Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kategorie Zdobení x Moučníky x Dorty

Já bych se přikláněla ke třídění na dorty s receptem a bez receptu. Aby si člověk mohl při vyhledávání v této kategorii zakliknout, zda se chce jen inspirovat (bez receptu) nebo zda chce dort opravdu péct (s receptem). I kdyby se do názvu napsalo, \"s receptem\" či \"bez receptu\", tak se stejně bude uživatel muset proklikat dvaceti stránkami jakože receptů, aby na každé stránce našel jeden či dva skutečné recepty, takže tím se dle mého názoru nic neřeší.
A co se týče univerzálního receptu na těsto, tak tomu bych se asi raději vyhýbala. (Píšu to jako příležitostná pekařka dortů, která nemá žádný vlastní, univerzální, vyzkoušený a nejlepší recept). Kdybych otevřela obrázek, který se mi líbí a chtěla dort upéct úplně stejně a nevědomky pekla podle jiného \"univerzálního\" receptu, tak to rozhodně nebude stejně vypadat (myslím barvou, strukturou těsta, množstvím, atd.) a to bych pak byla pěkně naštvaná:-((
Možná by to částečně řešilo přidání upozornění, že autor recept tohoto konkrétního dortu recept neuvedl, ale nabízí se základní.... jenže to pak dle mého absolutně postrádá smysl. Dávat to jen z důvodu \"aby nebyla prázdná kolonka suroviny a postup\" mi přijde zbytečné...
Nejvíce by se mi líbila kategorie dorty, která by po otevření nabídla výběr \"pro inspiraci - zdobení\" nebo \"dorty s receptem\".

Chápu, že po technické stránce to nebude úplně snadné, ale řekla bych, že je to víceméně jediná možnost, ke které se stejně časem bude muset přistoupit. K tomu pak lze říci jediné, že čím dřív, tím méně práce:-)

Maris, docela výborný nápad :yes::yes:, jsem pro

Dortový korpus pro začátečníky
5 ks Vejce
200 g Cukr krupice
200 g Polohrubá mouka
1/3 balíček Prášek do pečiva
6 lžička Voda
vřelá
1 lžíce Rostlinný olej
1 hrst Ořechy
mleté nahrubo nebo hrst kokosu, případně kakao

Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky dortové formy a dno jenom těsně po obvodu dobře vymažu rozpuštěným SÁDLEM, vložím kruh z papíru, uhladím a pomažu i celý kruh. Sádlo nechám ztuhnout a pak dobře vysypu hrubou moukou.

Celá vejce s cukrem šlehám elektrickým ručním šlehačem tak dlouho, až pěkně "nabydou". Pak za stálého šlehání přídávám po lžičkách horkou vodu a olej a ještě krátce šlehám. Nakonec již lehce zašlehávám mouku smíchanou s práškem do pečiva a oříšky (kokosem, kakaem...). Naleji do dortové formy a rozetřu tak, aby ve středu bylo těsta trochu méně (během pečení se srovná). Já peču v obyčejné elektrické troubě. Předehřeji ji na necelých 150 °C. Naplněnou formu položím ještě na plech, vložím do trouby. Prvních pár minut nechám troubu pootevřenou! (2-3 minuty). Pak zavřu a po celou dobu pečení peču na necelých 150 °C. Dobu pečení sleduji jenom podle toho, jak se kraje korpusu začnou odklápět od krajů a zkouším zapíchnutím špejle. Pokud je suchá a těsto se odklápí od krajů, vyndám z trouby a nechám na prkénku 2-3 minuty stát. Pak teprve nožem po obvodu objedu, přiklopím mřížkou, na které bude korpus chládnout - nebo jen prkénkem - a překlopím. Sloupnu papír a nechám zcela vychladnout. Pak jednou nebo 2x prokrojím a plním krémem. Velice důležité je, aby se korpus nepekl zprudka, jinak sice pěkně vyskočí, ale pak hodně klesne a srazí se.

Zdroj: recepty.cz

A taky mám pocit, že právě Hella měla nějaký univerzální recept, jestli se nepletu :-8

A nešlo by to tak, že byste oslovili nějakou zdatnou zdejší cukrářku / máme jich tu hodně /, jestli by mohla napsat několik základních receptů - např. na piškotové těsto - do malé i velké formy, ořechové, základní krémy - např máslový, s pudingem apod., nějakou polevu a tyto recepty by mohly být v kategorii Dorty hned na začátku, takže když by si někdo vybral nějaký podle obrázku, mohl by upéct podle nich. Komu by to nestačilo, našel by si nějaký dort, u kterého je recept.

xjurny...najsofistikovanejsi univerzalny recpet by bol
piskot + krem podla vlastneho vyberu:-*
univerzalny recept s jednotkami na korpus neexistuje.
Piskot sa da urobit najroznejsimi sposobmi...to by fakt neslo.
A o kreme ani nehovorim.

Já si pořád pohrávám s myšlenkou, co k dortům bez receptu dát nějaký univerzální recept? Přece jen když najdu dort, který se mi líbí a není u něj recept, tak nevím, jak na něj. Musím zase někde hledat.

Tento názor berte s rezervou, přece jen nejsem žádná cukrářka :-), ale přišlo by mi to logické.

Hello, ale přece nikdo, dokonce ani admini, už nezpochybňuje potřebu samostatné kategorie Dorty (ať už to mají v názvu nebo ne). S tím všichni souhlasíme. Jen to třídění na "s receptem" a "bez receptu" se některým z nás prostě zdá zbytečné, notabene technicky náročné. A nutit někoho psát do názvu "Dort" samozřejmě nemusíme, když to bude v dané kategorii, to jsem uvedla jako vzor pro doplnění názvu, samozřejmě lze napsat pouze "Harlekýn - s receptem", "Svatební - bez receptu". Sama píšeš, že 90 % dortů nepotřebuje recept, protože je jedno, z jakého těsta a krému ho udělám a u těch specifických recept určitě bude.
A ještě si myslím, že když bude kategorie Dorty, tak se taky ty recepty psát budou, nynější kategorie Zdobení evokuje potřebu pouze vizuální stránky dortu s tím, že recept netřeba. To už se ale netýká dortů již vložených, leda by autorky zpětně recepty doplnily.
Takže já jsem pro kategorii Dorty bez softwarového třídění nebo podkategorií, jen snad do názvu dopisovat "s receptem", "bez receptu". Pak je v přehledu receptů hned vidět, který dort recept má a který nemá a fotka ti vyjede při najetí na název.

najschodnejsie sa mi vidi amirin navrh....je najjednoduchsi a vobec by sa nemuselo pristupovat k nejakemu programovemu rieseniu...ja viem, ze novy uzivatel nemusi vediet o tom, ze tu mame taky zvyk rozlisovat torty , ale vedia to moderatorky a tie to bezpochyby ustriehnu...zase tych tort sa nevklada kazdy den 15.
Ked uz moderatorka musi fakticky prezriet kazdy jeden novy recept, tak je najmensi problem dopisat k < nazov torty >... s receptom, ....bez receptu.

Isahu, dík za technické ponaučení. Je mi jasné, že to, co mě se zdá snadné, nemusí být tak jednoduché udělat. Ale to srovnání s bábovkami musíš uznat, že je přece jen úsměvné. Né, že by tady nebyly hezké formy na bábovky, ale až tak hezké, jako některé dorty přece jen nejsou :-D No a co tedy s těmi dorty udělat? Já fakt nevím. Už prve jsem psala, že mi šlo jen o vyčlenění kategorie Dorty. Myslím si, že chyba nastala v počátku a pokračuje v tom, že admini nechtějí "podkategorie". Já neznám žádné kuchařské stránky, kde by nakonec nevznikly. Už dnes, a to fungujeme 2,5 roku, už třeba moučníků je tady 129 stránek po 20 receptech. A to se mi ještě vloni na podzim podařilo vyprosit kategorii Cukroví, která se od moučníků oddělila a dnes už má 22 stránek. Problém je ten, že čím později nějaká nová kategorie vznikne, tím pracnější je to pak různě přesouvat. I když je tady perfektní vhledávání, nevím jestli to do budoucna takhle vydrží. Ale musíš uznat, že ty dorty jsou přece jen specifické a tím, že jich spousta zapadla do kategorie Zdobení, tím se celá tahle kategorie znehodnotila. A to ani nemluvím o dortech, které si někdo nechá udělat v cukrárně a pak tady "sbírá body". Což mu nezávidím, ale jak k tomu příjdou ti, kteří se chtějí pochlubit svým prvním životním výtvorem dělaným s láskou? Ale to jen na okraj, to nemá s tímhle tématem nic společného.

Hello,
vezmu to napřeskáčku ;-)

- poznámka Xjurnyho - myslím, že problém bude v jedné věci - nevím sice, jak mají kluci postavenou strukturu webu a zdrojový kód studovat nebudu ;-), ale většinou je řešeno jako šablona, která se použije na všechny stejné kategorie (části, funkce či jak to nazvat) webu...a zde je všude hlídáno, že musí být v surovinách a postupech něco napsáno - jinak ti to recept neuloží...celkem logická podmínka u všech ostatních kategorií...u Zdobení to uživatelé nahrazují těmi XXX - prostě něco musí být vyplněno....
takže udělat najednou jinou šablonu, která se bude řídit vlastními pravidly jen pro tuto kategorii - to už je opravdu větší programový zásah...ale možná lépe by to vysvětlil Xjurny (kterému se dopředu omlouvám, pokud kecám nesmysly :-)))

- množství - jen bábovek je tu 12 stran a nikomu to nevadí ;-)....to bychom mohli začít třídit i moučníky na bábovky, řezy...nebo kynuté, třené....to bychom opravdu asi už šli do moc podrobna a efekt by nebyl adekvátní pracnosti...

- není pravda, že řešení jedné kategorie dorty bude mít stejný efekt jako současná galerie....u ní netuším, kdo dort upekl, koho se mohu na něco zeptat, nevidím recept, pokud by nějaký byl...možná by stačil návrh, který zde už někdo zmínil - že kliknutím na fotku v galerii by člověk proskočil na daný recept...ale má to několi zádrhelů
- v galerii jsou i dorty, která nebyly vloženy do receptů
- ne všechny dorty v receptech jsou vloženy v galerii
- v současné době zpětně těžko dořešit cestu k danému receptu, to by musela vznikat v okamžiku vložení receptu, zda chce autor uveřejnit v galerii

Prosím, nemohli bychom se na ten problém podívat trochu z praktické stránky? Když si zadáte slovo Dort, tak vyjede 23 stránek. Tj. x 20 receptů na stránku, takže jsme na čísle 460 dortů. Teď si představete, že né každý recept na dort má toto slovo v názvu, např. Beruška, Pytel peněz atd. Toto množství dortů nelze vyčíslit, ale odhadem jich ještě tak minimálně 100-200 do počtu přibyde. Vy říkáte, že žádné třídění není nutné. A já se ptám: doteď jsou skoro všechny ve fotogalerii, netříděné, tak, jak si přejete. Proč tedy něco chcete měnit, když jste tak spokojené se současným stavem? Já s tím spokojená nejsem a proto jsem si to přála změnit. Pokud tady ta vůle nebude, podřídím se většině a přestanu s tím otravovat jednou pro vždy. Ale fakt nerozumím tomu, když Xjurny píše, že by se to znepřehlednilo a bylo by něco potřeba zadávat už při přidávání receptu. Vždyť teď, když se recept zadává, tak se taky extra nezadává nic, podle čeho se to potom třídí (datum přiložení, hodnocení, abeceda). Myslela jsem si, že je jednoduché, že když nebudou vyplněné suroviny, tak to automaticky spadne do sloupce "Bez receptu". Pokud je to tak složité, tak já se vzdávám a kdybych náhodou něco hledala, tak si těch 500-700 receptů proklikám, když je to podle vás lepší. Navíc, já jsem si přála jen vytvořit samostatnou kategorii dorty a vyjmout je z TOP. To rozdělení na "s receptem" a "bez receptu" už byla jen taková třešnička pro ty, kteřé budou s touto kategorií pracovat.
A Amiro, určitě by bylo dobré, kdyby všichni do názvu psali Dort. A jak je k tomu donutíš? Takových podobných pokusů už tady bylo...
Pro nepamětníky přidávám odkaz, jak to všechno vzniklo: http://www.toprecepty.cz/recept/9872-dorty---zdobe...

Amiro, souhlas, také mi přijde to členění s/bez nadbytečné právě z tohoto důvodu...mohu přeci použít jakýkoli korpus a krém, který mě zaujme, a to i tvarem, navýšeným množstvím apod. - i z jiného receptu - a vizualizace je druhá fáze...to je hlavní inspirace, kterou by podle mě tato kategorie měla splňovat :-)

já například používám v poslední době korpus, který byl původně u kávových řezů na plech...a nyní z něj dělám dorty...:-)

Nebo psát hned k názvu Dort Harlekýn - s receptem, Dort svatební - bez receptu. A v seznamu receptů hned bude vidět, kde recept je a kde ne. Když se může do názvu psát "pro děti", "dietní" atd., tak proč ne s/bez receptu.

Pokud to je tak, jak píše Hella, že u 90 % dortů je jedno, jaký korpus a krém zvolíte, pak je nějaké třídění na "s receptem" a "bez receptu" celkem bezpředmětné, ne? Kde recept nebude, tak je jedno, jaké těsto a krém si vyberu u jiného receptu a když tam recept bude, tak to je ta "lepší varianta".

Vim, ze to Hella odvolala, ale take bych rada rekla, ze by me nikdy nenapadlo oznacit tady kohokoli za debila. Ani jsem to neudelala. Myslim, ze muj prizpevek byl slusny a toho se budu drzet i nadale.
Take budu respektovat nazor vetsiny, neni pro me problem prijmout jakoukoli variantu reseni. :-K

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek