Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselé zelí

magdalenka: no, vidíš, to já nevěděla:-?, já vždy beru řeč mé mámy, která říká, že se musí voda vždy vařit a přidat sůl,nechat vychladnout a pak přidat do sudu:-D, je fakt, že to děláme u nás jinak, ale funguje to, jak u vás tak i u nás, že:-?:-D:-K

magdalenka: A kysané zelí je vynikající i na diabetes:-!

Ja ani nepreváram vodu - rovno z vodovodu naberiem studenú a do suda vsypem soľ, od oka, ak je tam málo vody. Nakladáme do kameninového súdka v novembri 60 kg a už je tam teraz len slabá štvrtina. Proste, kyslú kapustu milujeme. Varím z nej raz týždenne, plus konzumujeme aj surovú.

Petra Ku.: Jo, jo, asi ty naše mamky mají pravdu, že:-?:-D

Ve stavbě, což je budova postavená vedle našeho domu, ale pokud by byl problém, není nic nového - dáme si soudek do sklepa, máme podsklepený celý dům;-):-D

Jana Pá: A v létě, když je například přes 30°C, to máte kde:-? Psala jste v chladnu, tudíž, když 2 roky, je tam i léto.

Jana Pá: Jo, souhlas, tu převařenou osolenou vodu používá i naše mama, když se jí zdá, že je zelí nahnědlé..

Není problém, pokud máte soudek v chladném prostředí, tak vydrží, já tedy u nás jsem musela každý rok v září-říjnu zavařovat tak cca 10 sklenic zelí, protože manžel chtěl čistý soudek, ale v loňském roce jsem přišla na to, že pokud to zelí zůstane v zelňáku a dostává čistou převařenou a osolenou vodu, tak přežívá - to zelí a úplně v pohodě:yes:, takže jen tak;-), nevím, třeba Vám to pomůže:-)), ale opravdu 2 roky bylo jedlé:-p

Jana Pá: Vy máte naložené zelí 2 roky:-?:-?:-? No to tedy hledím.

Terezka má pravdu:-!, zelí na nakládaní koupíme skoro až v listopadu, kdy už je tzv. na zimní uskladnění, pak se nastrouhá a ušlape (u nás to manžel dělá takovým velkým tlustým -bucharem tj. tloučkem);-), je pravda, že máme zelí z 50 kg sudu na 2 roky,letos na jaře jsme dobírali poslední:-D, jen tak pokud mohu poradit, tak když už tam není voda, tak já převařím vodu se solí a po vychladnutí dolijeme do sudu, nevím, zatím to u nás funguje:-D

srettka: tejajka má pravdu, i Simče se zkazilo a taky jí někdo vysvětlil, že tutově koupila na trhu smíchanou letní a podzimní odrůdu. Holt se musí dávat bacha no......

srettka: podľa toho, ako sa skazilo, čo tým myslíš...ono najčastejšie sa kapusta skazí vtedy, ak sú do nej namiešané letné odrody kapusty. Preto sa neoplatí nakladať kapustu skoro, treba vyčkať do prvých ľahkých mrazíkov a nakladať kapustu až v novembri, radšej neskôr. Vtedy už napoctiví predajcovia nepodstrčia to, čo tam byť nemá, lebo ju už nemajú. Kúpite neskoré odrody, ktoré sú na nakladanie vhodné.
Každé iné "pokazenie" kapusty sa napraviť dá, ak zasiahnete zavčasu, len treba rozlíšiť, o čo ide.;-)

Nam se letos zkazilo;-( stacila se snist sotva 1/4 soudecku:-( ale manzel rikal, ze se to stalo v okoli vice lidem. . .mozna uřtknute zelo, ci co:-/

tejaja: Terezko, taky děláváme ze 40 kg, ale loni na to nedošlo, měli jsme ještě trochu z minulého roku. Teď přes zimu jsme se naučili kupovat "Bystročické zelí", je to z dědiny kousek od Olomouce, získali už několik cen a ocenění v různých soutěžích, a fakt je výborný. Je malinko jiný, než domácí, malinko sladší a asi s nějakým kořením, ale fakt jsem schopná ho sníst jen tak na posezení hromadu :-)

spagetka: fakt je najlepšia domáca kyslá kapusta. Nakladám každý rok 40 kg a do jari ho dvaja s manželom zlikvidujeme:-D;-) Keď bola doma dcéra, tak sme nakladali 50 kg. :-D:-D:-D

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek