Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

prosba o radu

My sme doma mali rúru aj sporák elektrický. Keď som sa vydala a presťahovala do panelákového bytu, waw, všade iba plyn. Kým som sa naučila piecť v plynovej rúre, tak mi to trvalo...a nikdy to nebolo také, ako som bola naučená z domu, kde sa pieklo na elektrickej. Potom som sa rozhodla sporák vymeniť a kúpili sme kombinovaný, s plynovými horákmi a elektrickou rúrou s horkovzduchom. Po 30 rokoch nadávania na plyn konečne opäť všetko také aké má byť, šťavnaté, jemné, vláčne, chuťovo kdesi inde. Nikdy viac by som plynovú rúru nekúpila, vždy len elektrickú. ;-)

Je tu popsáno mnoho zkušeností a stejně je rozhodnutí na tobě.:-* Já měla plynovou troubu a už bych si ji znovu nepořizovala.Maso je jinak upečené,je sušší i když je přiklopené.Nelze ti to vysvětlit.Je to něco ,jako když upečeš buchty v plechovém pekáči a pak v litině nebo keramice.Je to můj dojem.Od doby,kdy mám elektriku je vše OK,maso šťavňaté ,buchty krásně vypečené atd....Dnes,pokud bych si znovu pořizovala troubu, nebude to snad trvat dlouho,bych volila horkovzduch elektriku.Všude stejně rozvedená teplota.Pokud bych měla zbytečné finance,o čemž ale pochybuju,tak samozřejmě,že existují sofistikovaná zařízení,kde lze píct v každé vrstvě s jinou teplotou,tudíž maso a buchty dohromady atd.Hlídá se to samo atd.Ale tohle není tématem,viď?:-)Holt pokrok.;-):-))Přeji dobrý výběr.:-K Omlouvám se za jiné vlákno.:-8

Porada: ostanem pri kompletnom plynovom sporaku, dostala som SZ od tunajsej damy, ktoru poznam ako skvelu kucharku a pekarku a ta mi napisala, ze od svojej mladosti ma ruru plynovu a kupi si ju znovu:-*
Ale stale to nie je este take horuce, takze je celkom mozne, ze sa moje rozhodnutia budu menit horodom dolom;-)

Nejsem proti, zdroj :Ilonka Hermannová- Maďarská kuchyně z r.1989.
Jinak mne zajímá, jak jste se rozhodla z troubou ?:-D

Porada: ja si dovolim tento recept zrealizovat a vlozit na sk topkz....mozem prosim?

omlouvám se za překlepy

rebeko - tak já Vám to ještě trochu zkomplikuji.;-)
Kološvárské zelné závitky
300g mletého vepřového,300g moravské klobásy,4 vepř.kotlety,100g slaniny,4PL sádla,8 zelných listů,2 střední cibule,2 stroužky česneku,1 vejce,60g poloměkké vařené rýže,2dcl kyselésmetany, 1PL sladké mleté papriky,majoránka,sůl,pepř podle chuti,1kg kysaného zelí,masový vývar, případně z masoxu.

Cibulijemně nakrájíme,česnek rozetřeme a obojí osmahneme na lžíci sádla. Mleté maso dáme do mísy,přidáme cibuli s česnekem,vařenou rýži,vejce a okořeníme.Důkladně promícháme a naplníme zelné listy.Do zapékací nádoby dáme polovinu zelí,na ně zelné závitky, omyté klobásky a druhou polovinu zelí.Zalijeme vývare tak,aby zelí bylo zakryté.V troubě dusíme 60 - 90 minut.
Připravíme si slaninu na tzv.kohoutí hřebínek a opečete na sádle v pánvi. Kotlety naklepete,naříznete okraje,osolíte,opepříte,obalíte v mouce a prudce oboustranně opečete na zbylém sádle.
Podávání - na každou porci dáme dušené zelí, na ně zelný závitek,klobásku,kotletu,ozdobíte opečenou slaninou.Doprostřed lžívi kyselé smetany a posypete paprikou.Podává se ihned, většinou s chlebem a potom se jen odpočívá.

kristovy rány:-O:-O:-O že já se ptala:-S:-D:-D teď v tom mám fakt hokej..česnek jo..česnek néé:-D:-D maso mleté...nééé, maso na kostky:-S:-D:-D:-D noo, to dopadne:-D:-D:-D:-D:-D
ale že jste mi, ženy, zamotaly šišku:-D:-D:-D:yes::yes:
něco z toho určitě bude..a já to udělám, poněvadž mám na to chuť jako hrom:-!:-!:yes::yes:
a co..teď to zkusím s mletým, příště s kostkovaným:-D:-D
prostě..pokus-omyl..co už:-? však to bude poprvé..a každý jednou začínal:-8;-):-)
děkuji vám všem:-K:-K

:-) neumím si představit koložvárskou s mletým masem...já dávám vrstvu zelí, na to vrstvu udušeného masa smíchaného s rýží, na to opečenou klobásu, případně se slaninkou a navrch zase zelí...zalít kysanou smetanou rozmíchanou se sladkou paprikou...zapéct a mana nebeská je na světě...:-)....tak rebí a teď ti nezávidím už vůbec :-D...ale jestli máš trošilinku náladu a chuť, tak to uvař a uvidíš, že uspěješ...:-)

Klara: u nás sa robí koložvárska vždy z kúskov mäsa a klobásy ( okrem kyslej kapusty a ryže ), ale cesnak sa nedáva nikdy ;-)

Rebi, už je to hodně dávno, kdy prodávali vynikající konzervy s kološvárem - ty jsem milovala. :-p A jak si tak vzpomínám, tak tam byl kousek klobásy, kousky celého vepřového a pár kuliček mletého masa. :-p A byla to óóóbrovská mňamka.
;-) Tak ať Ti chutná, ať si vybereš cokoliv. A dej vědět. :-D:-D:-D

Klara:dobre..aj to tam príde;-):-p:yes::-D

Klara: Klárko, ano, patří tam, klobáska i česnek a může se to zalít kysanou smetanou s troškou vody(jen tak naředit) a někdo dává ke konci navrch nivu, nebo sýr-ale nemusí to být;-)

Do Kolžvárskej kapusty, okrem cibule a mletého mäsa rozhodne patrí aj cesnak a klobása.

jahoda:je mi to jasné:-D:-D:-D:-D;-) budu se snažit:-K a děkuju iščo adin raz:-D;-):yes:

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek