Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zase ty houby

Čau, ale já je používám léta a nic.Jsou výborné do bramboráčky, pár plátků a dají výbornou chuť:yes: přímo Pestřec úplně maličko, ve velkem množství, ale příbuzné druhy víc, ale na to by člověk musel mít mikroskop, aby ty druhy odlišil.Ono Je to tak i s hribama(Hřib kovář, kolář, neboli koloděj)

jarda Kadic:Járo, tyhle houby taky sbíráme, rostou u nás v parku pod lípami. Jsou opravdu velmi zvláštně aromatické a už babi mi říkala, že jsou ve větším množství jedovaté;-)

S dovolením sem přidám informaci z netu, ju? My jsme kdysi taky našli tohohle "příživníka" ;-):-D, ale nenapadlo nás, že jde o kuriozitu - http://www.rostou.cz/houba/48/hrib-prizivny/

Dnes jsem dostal nové číslo Mykologického sborníku,a na přiloženém kalendáříku je vyfocena houba, kterou přidávám sušenou do houbového koření.Jde o Pestřec obecný, na kterém narostl Hřib příživný.Jde o raritku, která se v přírodě stává.Autorem snímku je Bohumil Bušek.Pestřec je houba, které by jste řekli prášivka, a ona, když je zralá, skutečně práší.V mládí, když jí rozkrojite je uvnitř bílá a příjemně voní.V tuto dobu jí sbírám, doma rozřežu na slabé plátky, ty navleču na nit a tak usuším.Pak ji rozemelu, namíchám s jinými houbami, přidám mletý pepř a používám jako koření.Houba je ve větším množství slabě jedovatá, proto ji dávám s rozumem.Ale je tak nádherně aromatická, že se jí ani moc dát nemusí.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek