Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

SÁDLO

Sádlo a škvarky- moje nejoblíbenější jídlo.Když koupíme a vyškvaříme sádlo,určitě naberu nějaké kilo.Chleba sádlem mohu mít i k obědu.A škvarkové placky?To je zkrátka dobrota.:yes:

Takové doma vyškvařené sádlo je naprosto bez chyby. Dál škvarky a jejich použití. Pečeme skoro všichni - zkusili jste vymazat plech sádlem? Atd.,atd. Závěr je jasný: sádlo je z prasete a nikoliv z geneticky modifikovaných plodin tak jako jednou jedlé oleje ztužené rostlinné tuky. Tímto ovšem nechci nikoho naštvat, je to jen můj názor, ale prasečí řízek na prasečím sádle a na oleji ve friťáku? Zkusil jsem obojí - nedá se srovnat!:-D

Mám doma receptík na cukroví -sádláčky,takže také u nás je sádlo v oblibě.A chléb se sádlem posypaný cibulkou,natí z cibulky či ředvičkama je mňamka.I když vždy se omlouvám,že bych neměla,ale už naši předci domácí sádlo baštili.Já mám to štěstí,že jsem minulý týden koupila od jedné paní 5kg čerstvě vyškvařeného.No a další si vykrmuji ve chlívečku:-D:-D:-D

Hodně peču hlavně z kynutého těsta a vždy přidávám sádlo. Klidně polovinu tuku nahradím sádlem. Dobře se s těstem potom pracuje.

Přikláním se hlavně na smažení, jsme sádlo hodně používali,protože se tolik nepřepalovalo a zdá se mi,že to bylo rychleji i do růžova osmažené.Já osobně,když smažím větší počet čehokoliv, tak sádlo alespoň přidávám na pánev s olejem.

Sádlo - dříve,hlavně na vesnici,kde bylo z domácí zabíjčky,se používalo téměř na vše. Hlavně se na něm smažilo (a nedávno jsem četla,že se vědci dobrali poznání,že na smažení je sádlo vhodnější a zdravější než olej-nepřepaluje se tolik), dále pod cibulku a vůbec při dušení masa i zeleniny. A také se přidává do těsta třeba na buchty, různé placky apod. I na vánoční pečivo - sádlové koláčky (o těch jsem jen slyšela).
http://www.toprecepty.cz/recept/3331-sadlova-kolec...

Do vyhledávače si zadej "sádlo"

ahoj pane Václave, máte mé sympatie, taky mě zajímá odpověď na vaší otázku o sádle, mám tu několik slenic po masopustě a nevím co s tím, zatím ho dávám jen když peču tak pod maso, a někdy na chleba s cibulí, ale do buchty to jsem ještě nezkoušela,

Moje maminka, její maminka a i mamanka maminky, včetně všech příbuzných (jsme vesničtí) používali při vaření hlavně "SÁDLO" a máslo jen opravdu když bylo nezbytné (pro normální lidi drahé-raději se prodalo paničkám z města). Později se používal tuk (máma říkala 100%), který se vyráběl přímo v u nás v Rožnově u továrníka Vlčka(Malinkatá fabrička a pár dělníků). Až mnohem později se začaly používat různé náhrady másla, tuku a také olej. Já mám sádlo na pečení moc rád (Do buchet, sladkostí atd) Rád bych věděl KDE SI TO MOHU DOVOLIT A SÁDLEM NAHRADIT TUK, MÁSLO, ČI OLEJ.Se sádlem se mi lépe dělá. Utvrdil jsem se při posledním pečení "Sladkých povidlových rohlíčků". Byly supr a i druhý den křehké, NEVYTVRDLÉ, zkrátka dobré. Poraďte.Václav

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek