To nejlepší z gastronomie v Mariánkách
Domácí jablečný ocet
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ hazel, před 8 hodinami
„2024 - změna designu u receptů ???“ Nadja, 19. 11. 2024 20:32
„Přání a gratulace“ Nadja, 13. 11. 2024 23:33
Poslední příspěvky
„Zdravím, u nás máme dnes hŕstkovú polievku - vývar z kolena…“ magdalenka, před 6 minutami
„hazel: tiež ma nejaká viróza dostihla, ale s ľahkým…“ magdalenka, před 9 minutami
„Mila devcata, dekuji vsem za podporu. 😊 U nas byla…“ hazel, před 9 hodinami
24. 2. 2015 19:56
22. 1. 2012 10:52
Na 1 l ovocné kaše, 1 l pitné vody, 1 dl octa, asi 150 g cukru,
Na výrobu ovocného octa spotřebujeme padaná i natlučená jablka, která dobře omyjeme a vadných částí zbavíme. Můžeme přidat i čisté jádřince a slupky zbylé od přípravy kompotů a pod. Vše nakrájíme na menší kousky a umeleme na masovém strojku. Kaši odměříme, přidáme vodu a cukr. Vše přelijeme do větší nádoby (sklenice) a necháme v teplé místnosti v klidu celý týden. Povrch zakryjeme lehkou tkaninou, aby do nádoby měl přístup vzduch, ale nedostaly se tam mušky.
Po týdnu kaši přecedíme, dáme opět do čisté nádoby a přidáme ocet. Opět povážeme plátýnkem a necháme v teplé místnosti kvasit. Kvašení proběhne za 1 – 3 měsíce, podle teploty v místnosti.
Při kvašení se na povrchu tvoří octová blána, kterou nesmíme odstraňovat. Kdyby se však na povrchu objevil „křís“, musíme povrch tekutiny zakrýt čistým plátýnkem, aby se dále netvořil (ocet by pak měl nepříjemnou nahořklou chuť).
Během kvašení ocet ochutnáváme a jakmile se nám zdá dostatečně kyselý, stočíme jej do čistých lahví pomocí násosky, láhve zazátkujeme. Ukládáme je naležato.
Tento lahodný a na vitamíny a nerostné látky bohatý ocet přidáváme do salátů, ale můžeme jej používat i k dochucování pokrmů nebo k léčebným účelům.
Sešity domácího hospodaření – E.Šafářová, Zima se zeptá z r. 1981
22. 1. 2012 08:46
21. 1. 2012 23:20