Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pomocníci

Já si pořídila indukční dvouvařič Hyundai IND210 (cena asi 3 tisíce) a nedám na něj dopustit.
Nejdříve jsem měla plyn, potom klasický elektrický dvouvařič, takže mám zkušenosti s obojím. Indukci bych rychlostí přirovnala k plynu - reaguje opravdu okamžitě.
Po vložení hrnce zapnu příkon na maximum a voda se začne vařit asi za stejnou dobu jako v rychlovarné konvici.
Při přípravě polévky - když se začne vařit, stáhnu na potřebný stupeň i teplotu, nastavím timer (=časovač) a občas jen zkontroluji.
U omáček jsem měla vždy problém s připalováním mouky po zahuštění - tady vařím na nejnižším stupni, a omáčka se téměř nepřipálí, ale musí se častěji zamíchat.
S hrnci také nemusí být problém - nový Zepter už je na indukci, lze bez problému používat smaltované nádobí nebo staré železňáky. Prodává se také deska, která se položí na indukční plotýnku a na ni teprve hrnec a prý to funguje, ale to jsem nezkoušela. Domnívám se, že se nejprve rozehřeje deska a od ní hrnec, ale pak by se vytrácela výhoda indukce, která je v rychlosti reakce.

Ota radí dobře, já používám sklokeramiku už 40 let a to jsem měnila jen 2x tj.co 20 let a sporák i trouba jela vždy na plné pecky, nádobí jsem používala normální, až posledních 20 let používám zn.Zepter a nemohu si vynachválit jak sporák, tak nádobí (i když to tenkrát stálo nekřesťanské peníze,ale vyplatilo se mě to):-D:-K

Sporáky se sklokeramickou deskou se dají pořídit již za slušné peníze. I já jsem obcházel řadu prodejen, až jsem zjistil, kde mají "poslední kus", který byl se značnou slevou. Indukční sporák je sice lepší, ale to je, podle mého názoru, otázka financí.
Bohužel, levnější sporáky nemají nejlepší horkovzdušné trouby. Měl jsem kdysi samostatnou horkovzdušnou troubu MORA, kde spirála byla umístěna přímo před ventilátorem. Měl jsem ji přes 20 let a jen jedenkrát jsem měnil topné těleso (výměna velmi jednoduchá). Sporákové trouby mají pečící pakety a ventilátor rozhání vzduch.
O poškrábání nemějte obavy, není na úkor vaření.
Co lednice týká, širší lednice jsou v jiných cenových relacích. 60cm je standardem. Když jsem při výměně lednice a mrazáku před třemi lety řešil problém, který, tak jsem zašel do velkoskladu, kde se mi při nákupu podařilo domluvit slušné slevy (mražák lehce škráblý a lednička prohnutý bok. Z původní ceny jsem ještě něco usmlouval a místo 24000 za oboje jsem platil necelých 18000. Oboje funguje. Žena z počátku hučela, ale když jsem ji vysvětlil, že bílý sprej za 60 korun to spraví a že za uspořené peníze bude nový televizorek, tak byla šťastná domácnost.

Taky guglímm nový sporák, u starého mi odcházej dvířka u trouby a hlkavně knoflíky na regulaci teploty vždycky vypadnou a já je lovím po kuchyni :-O:-D
Souhlas s Morou nebo Etou - já můžu teda jen elektriku, plyn nemám. Ale chci sklokeramickou desku, muž je proti, že prý to bude hned poškrábaný...Určitě troubu s horkovzduchem.
Indukce sice taky dobrá, ale kupovat nový nádobí - i když jsem zjistila, že na řadě kastrolů mi magnet drží, takže teoreticky i indukce by měla jít.

VeronikaHrozna: tiež sm pred pár rokmi menili sporák, ten starý bol veľmi zlý. Kúpili sme sporák s elektrickou rúrou a plynovými horákmi. Vtedy ešte sklokeramické varné dosky neboli. Rúra je s ventilátorom, pečie sa v nej všetko výborne a rýchlejšie ako bez ventilátora. A keďže spolieham na klasiku, s ktorou mám výborné skúsenosti, tak je to MORA.
Tú chladničku si skús vygugliť na nete, určite niečo nájdeš. ;-)

VeronikaHrozna

3. 7. 2011 08:13

Chci vyměnit sporák,ta moje trouba v něm už peče na jedný straně víc. Napište vaše zkušenosti s novými sporáky nebo troubami,člověk neví v tom množství jestli nekoupí zajíce v pytli.Truba se dá poznat jenom po prvním pečení ! Potřebuju také novou lednici ,ale chci širší jako 60 cm nevíte kde seženu velkou jednodvéřovou lednici ?

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek