Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Není tuk jako tuk. Co kam?

Isi, měla bych výhradu k tomu olivovému oleji. (Vím, žes to nepsala ty, jen jsi to dostala)
Není pravda, že by se neměl používat na smažení. právě naopak. Přepaluje se až při 210°C, je zdravější. Někomu ale může vadit jeho výraznější chuť, takže je lepší používat olej z prvního lisování, kdy není tak výrazný (údaje by měly být na etiketě výrobku), ale je fakt, že na saláty je výborný. I když na saláty je vynikající ořechový olej.;-)

tak je to tam :-8..i tady :-8 to budeme zase chytří ;-):-D

Isu,a co to okopírovat a vložit na tipy jako novou stránku?
Jinak bezva práce,pro začátečníky se velice hodí.:yes::-K

no jo, ale jak? :-O recept přeřadit umím, ale forum ne....:-(

Isu, bezva rady, co to dát do Tipy a triky? Tam se to neztratí.

narazila jsem na zajímavé pojednání o tucích, třeba někoho také zaujme a začátečníkům pomůže :-)


Máslo je máslo
Máslo je velmi dobře stravitelné a výborně chutná. Nejlepší je ho používat k omaštění již hotových jídel. Nehodí se totiž na smažení, protože je v něm hodně vody a mléčných bílkovin, připaluje se a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Na pečení, do máslových krémů nebo rozpuštěné a obohacené bylinkami jako přeliv na zeleninu a brambory je téměř nenahraditelné. Výborně se hodí k pečení ryb jako je pstruh, štika, losos nebo kapr.

Olej? Záleží na druhu
Obecně obsahují oleje málo cholesterolu a jsou tudíž zdravé. Ovšem není olej jako olej. Většina z nich se sice hodí na smažení, ale například slunečnicový je méně odolný vůči vysokým teplotám a olivový by se na smažení neměl používat vůbec. Ten je mnohem lepší ve studené kuchyni na saláty a také na potírání pečených ryb a masa.

Tuk na smažení
Ke smažení a fritování při vysokých teplotách je skvělý některý z tuků na smažení. K pečení nebo omaštění ho však nepoužíváme – nemá dostatečně jemnou chuť.

Tuk na pečení se vyplatí
Tuk na pečení je už podle názvu určen především do moučníku. Ať už do těsta nebo na krémy, v obou případech nahrazujeme máslo. Má oproti němu jednu výhodu – je většinou lacinější variantou a navíc neobsahuje tolik tuku. Hlavním záporem, zejména u náplní, je jeho chuť, která je ve srovnání s máslem ihned rozpoznatelná. U těst s tím problémy nejsou.

Sádlo – nezdravé, ale výborné
O škodlivosti sádla na naše zdraví už bylo popsáno mnoho stran. Obsahuje sice skutečně dost cholesterolu a také je velmi kalorické – ale ta chuť. Pokud ho nebudeme jíst denně na krajíci chleba, určitě si ho můžeme dopřát. Výborné je na smažení, protože neobsahuje vodu. Můžeme ho také míchat 1:1 s olejem. Například rybám tak při smažení odejmeme jejich rybí pachuť a řízečky budou šťavnatější. Skvělého efektu dosáhneme i při pečení masa nebo moučníků.

Margarín pro dietáře
Margarín obsahuje hodně vody, proto se nehodí se pro vaření a dušení ani pečení. Je však dietní a vhodný nejen pro redukci váhy, ale také při šetřících žlučníkových, jaterních a dalších dietách. Rozpuštěný margarín můžeme použít na pomaštění brambor nebo zeleniny. Nejvíce ho však využijeme pro mazání na pečivo nebo při přípravě různých pomazánek.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek