Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ságo

V záhlaví jsou Toppotraviny, tam ho mají - 250 g za 66 kč:-D;-)

Ságo je běžně k dostání v Německu a je poměrně levné, můžete se jej i objednat, 250 g Vás vyjde přibližně na 26,- Kč

www.lebensmittel.de/?p=artdetails&Artikel=1800397&redir=1

Ságo se dalo za totality dobře sehnat v NDR a bylo dostupné. Znám recept, kdy ho uvařili ve vodě a smíchali s marmeládou. Jedli to pak jako dezert místo Apfelmus ( jablečný protlak) který mají rádi dodnes ve větší míře než u nás.
www.toprecepty.cz

magdalenko, podívej se na wikipedii, např.
http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3...

Magdalenko, četla jsem, že se dnes nahražuje škrobovou bramborovou moučkou, protože ta ze ságo je údajně dost vzácné u nás a také i cenově je dost dražší. Jinak je ságo i v zrnité formě a někdo je v polévce, kde je určené ságo jako zavářka, nahražuje rýží.

spagetka: spagi, já jsem teď na chatě, ale až budu zase v Praze, tak ji určitě zkusím. Díky za tip:-)

Maris a co ta prodejna, jak ji uvádím níže - v Praze v Táborské ulici - tam prý ságo měli? a ta prodejna podle recenze ještě loni existovala?

magdalenka: vidím, že řešíte ságo - já jsem minulý rok ho marně v Praze sháněla, tipovala jsem si prodejny zdravé výživy a nesehnala jsem ho. Znám ho právě ze starých kuchařek / Anuše Kejřová je skvělá :yes: /, chtěla jsem ho ochutnat a bohužel. Myslím si, že před válkou tady bylo běžně k sehnání.

Ďakujem vám všetkým za promptné odpovede, ste skvelé! Čiže je to niečo ako škrobová múčka, ak tomu dobre rozumiem.
A ešte mám dotaz, už ste to aj na vlastné oči videli, ochutnali a pod.?

Magdi, tak ta prodejna ještě loni existovala - Čapátí prodejna - http://www.scuk.cz/d/capati/#, zkus prohledat slovenské weby s prodejnami indického sortimentu

Magdi, to máš určitě stejnou kuchařku jako já :-D:-D a já ti přidávám odkaz na ságo z Českého herbáře z roku 1899 - http://botanika.wendys.cz/cherbar/heslo.php?600
Jinak wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1go
A pravé ságo se prý vyrábí z tohoto - http://cs.wikipedia.org/wiki/Cykas_japonsk%C3%BD
Jinak se ságo dalo získat v tehdejší NDR, prohledala jse web, ale jediný odkaz na prodejńu je z roku 2008 - zde v diskuzi - http://www.labuznik.com/forum_posts2.php?ID=31944
a to by musely pomoci děvčata z Prahy, jestli to ještě existuje ....

Magdalenko, zatím jsem našla jen toto:http://leccos.com/index.php/clanky/sago

V Prahe ma známi obdarovali krásnou starou knihou od Anuši Kejřové. Pri jej prezeraní som natrafila na recept na polievku zo SÁGA.
Pozerala som niečo na Internete, o čom je reč, je to vyrobené zo stromu a vôbec si polievku z toho neviem predstaviť. Na osobu 1 lyžica sága sa zaleje vývarom a varí cca 10 minút, kým nezosklovatí.
Počuli ste o tom niečo viac?
Ďakujem.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek