Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koření z Turecka..pomůžete mi zjistit, co je které koření?

Josef: tak to asi rozmarýn nebude. Když sušené lístečky rozmarýnky umeleš, je prášek stále zelený a voní po rozmarýně.

Nadja: Srdečný dík za radu. Je to opravdu vynikající web pro pomoc při překladu názvu koření. Také mě napadlo, jestli se nejedná o rozmarýn z podobnosti slova. Ale domníval jsem se, že z rozmarýnu se používají pouze listy. Koření, které jsem si přivezl a které je označeno jako ROMARIN, je mleté, má tmavě rudou barvu s nádechem hnědé, nemá výrazné aroma a když jsem ho zkusil špetku na jazyk, bylo lehce nahořklé a slabě, zato dost dlouho, pálivé.

Josef: sice nevím, ale na následující adrese je uvedeno:
:-O rozmarýn - Z latinského "ros marinus" (= mořská rosa) prostřednictvím němčiny. Francouzsky: romarin, .......
;-) http://langweil.info/index.php/20050126199/Koreni-...

Z Turecka jsem si přivezl sadu koření, z nichž jedno bylo označeno jako "romarin". Víte někdo, co to je za koření? Díky

Petr Kubec: nemohl by to být sušený zázvor? turecky se řekne zázvor "zencefil"

Petr Kubec

8. 1. 2015 22:08

Nadja:Sorry, ale kurkuma nikoliv. Jde o dřevo.;-(

Petr Kubec

8. 1. 2015 10:53

Ahoj, v Turecku jsem narazil na koření, kterému místní říkají "žen šen". Evidentně se tuto rostlinu nejedná. Jde o zdřevnatělé kořeny, které po rozdrcení silně až štiplavě voní. Nevíte, o co jde ?
Děkuji

vybusna: díky;-), musím si to zapamatovat, postupňě si budu muset tuhle diskuzi připomenout, nahlídnout;-) Spagetka má neskutečné znalosti o koření.:-)

fiiiha...spagi..tak to som vobec netusila, ze kumin uz nie je takou vzacnostou ako pred 3 rokmi..asi preto, ze ja vobec do tych obchodov nechodim :-8
No, ja netvrdim, ze kari je zle korenie..boze to ani nahodou.
Len som to chcela akokeby priblizit.
Ja kari davam len do specifickych pokrmov a pokial viem, tak kumin je prave jednou zo zloziek kari korenia.
Preto som ho spomenula.

vybusna:trošku tě opravím, římský kmín už běžně dostaneš v Kauflandu a Intersparu.;-) a to nemluvím o trzích, kde je mezi kořením běžně v nabídce.
Jinak souhlas s opatrným dávkováním, někomu ta chuť vůbec nesedí. Ale nesouhlasím s tím dávat ho místo kari - ale mluvím o své zkušenosti, neb na kari já nedám dopustit.
Řekla bych to tak, že si každý musí najít, kde ho použít. Ale určitě opatrně! ;-)

ten koriander...sa mi zda, ze su to semienka, ked ich budes pouzivat, tak by som ich davala hned do zakladneho oleja na zaciatok...aby sa ako keby vyprskali a pustili esenciu do oleja. alebo si ich pomalicky vzdy v maziariku podrv. naraz ich nemel. ten kumin / rimsky kmin / rimska rasca, je specificke korenie, je to jednou z hlavnych koreniacich zloziek v indickych jedlach. Oni v indii vobec nepoznaju napr. korenie *kari*...kari je anglicky kolonialny vynalez...misung roznych korenin. Takze ten kumin by som na tvojom mieste pouzivala tam kde by si dala nase zname kari. ale naozaj opatrne...fakt ma zvlastnu chut...btw...myslim, ze ti ho budu niektore kucharky zavidit;-), pretoze v cechach a na slovensku ho bezne nedostat...stretla som sa s nim max v internetovom obchode.

Holky, já moc děkuji za přínosné postřehy. Koření miluji, ale nerada bych dala třeba mentol do guláše!:-D:-D:-D A je tam taky něco takového. Totálně sklamaná jsem byla z Tureckého medu. Je jich tam mraky, ale vzít ten dobrý je umění. To, co jsme dovezli je bílé plné ořechů-to bílé nevalné chuti a štípe to!!:-O. Tak to jsem z toho jelen!:-D

Nadja: Ano, tam jsem to našla :-O.

jirholu: také jsi to našla na Wikipedii?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sumah
Ale pozor - tato škumpa je jen jedna z mnoha, tak tato snad nebude jedovatá.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek