Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí jablečný ocet

Eva Polzová

24. 2. 2015 19:56

Dobrý den, jablečný ocet jsem dělala již v roce 2010 a ještě ho mám, není na něm plíseň a normálně voní. Byl uskladněn v chladu a temnu. Dá se ještě používat nebo jak dlouho vydrží domácí jablečný ocet? Děkuji za odpověď.

odstranil jsem stopky a bubáky, jablka nastrouhal byla to klasická červeno žlutá z intersparu zalil vodou a nechal 10 dní u kamen 2x denně jsem je promíchal vařečkou a po 10 dnech zcedil a dal do chladné temné místnosti na asi 6 týdnů. Po této době ještě jednou zcedil a dal do ledničky. Nedávno jsem na konkurenčním serveru našel jiný recept:

Na 1 l ovocné kaše, 1 l pitné vody, 1 dl octa, asi 150 g cukru,

Na výrobu ovocného octa spotřebujeme padaná i natlučená jablka, která dobře omyjeme a vadných částí zbavíme. Můžeme přidat i čisté jádřince a slupky zbylé od přípravy kompotů a pod. Vše nakrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku. Kaši odměříme, přidáme vodu a cukr. Vše přelijeme do větší nádoby (sklenice) a necháme v teplé místnosti v klidu celý týden. Povrch zakryjeme lehkou tkaninou, aby do nádoby měl přístup vzduch, ale nedostaly se tam mušky.

Po týdnu kaši přecedíme, dáme opět do čisté nádoby a přidáme ocet. Opět povážeme plátýnkem a necháme v teplé místnosti kvasit. Kvašení proběhne za 1 – 3 měsíce, podle teploty v místnosti.

Při kvašení se na povrchu tvoří octová blána, kterou nesmíme odstraňovat. Kdyby se však na povrchu objevil „křís“, musíme povrch tekutiny zakrýt čistým plátýnkem, aby se dále netvořil (ocet by pak měl nepříjemnou nahořklou chuť).

Během kvašení ocet ochutnáváme a jakmile se nám zdá dostatečně kyselý, stočíme jej do čistých lahví pomocí násosky, láhve zazátkujeme. Ukládáme je naležato.

Tento lahodný a na vitamíny a nerostné látky bohatý ocet přidáváme do salátů, ale můžeme jej používat i k dochucování pokrmů nebo k léčebným účelům.

Sešity domácího hospodaření – E.Šafářová, Zima se zeptá z r. 1981

Ajwori: Asi by bylo lepší, kdybys sem přesně napsal, jakým způsobem a postupem jsi ho dělal, jaká použil jablka. Já si dělám jablečný ocet a nestalo se mi, že by zhořknul.

Zdravím, podle receptu na internetu jsem si udělal domácí jablečný ocet. Jablka kvasila asi 10 dní, poté jsem je zcedil a v chladnu ponechal asi 6 týdnů. Po této době jsem ocet opět asi 3x přecedil a ochutnel, vůbec není kyselý, ale divně hořký s chutí kupovaného jablečného octa nemá nic společného. Už se mi to stalo podruhé. Nevíte kde by mohla být chyba?

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek