Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotové těsto

Přečetla jsem si všechny rady od děvčat a musím říct, že každá rada z těchto je vzácná. Je skutečné pravda, že suroviny, které chceme použít do moučníku by měli mít rozhodně pokojovou teplotu, tedy jak píše spagetka, vyndat je z chladu před pečením. Při pečení je potřeba si uvědomit jak peče která trouba a hlavně jak vysoký je korpus, čím vyšší je, tím menší by měla být teplota a déle by se to mělo péct. Dále musím souhlasit s zizalou, že před vyndáním z trouby po dopečení, vypnout troubu a nechat to tam tak 10 minut, aby kypření nespadlo, dle mých zkušeností to stačí. Ale samozřejmě to musíš vyzkoušet a pak zjistít co je nejlepší. Další věcí je to, nevyndávat moučník z formy dříve než vychladne, čím menší po upečení je manipulace, tím líp pro moučník. Ještě jedna malá otázečka, používáš kypřící prášky nebo šleháš bílky a žloutky zvlášt? Já peču tak např. korpusy klasické velikosti tak na 180°C tak 45 minut +10-12 minut při vypnuté troubě. Otevřu akorát jednou při konci pečení a špejlí zkouším, zda se mi těsto nelepí na špejli a když ne, tak vypnu a nechám 10 minut.

Mě piškot taky padal, vyndala jsem plech a položila na linku a za chvíli bylo piškotu polovina. Zkusila jsem ten plech dávat na drátěnou podložku, neleží tudíž přímo na lince, ale kousek nad ní a zespodu "větrá" a od té doby mám klid. Asi mu vadil ten teplotní náraz - položení horkého plechu na studenou pracovní desku - mám ji z kachliček.

dancicko - teď jsi sama napsala příčinu - ty do těsta dáváš vejce rovnou z lednice, že jo ??!!!! Takže na jakékoli pečení si vyndej věci úplně všechny asi hodinu před tím, než začneš cokoli tvořit!!!!! No a máš jasno :-D:yes:

Tak jo...zkusím si vytáhnout i vajíčka z ledničky o chlup dřív a zkusím ho v té troubě zchladnout :-) :yes:
Spagetka - JJ stále se máme co učit... :-8 já hlavně když navštívím tyto stránky - vždy tu načerpám tolik inspirace, že kolikrát nevím co dělat dřív :-D
:-K

dancicka - jo, i žížalka má pravdu;-):-K, no vidíš, těch rad máš dost - hlavně abys na tu příčinu prostě přišla - jenže, jak jsi teď psala, že ve fázi chladnutí, pořád mi to dává, že suroviny neměla stejnou teplotu a že jsi otvírala troubu zbytečně často..., vyzkoušej si to a hlavně si pro sebe dělej poznámky. Já taky nejsem začátečnice a furt se učím :-D a neboj, taky se i po iks letech ptám na věci, který třeba někdo zvládá poslepu o půlnoci...;-):yes:

Možná bys mohla vyzkoušet pomalé chladnutí: nechat ho 5-7 minut ve vypnuté troubě, pak troubu otevřít, opět ho nechat uvnitř a až bude trouba jen vlažná, teprve korpus vyjmout. Předpokládá to ale vypnutí trouby o chvilku dřív než bude úplně upečený, v podstatě když začíná růžovět, vypínám.

Holky, nejsem úplnej začátečník :-8 ale zkusím rozhodně tu teplotu. Možná peču na moc vysokou teplotu... ale jen koukám, že jsem nezdůraznila, že ten piškot když vytáhnu z trouby – jako miminko :-D – tak je nádherně nadýchaný, slehne až v procesu chladnutí :-( :no:

Dancicko - Zdenka to dopsala za mě:-D:-K, totiž to mě taky napadlo, takže pozor na teplotu, ale i opačná teda nízká je špatně - tady to chce vlastní troubu vychytat... Já si to zezačátku vždycky psala, co a jak peču při jaké teplotě a podle výsledku jsem to pak upravila, to už teď nedělám, pamatuju si to, ale jako pomůcka mi to ohromně pomohlo. Uvidíš, bude to :yes::yes:
A hlavně teplotu v receptu ber jen jako orientační - každá trouba i sporák to maj jinak...

Dancinko, nepečeš korpus při moc vysoké teplotě ?Podle toho jak to popisuješ to tak vypadá a mohla by to být jedna z příčin. Přeji hodně zdaru při dalším pokusu.:yes: Neboj, určitě na to přijdeš:-)

A nezdrcne se ti zároveň? Asi ano, jinak by ten objem nezmenšil.Dávej pozor na časté otvírání trouby a hlavně na trhání s formou, prudké pohyby s ní atd...
Takže troubu otvírej určitě až po 15 minutách po vložení formy, dřív ne, snaž se si zapamatovat, nebo napsat, jak ti trouba peče a otvírat ji až před dokončením upečení. Hlavně ale formu vkládej do trouby a vytahuj pomalinku, netrhej s ní a prudce nepokládej - jako s miminkem prostě. Uvidíš, že se to povede!!!

Jo a ještě - i suroviny na piškot musí mít stejou teplotu, někdy se zdá, že se to povedlo, ale ve výsledku piškot spadne, protože třeba vejce byly chladnější!!!!

Umím upéct luxusní piškot- je nadýchaný a krásný... ale pouze do té doby, než ho vytáhnu z trouby a úplně zchladne. To pak zmenší svůj tvar na polovic... :-(
Takže když ho pak chci zarovnat ovocem & polít např. želatinou, tak to udělat nemůžu, jelikož se ten korpus tak zmenší, že mi vše steče dolů a navršku nic nedrží.:-S Už nevím co si s tím počít.
Co dělám špatně??? :-//
Předem děkuji za rady... :-K

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek