Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fígle, finty, tipy a triky

Na podzim se k nám rády stěhují myši, ale jde o nezvané návštěvníky:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/rada-ako-sa-zbavit...
Pro milovníky orchidejí:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/rada-ako-vzdy-prin...
Další vychytávka na praní prádla:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/ocot-na-cistenie-p...
Olej, který má všestranné použití:
https://www.prozeny.cz/clanek/zazrak-za-par-korun-...
Vychytávka s droždím:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/moja-perfektna-vyc...
Mýty o třídění odpadů v domácnosti:
http://www.jakvkuchyni.cz/nejcastejsi-myty-o-tride...
Mýt či nemýt maso?
https://m.vitalia.cz/clanky/myt-nebo-nemyt-maso-to...

Nevšední a efektní zdobení perníčku a různého cukroví :-):yes:

Vyvarujte se chyb, kterými si ničíte domácí spotřebiče, aniž o tom víte:
http://bydleni.denikplus.cz/spotrebice/112-vyvaruj...
Jaké fígle použít místo žehlení:
http://bydleni.denikplus.cz/tipy-inspirace/142-jak...
Triky babiček na přípravu těst:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/triky-s-cestom-od-...
Náhrada aviváže:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/avivaze-nepouzivam...

Jak správně vybrat meloun:
https://prosvet.cz/vzdycky-si-lamali-hlavu-nad-tim...
Jak zpracovat úrodu rajčat:
http://www.tastejourney.cz/2016/08/5256/
Rady, co patří a nepatří do kompostu:
https://www.prozeny.cz/clanek/zahradkari-pozor-co-...
Vše o rajčatech + související články:
https://www.akademiekvality.cz/clanek/rajcata-vype...
Jak zpracovat úrodu rajčat - poučme se u Italů:
http://www.tastejourney.cz/2016/08/5256/
Rychlé mytí oken: příloha

jemmy: Moc děkuji, už jsem měla dotazy na užívání v soukromých zprávách, tak tuto odpověď pro děvčata přesunu ještě do druhé rubriky. Ať vyšetření dobře dopadne :-K

yanull: Zde pisu,jak se tyto seminka daji pouzit.Rano date do sklenicky asi tak deset gramu seminek ,do 100ml.Az nabobtnaji,pridate stavu z citronu a dveste ml vlazne vody.Nemusite mixovat da se to vypit tak.Hlavne to musite vypit na lacny zaludek.Vyzkousete ,funguje to

jemmy: Jeste jsem zapomela dodat,ze ty kila jsem nezhubla ,ale jen kilo.Asi to byla nejaka reakce na ty seminka.Ale objednala jsem se na endokrinologii a necham si zkontrolovat stitnou zlazu.Mame to v rodine a tam je asi ten problem,ze kila litaji,pomerne v kratkem casu nahoru a dolu.Ale zatim jsem rada,ze to jedno kilo zustava dole:-8

jemmy: Pisu to podruhe proto,ze snad ,kdyz to budou druzi cist,tak si to najdou a mohou to vyzkouset:-K

yanull: Jsem vam nesmirne vdecna .Ponevadz si pekne procitam vse co je zde od vas,jsem si tam nasla rano na lacny zaludek,pit chia seminka s citronem.Dneska je to tyden ,co tyto seminka piji a zhubla jsem jiz kilo a citim se moc dobre.Kazdy den kdyz mam chvilku pro sebe se kouknu,co jste poslala noveho.Velmi rada si vse procitam.
Preji moc pekny vecer:-K

12 triků s octem v zahradě:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/vyuzitie-octu-v-za...
Jak uchovat ořechy:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/orechy-su-stale-dr...
21 důvodů, proč mít doma jedlou sodu:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/21-skutocne-dobryc...
Co dokáže jedlá soda:
s://farmazdravi.cz/obycejna-soda-muze-byt-vasi-zah...
Aviváž nejen na prádlo:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/netradicne-vyuziti...
Využití sody bicarbony:
https://www.babskeveci.sk/vyuzitie-sody-bikarbony/
Rady pro pěstitele rajčat:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/toto-urobte-v-juli...
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/toto-mal-vediet-ka...
37 novodobých pravidel etikety:
https://prosvet.cz/37-novodobych-pravidel-etikety-...
Využití kartáčku na zuby:
https://prosvet.cz/videla-kamaradka-pri-uklidu-zap...
Chcete mít zářivě bílé zuby?
https://prosvet.cz/chcete-mit-zarive-bile-zuby-vyz...
Přírodní hnojivo na rajčata a okurky:
https://prosvet.cz/diky-tomuto-domacimu-prirodnimu...
Údržba WC pomocí saponátu na nádobí:
https://farmazdravi.cz/udrzba-toaletni-misy-se-sap...

Tato tabulka exituje jako samostatné fórum, ale aby nezapadla, přidávám ji také do této rubriky.

Tabulka teplot cukerných rozvarů
casino casino8. 5. 2017 17:54:55 smazat
Ruční zkouška Teplota varu ºC Použití
Cukrový rozvar 102,0 – 102,7 ředění náplní a polev, punčový rozvar
Slabá nit 103,7 – 106,6 cukrové polevy, náplně, povrchová úprava ovoce
Silná nit 107,4 – 110,0 cukrové polevy, náplně, povrchová úprava ovoce
Slabý let 113,5 – 116,2 laskonky, náplně, sněhové krémy, perníkové těsto
Silný let 116,2 – 120,0 orientální cukrovinky, sněhové hmoty, náplně
Koule 121,2 – 123,7 orientální cukrovinky, cukrové konzervy, karamel
Slabý lom 128,8 – 133,7 ozdoby dortů, sněhové závoje, máčení ovoce
Silný lom 135,0 – 140,0 ozdoby dortů, cukrovinkářský průmysl
Karamel 141,2 – 150,0 karamelové ozdoby – květy, dekorační výrobky, foukaný a tažný karamel
Základ pro výrobu griliáše, jádrových past, chucení náplní a zmrzlin,

Popis přípravy ručních zkoušek:

Cukrový rozvar
Cukr s vodou promícháme a uvedeme do varu. Pro vaření použijeme nádobu, která je odolná vysokým teplotám. Během vaření omýváme stěny kotle za pomoci navlhčeného štětečku. Tím se odstraní případné nečistoty z cukru. Omýváním stěn se zabrání karamelizaci cukru i zpětné krystalizaci. Po dosažení teploty 102,0 – 102,7 °C var ihned ukončíme a sejmeme ze zdroje tepla. Takto připravený rozvar je určený k použití, popřípadě necháme vychladnout a uložíme v čistých, suchých a uzavřených nádobách.

Slabá nit a silná nit
Odvážené množství vody a cukru se uvede na teplotu 103,7 – 106,6 ºC. Vzniklý roztok odstraníme ze zdroje tepla. Praktická zkouška se provádí pomocí čisté vařečky tak, že kápneme roztok na palec. Při přiložení ukazováčku a následného oddálení vzniká nitka - jedná se o roztok uvařený na slabou nit. V případě vzniku silnější nitky nebo několika nitek, jedná se o roztok uvařený na silnou nit.

Slabý a silný let
Příprava roztoku je shodná s předešlými rozvary. Tento roztok je vařený na teplotu od 113,5 – 120,0 °C. Ruční zkoušku provádíme pomocí drátěného očka o průměru cca 8 – 10 mm. Ponořením očka do rozvaru zachytíme roztok v podobě průhledné blanky. Ihned po vyjmutí foukneme do očka. Vytvoří-li cukr jednu bublinku, jedná se o roztok vařený na slabý let. Vytvoření několika spojených bublinek v podobě řetízku, je cukr vařený na silný let.

Koule
Vaříme-li předchozí cukerný roztok dále na teplotu 121,2 – 123,7 ºC, získáme cukr vařený na kouli. Při praktické zkoušce použijeme dřevěné držadlo vařečky, které ponoříme do roztoku. Po vyjmutí se ochladí ve studené vodě a vlhkými prsty se vzorek cukru z držátka stáhne. Dá-li se vytvarovat do kuličky, je cukr uvařen na požadovaný stupeň.

Slabý a silný lom
Při teplotě 128,7 – 133,7 °C získáme cukr vařený na slabý lom. Dalším svařováním na teplotu 135,0 – 140,0 ºC získáme lom silný. Pro určení ruční zkoušky použijeme navlhčené držátko vařečky, které se namočí do rozvaru a ihned se ochladí ve studené vodě. Vzorek se z držátka stáhne a provede se zkouška. Pokud je vzorek částečně ohebný a pak teprve praská, je cukr uvařený na slabý lom. Pokud je vzorek neohebný a ihned praská, jedná se o cukr uvařen na silný lom.

Karamel
Ruční zkouška se provádí stejně jako u lomu. Získaný vzorek je křehký a ihned praská. Teplota karamelu je 141,2 – 150,0 ºC. Cukr vařený na karamel obsahuje jen nepatrné množství vody – cca 1 – 2 %. Při jeho vaření je třeba dbát na velkou opatrnost, neboť velmi snadno žloutne. Také hrozí velké riziko popálení.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek