Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

poraďte mi

Pokud si vzpomínám na svoje mladá léta, ještě v dobách hrubé totality, tak jsme to řešili velice jednoduše: v poledne polévka, pytlíková, vždy něčím nastavovaná a vylepšená. Nebo zeleninová či houbová z místních zdrojů. Protože v té době se dal koupit dobrý chleba nebo rohlíky (alespoň tam, v Jesenících, co jsme jezdili), tak jsme si ho namazali např. vepřovou konzervou (tou čínskou, ale pravou), na to rajčata, paprika nebo cibule). Sebou jsme měli vždy zásobu domácího sádla (buď na chleba nebo na smažení, protože tehdejší oleje na bázi rybiny nebyl moc jedlé. Přes den se chodilo na houby, tak k večeři bývala praženice. Jako delikatesa pak ryzce na kmíně.
Výhodou mazaného chleba bylo to, že se tak dalo jíst i na túrách.
Vzpoměli jsme si na mládí, kdy babička uvařila vždy velký hrnec melty, která stála na plotně a kdo měl žízeň, tak se jí napil. Tu jsme si brali na túry. K večeři byly obyčejně brambory, např. s kyselým mlékem (tenkrát ještě šlo z obyčejného mléka udělat) nebo buřty pečené na ohni, topinky s česnekem a pod.
Na snídani obyčejně chleba s máslem mazaný domácí marmeládou.

PET lahve jsou moc dobrý nápad,ale naplnila bych je místo vodou třeba neslazeným ovocným čajem,který by po rozpuštění byl ještě chladným osvěžujícím nápojem.

BILKOVAI, když jsme byli v Chorvatsku v chatkách, byla tam jedna rodina, co si nemohla vynachválit vepřovou konzervu, co jsme přivezli. Protože se jim tam moc líbilo, jeli v září ještě jednou a poslala mi mejl, že zavařila mou vepřovou konzervu a využili ji tam na všechny možné způsoby. Na guláš s chlebem, na rizoto, zapečené těstoviny, no, fantazii se meze nekladou. Vepřová konzerva je zde.;-)

Tak to se přikláním k Yanull,vždy jsme dávali mražená jídla,maso atd.před převozem ještě zabalit do novin.Asi je to jako izolace;-):-K
Taky si pamatuji jako holka,že jsme ledničku neměli,což byl dost častý jev v domácnostech a tak třeba v neděli se koupil polárkový dort a zabalil se do novin a šup s ním do peřin.Udržel se mražený;-):-K
To dávám k dobru a né jako radu pro Bílkovou.;-):-D:-D:-D:yes:

Je dobré ještě ty namražené PET lahve zabalit do novin. Mám to vyzkoušené, že vydrží déle chladné. A mohou se naplnit i více. ;-)

ty Petláhve je taky dobrý nápad,naši to používají dost často a ještě kupují takovou tu aluminiovou tašku,a vždy přivezou vše super.:yes::yes:

:-K pro převoz potravin, kdo nemá chladící tašku, je možné zmrazit vodu v PET lahvích - pozor naplnit před mražením jen asi do 3/4 aby voda v mrazáku nevytekla, pak naukládat ty zmražené lahve do krabice, bedničky či tašky, na to potraviny a něčím zabalit (nebo takhle můžete příležitostně převézt někam dort či koláč když je horko, flašky dáte pod plech:-K

BILKOVAI - také různé plátkové sýry i v bločcích - kromě těstovin i rýži nebo kuskus a se zelenonou s tím uděláš divy.
S tím olejem jeto výborný nápad, ještě si vezmi sebou paličku česneku a máš další ochucené jídlo

Děkuji za rady, holky. No to maso v tom oleji zní velice zajímavě. To by mě věru nenapadlo:yes:

Bílková,já jsem sebou ještě vozila dost těstoviny,dá se udělat rychly těstovinový salát,nebo špagety s kečupem a sýr na to a jiné.Taky sebou dost ovoce a zeleniny hlavně papriky a rajčata,s tím už se dá také kouzlit.;-)
No a pak ještě jedno naložila jsem si kuřecí prsa,pokrájela jsem je na větší kusy a kořenila grilovacím kořením a vše pořádně zalila olejem do zavařovací sklenice,olej lít pomalu,aby tam nebyl vzduch.Vezla jsem to tenkrát do Řecka autobusem 38hodin,a bylo to super,na různé způsoby.Už jsem samozřejmě nedávala při přípravě olej.Poradila mi to kamarádka a byl to super nápad.Tak toliko rad ode mne.;-)

Iveto, často jsme jezdili s dětmi na hory nebo k moři do chat - taky se mi nechtělo vařit - navíc bývalý manžel byl kamioňák, takže jsem mu vařila a zavařovala s sebou....pokud máš možnost dodělat, tak různé guláše, omáčky s menšími kousky masa - lépe se vejde více masa a i se lépe ohřívá. Raději jen základy bez smetany a zahuštění, to tak více kvasí a zlobí to občas....dělala jsem tak guláš, španělské ptáčky (ne motané, vše na kousky), kuličky mletého masa v rajské nebo přírodní omáčce, hovězí na houbách, na zázvoru...cokoli dá se zavařit, i upečené maso (třeba na zkůsob moravského vrabce) + plus rýže, hotové gnocchi a těstoviny, příp. kupovaný knedlík...;-)

uvařené naplnit do sklenic, použít víčko s červenou (růžovou) gumou a zavařit - v kastrolu, voda alespoň 2cm pod víčko nebo i přes něj...velké sklenice vařit cca 60 min, malé cca 30min...v těchto vedrech bych miožná ještě raději druhý den zopakovala, tak 20min, pokud nebude k dispozici lednice, kam to uskladnit...a pokud není cesta dlouhá a nepřevaříš to v autě :-D

Jedeme na dovolenou na 14 dní na chaloupku do Orlických hor. Nevím, co si mám připravit předem, abych ušetřila drahocenný čas a nestrávila ho u plotny. Jaké máte zkušenosti? Poraďte mi, prosím:-K

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek