomu několik polévkových lžic medu - tak, aby byl zázvr zcela ponořen. Necháme den odpočívat v lednici. Poté konzumujeme buď po lžičkách 3x denně, anebo směs zalíváme horkou vodou a pijeme jako čaj. Tip: Pokud vám není vyloženě zle, ale cítíte, že jste prochladli nebo na vás "něco leze", připravte si zázvorový chřipkobijec jako horký nápoj doplněný panákem domácí slivovice. To vás postaví na nohy!
Mohlo by vás zajímat
Babiččin všelék
Co budete potřebovat:
- 700 ml jablečného octa
- 1/4 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 1/4 šálku nadrobno nakrájeného nebo utřeného česneku
- 2 čerstvé chilli papričky
- 2 lžíce strouhaného křenu
- 1/4 šálku strouhaného zázvoru
- 2 lžíce kurkumy
Postup: Tenhle mix v sobě kombinuje naprosto všechno, co v přírodě roste a může vám to pomoct s rýmou, kašlem, nachlazením nebo chřipkou. Je to opravdu síla, ale zaručeně funguje! Všechny ingredience dáme do větší uzavíratelné nádoby, promícháme a zalijeme octem. Sklenici uzavřeme a dáme ji na dva týdny na suché a tmavé místo. Po 14 dnech nálev přecedíme přes cedník a pevnou část směsi ještě jednou promačkáme přes plátno. Poté ji můžeme vyhodit a konzumujeme tekutou část, tedy ocet obohacený o živiny a minerály z cibule, česneku, papriček, zázvoru a koření. Pro prevenci konzumujeme 1 lžíci denně, při chřipce a nachlazení to můžeme zvýšit na 5 až 6 lžic denně.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít šalotku v kuchyni? Chutí je jemnější a lahodnější než klasická cibule. V omáčkách se navíc dokonale rozpustí
Obávaný strašák lepek: Je opravdu tak škodlivý a jak se bez něj obejít?
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12