Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ZELATINA-POMOC

Ahojky, já používám Dr.Oetkera. A mohu říct, že se mi nestalo ani poprvé, že by se mi nepovedla podle toho návodu co mají na sáčku. Dělávám skoro vždy tvarohový krém a potom to zalévám želatinou a ten Dr. Oetker byl jedinej úplně v pohodě. Je sice drahý, ale nemám s tím NIKDY nervy jako s těma želatinama, kde je psáno rozvaři, povařit, zchladit. Nechladím, liji ještě horkou a pohoda. posílám i foto ukázku..

Ahojky Katko.Já dost často používám obyčejnou práškovou želatinu a na 500 ml tekutiny dávám 20 g želatiny. Kupuji ji v Kauflandu, je balená po 10 g, je živočišného původu. Tekutina má mít teplotu zhruba těch 55°C. Když je moc horká, nebo dokonce vařící, tak pak želatina neztuhne. Někde píšou, že nesmí překročit teplotu 65°C někde doporučují maximálně 60°C. Tak raději méně. Když polévám nějaký moučník, tak používám už pomalu houstnoucí želatinu, mám ji v lednici, občas promíchám. A dávám si záležet na tom, aby na piškotovém plátu byl dobře rozetřený nějaký krém až k formě, aby želatina pak neprotékala - taky se mi to už kdysi stalo. A ten piškot s krémem a ovocem mám taky v lednici.
A ráda jsem si přečetla odpovědi od Majky a Jahůdky,já tu dortovou želatinu moc nepoužívám, naučila jsem se dělat s tou normální. Ale uznávám, že to může být lepší.:-K

dekuji za vase rady, asi se budu muset opravdu porozhlednout po dortove zelatine - zele.Vzhledem k tomu ze pisete ze se vari tak to asi nebude \"prava\" zelatina - zivocisneho puvodu, ale zele na bazi rostlinnych zelirovacu - ale koho to zajima, hlavni je ze to bude tuhe -ze :))
Vite me chutnaly takove ty dorty co byvavaly kldysi v cukrarnach - piskot, krem, ovoce a na tom vysoka vrstva zelatiny - bud zluty, cerveny nebo zeleny:-), tak jsem si chtela neco podobneho vytvorit, tak snad priste

Katko, koukám na sáček (také od Dr.Oetkera), kde je poměr 10g práškové želatiny + 1/4 l tekutiny. Obsah sáčku smíchat se 2-3 lžícemi cukru, přidat 1/4 l studené tekutiny, důkladně promíchat a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1 minutu (ne déle, jinak neztuhne). Vařím v hrnci na mléko, jak začne pískat, tak 1 minutu a pryč s tím.Odstavit z plotny a míchat občas, až trochu schládne a ještě teplou nalít na dort.
Já to dávám na dort po lžičkách ještě horké, zdá se mi to lepší, vidím, jak hned tuhne a celý dort takto pomalu zaplním. Stalo se mi, že jsem vše nalila najednou a také mi to nasáklo do piškotu, protože to nestačilo ztuhnout.
Nejdříve si vždy zkus na studené lžíci, jestli tuhne (může mít prošlé datum a to by také mohlo být tím). Nezkazíš tak aspoň celý pracný dort. Bude to také asi tím poměrem - 1/2 l je moc.;-)

Katko, na vrch moučníků, dortů používejte dortovou želatinu od Dr. Oetkera. Stojí 8,- - 10,-Kč. Je to želatina která okamžitě tuhne. Když ji uděláte podle návodu na sáčku, tak vždy se vám povede. Nic neteče. Jiné želatiny na povrch nepoužívám. Teď již nic nemůžete dělat. Nechte dort v lednici a on vám ztuhne. Rozmáčený tvaroh po několika hodinách ztuhne. Práškové želatiny jsou vhodné do slaných - aspikových dortů. Jestli chcete, aby želatina během 2 minut ztuhla, nevsákla se do moučníku, tak vždy používejte dortovou želatinu. Musí tam být napsáno dortová. A je červená nebo čírá.

DObry den, prosim o pomoc jelikoz mam za sebou dalsi zelatinovou pohromu. Chtela jsem zalit dort zelatinou, postupovala jsem takto:
1)pripravila jsem zelatinu z 500ml horke tekutiny a ca. 7 gramu praskove zelatiny (dve a pul odmerne lzicky), nechala jsem za pokojove teploty zchladnout
2)Pripravila jsem si buchtu s tvarohovym kremem a ovocem
3)Zelatinu jsem dala do lednicky asi na pul hodinya kdyz jsem videla ze na okrajich nadoby pomalu zacina zelirovat (celkove byla vsak jeste tekuta) vylila jsem ji na pripraveny dort.

Uz asi napotreti se mi stalo ze veskera zelatina mi protekla dortovou formou na stul.....dort je ted skoro na vyhozeni, tvarohovy krem se v zelatine take temer rozmocil...nevim kde delam chybu

Jestli jsem mela dat vice zelatinoveho prasku na to mnozstvi tekutiny? (u moji zelatiny neni navod k pouziti, tak jsem pomer vzala z internetu) Obvykle kdyz delam zelatinovy dezert jen tak do misky (napr. ovoce zalite zelatinou), tak mi zatim zelatina vzdy pres noc stuhla. Mam problem s tim jak ji udrzet na povrchu dortu - vzdycky mi protece dospodu...

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek