Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umíte vážit bez váhy?

Martin: záleží na tom, jak velkých hrnků :-). Podívej se tady

Dobrý den chci se zeptat kolik hrnků je 350 g hladké mouky? A 120 g moučkového cukru děkuji

Pavlína:Já bych za ni nedal ani 99 kč. Naše babičky neměli žádný digitály (vážily na dkg)a jak dobře vařily.

Našla jsem tu digitální lžičku váhu za 99 kč na netě. Novou v originál balení. Nikdy bych za ni nedala 500 kč.:-)

maris:ved tak to je jasne, ze treba aj normalnu, ale musi byt ozaj fajnaaa ta lyzica...ktovie ci ti ja ju nezavidim :-8

vybusna:mně ji Ježíšek přinesl před dvěma lety a je super, ale stejně k ní je potřeba nějaká normální;-):-)

skoda, ze uz *moj jezisko* je zaukolovany zo vsetkych stran...ohromne sa mi to lubi:-*
pridam tvoj odkaz tak, aby sa dal rovno rozkliknut
http://nakupzciny.cz/domov-a-kancelar/166-lzice-s-...

Vyzkoušeli jste už tuto lžíci s váhou: nakupzciny.cz/domov-a-kancelar/166-lzice-s-digitalni-vahou.html

je super, nedávno jsem ji objednávala jako dárek

Isahu, bylo by ale dobré k tomu říci, že ty váhy jsou jen velmi přibližné. Tyhle váhy a míry vychází velmi často v různých časopisech. Začala jsem si to vystřihovat a zjistila jsem zajímavou věc. Ani jeden údaj se v různých zdrojích neshoduje. A jediné na čem se shodují je, že velká kostka českého cukru váží 7 g. Musíme tedy přihlédnout k tomu, že třeba vejce jsou různých gramáží, lžíce i talíře jsou různých objemů a vrchovatá lžíce je pro každého něco jiného. Ale určitě v nouzi tahle tabulka poslouží.

a ještě jeden zajímavý článek, určitě se bude hodit...třeba Vás na dovolené pod stanem přepadne chuť něco upéct na ohníčku a není váha...co teď? :-O:-D

Často i v receptech renomovaných autorů najdeme údaj, který nás zastaví v rozletu. Jak veliký je střední brambor?

Kolik másla se míní pod pojmem oříšek? A kolik nasypeme mouky, když autor vyžaduje jeden a půl šálku? Pojďme si projít nejčastější míry „nemíry“.

• Kávová lžička rovná
4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo15 g marmelády.

• Kávová lžička vrchovatá
7 g hrubé mouky, 8 g hladké mouky, 7 g krupice, 11 g solamylu, 10 g cukru krupice, 8 g cukru moučky, 9 g soli nebo 15 g sádla, másla či tuku.

• Polévková lžíce rovná
11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády.

• Polévková lžíce vrchovatá
20 g hrubé mouky, 25 g hladké mouky, 22 g krupice, 10 g ovesných vloček, 30 g rýže, 30 g solamylu, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučky, 30 g soli nebo 30 g sádla, másla či tuku.

• Hrnek o obsahu 250 ml
Je to třeba 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády.

• Další „míry“
Vrchovatý talíř hluboký obsahuje 350 g vody, plný šálek 200 g, vinná sklenka 100 g a sklenice na vodu (ve starších receptech uváděna jako hořčičná) obsahuje 200 g vody.

Mnohé recepty obsahují i ingredience jako ořech másla. Také se setkáváme s poměrem - kolik váží jeden žloutek, tolik dáme vody. Ale kolik to je gramů?

Ořech másla - 10 g

velká kostka cukru - 10 g

malá kostka cukru - 5 g

žloutek - asi 20 g

bílek - 30 g

malý brambor - asi 60 g

střední brambor - asi 85 g

velký brambor - 200 g

příjemné vaření ;-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek