Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plíseň na potravinách

U chleba a rohlíků z velkopekáren je to zcela jasné - moderní a rychlé postupy přípravy těsta na bázi chemie, která způsobuje náchylnost k plísni (u pečiva z menších pekáren se mi to ještě nestalo - možná také tím, že se rychle sní). Jak říkám já, "je to vyhnané práškama". Aby pečivo neplesnivělo, nesmí se nechávat uzavřené v PE sáčcích (raději tvrdší, než plesnivé). Proto také kupuji chleba po půlkách a nosím si jej čerstvě nařezaný (stroje na řezání mají např. v Tescu nebo v Albertovi). Pozor - nezaměňovat s nařezaným chlebem v pytlíku z velkopekáren. Pokud koupím např. toastový chléb nebo veku, okamžitě po přinesení otevřu obaly (stejně je dávám do toustovače, kde trocha tvrdosti nevadí).
Co se ledniček týká, čím více je v ní potravin, tím je zde větší vlhkost. Např. dávat teplé potraviny (zbytky jídel), je pro vlhost v ledničce to nejhorší.
Dalším nepřítelem je větší množství zeleniny ve spodních vaničkách.
Zásadní rada: nekupovat větší zásoby (válka nebude). Pokud ano, tak jen to, co se může dát do mrazáku (je-li např. máslo, Rama a pod. v akci, pak klidně, ale šup s tím to mrazáku).
Co se sýru týká, tak bývá obyčejně zataven v PE fólii. I zde probíhá postupem času chemický proces. Pozor - i tato fólie není absolutně neprodyšná. A v surovinách pak i působením tepla (není zde teplota pod bodem mrazu) začínají probíhat procesy, které vedou ve vznikům plísně.
Platí zde, že čerstvá potravina se nezkazí.

Poslední dobou se mi často stává, že spoustu potravin, co koupím (chleba, který prý zaručeně vydrží i 14 dní ze zdravé výživy; tvrdé sýry různé druhy...) do pár dnů od koupi chytnou plíseň. I když by měly vydržet dle doby trvanlivosti dýl. Sýry mám normálně v lednici, chleba při pokojové teplotě. Nevím, zda to spolu souvisí, ale už mě to štve. Jsou to vyhozené peníze, potraviny samozřejmě míří do koše. :-(:-// Nevíte, čím by to mohlo být? Může to být fakt náhoda, ale dřív se mi to téměř nestávalo, teď to je opravdu často.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek