Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaříme z exotických batátů: 3 skvělé a rychlé recepty ze sladkých brambor
Zdroj: Maris, Toprecepty.cz

Už znáte batáty? Přezdívá se jim také sladké brambory a stejně jako jejich "všední" kolegyně pochází ze Střední Ameriky. Batáty se ale dají už běžně sehnat i v českých supermarketech, jsou plné živin a jejich typicky nasládlá chuť dokáže ozvláštnit i úplně obyčejné jídlo.

Dietní batáty snižují cholesterol

Batáty, známé též jako sladké brambory, jsou dnes už volně a poměrně levně dostupné i v běžných supermarketech. Pokud jste tuhle oranžovou pochoutku ještě nezkusili, nemusíte se jí vůbec bát. Vařit z batátů je snadné a my vám poradíme, jak na to. Nejprve si ale řekneme, proč je dobré batáty jíst.

Když pomineme jejich exotickou, nasládlou chuť, batáty jsou bohaté na vitamín C. Najdeme v nich ale i vitamin B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním a pomáhá i s depresemi a nespavostí. Batáty pomáhají snižovat cholesterol, a to díky vysokému obsahu rostlinných sterolů. Dále v nich najdeme velké množství draslíku a očím prospěšného betakarotenu. Jejich slupka je navíc bohatá na vlákninu, proto je nejlepší konzumovat je neoloupané. Ale i bez slupky jsou lahodné. Pokud nevíte, jak si se sladkými bramborami poradit, nevadí. Vybrali jsme tři naše oblíbené recepty, které snadno zvládnete i vy!

Zapečené batáty s růžičkovou kapustou a kozím sýrem

Co budeme potřebovat:

  • 1 větší nebo 2 menší batáty
  • 500 g růžičkové kapusty
  • olivový olej
  • 2 lžičky oregana
  • sůl, pepř
  • měkký kozí sýr

Postup: Batáty můžeme, ale nemusíme oloupat. Nakrájíme je na menší kostičky a vložíme do pekáče. Kapustičky překrájíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti a přidáme je k batátům. Promícháme. Zalijeme olivovým olejem, přidáme koření, opět promícháme. Pečeme na 180°C cca 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Podáváme s čerstvým nadrobeným kozím sýrem. Jednoduché, dietní a zdravé jídlo!

Batátové hranolky

Co budeme potřebovat:

  • 2 větší batáty
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup: Batáty i se slupkou nakrájíme na dlouhé, asi 1 cm tlusté hranolky. V míse smícháme olej s kořením a hranolky v marinádě "vykoupeme". Vyskládáme je na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C  cca 20 minut, dokud hranolky nezačnou tmavnout. Batátové hranolky se dají i standardně smažit nebo fritovat, ale z trouby je to zdravější. Tip: K domácím batátovým hranolkům to chce i domácí dip! Zkuste třeba bílý jogurt s čerstvě nasekanou petrželkou, lžící hořčice, solí, pepřem a česnekem.

Batátová polévka s kokosovým mlékem

Co budeme potřebovat:

  • 2 až 3 velké batáty
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • čerstvý zázvor
  • 1 chilli papričku
  • čerstvý koriandr
  • sůl

Postup: V hrnci přivedeme vývar či vodu k varu. Do něj přidáme oloupané a na menší kostičky nakrájené batáty a nasekanou chilli papričku, poté přilijeme kokosové mléko. Vaříme do změknutí brambor, poté odstavíme. Přilijeme šťávu ze zázvoru. Tip: Šťávu ze zázvoru nejlépe vymačkáme pomocí lisu na česnek. Promícháme, dosolíme a rozmixujeme. Podáváme s čerstvě nasekaným koriandrem.

Recepty k tomuto článku