Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KOŘENÍ, a RYZEC PEPRNÝ

mojejmeno

14. 9. 2010 15:25

Lidi dajte sem odkaz na ten článek, jak se tam mám proklikat?

Nadajo. Jsou i takové , za syrova palčivé, která se ztratí tepelnou úpravou. Já měl spíše na mysli ŽE NEJSOU JEDOVATÉ.

Václave, zapoměl jsi na pravidlo ochutnávání u holubinek - ale pouze u holubinek !!!
Jsou i takové, které nejsou pro svou palčivost jedlé.

Jeden trik od JIHOČECHA, který při sběru holubinky nezklame. VŠECHNY , všechny houby, když nehtem , nebo nožíkem dloubnete do nohy houby se vám vyloupne kousek a táhne sebou i taková jakási vlákna. POUZE HOLUBINKA !!! když kousek vyloupnete vypadne kouse jako by byl ze sádry, zkrátka nic sebou netáhne , jen ten vylouplý kouse. Nemusíte hned holubinky sbírat/i když se šidíte , protože nahradí mnoho křupavých hub, chutí vynikající a opečené hlavy na oleji, jako syrovinky nemají chybu,bývá jich dost a nejsou jedovaté/, ZKUSTE nejprv moji radu a vyloupněte kousek nohy a nebuďte líní a optejte se následně v poradně. STOJÍ VÁM TO URČITĚ ZA TU NÁMAHU. A pak mi sdělte výsledek. Budu čekat. Váš Václav.

http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny/97876/vyzn...

http://burle.blog.cz/1006/holubinky-povidani-struc...

Simi u holubinek se fakt nedá nic zvorat :-D:-D. když mi poprvé muž přinesl holubinku namodralou, trávozelenou a mandlovou s těmi "barvami" klobouků okamžitě jsem listovala všemi atlasy, co máme doma, pak dala ochutnat jen jemu, přežil :-D:-D:-D jen měl pravdu - je to delikatesa :-p:-p:-p

A to jsou houby opravdu pro zdatného houbaře,já poznám ještě ryzce pravého,ale toť vše.;-):-KPrávě,že holubinky moc neznáme a tak nesbíráme:-D:-K

Spagetko super. I ta rada s tím rozemletím a využitím jako koření. Snad bych i toto někde uplatnil.
Ono to je jako olivy a jiné zprvu nám nechutnající jídla a suroviny, než si člověk naučí a pak neví kdy přestat. Je však brát mladé plodnice, jak je v tvém článku. Na to jsem zapoměl. Když jsem to poprvé udělal na chatě, zprvu ochutnali pouze odvážlivci. Dnes to nosí z lesa všichni a pak při pivečku , které pak chutmá. HI HI.
Rád bych ještě dodal, že jsem jedl i ryzce kvašené (v Rusku), také mi chutnali a mám recept, zatím jsem nedělal.
Podobné je to s holubinkami, kterých se lidé bojí, ale žádná holubinka není jedovatá a snadno se poznají. Některé jsou kvalitnější , některé méně, ale všechny dobré a když houby nerostou, většinou holubinka nezklame.

Vašku, souhlas.:yes::yes: My ryzec peprný taky sbíráme a dělám si z něj houbokoření anebo jako příchuť přidám do jídla. Ale je fakt, že se musí poznat,ovšem ta chuť se pak už nedá zaměnit. Je to lahůdka.;-):-p:-p
Jako důkaz nejednotnosti názorů a fakt, že jsem ještě tady, neb jedlý je, ale musí se dávat bacha je http://hobby.idnes.cz/ryzec-peprny-lactarius-piper...

http://botany.cz/cs/lactarius-piperatus/

Mám dvě připomínky ke včerejšímu mýmu receptu "GULÁŠ ze syrovinek" a něco k ryzcům obecně.
Koření, jak jsem psal, vypadá směs složitě, ale lze používat jen takové jak děláme běžný guláš. Já tam psal toto, protože jej kupiji přez internet (výhodně) a je opravdu dobré. Kupuju tam i jiné druhy.
RYZCE.- Je jich více. Např.Syrovinka, ry.pravý(se nazelenalým kruhem na plodnici) atd. Různě se upravují. Jeden který u nás roste hojně je také jedlý " Ryzec peprný". U nás se sbírá málo. MY ano. !! Je opravdu dost peprný a tím se zdá nejedlý. OMYL. v Rumunsku, Rusku, ale i jinde je ceněný více než HŘIB. Já ho tam ochutnal a je to nezapomenutelná chuťovka. Není to k nacpání, ale osmažený na oleji/dost/, osolený je to vychytávka k pivu. Dá se opéci i na ohni, nebo jen tak nasucho na plátech. Trpkost NENÍ JEDOVATOST. Pozor. Ještě je podobný tomuto. "Ryzec plstnatý"- ten není dobrý.FOTO
1.Obchod kde kupuji koření
2 a 3. Ryzec peprný.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek