Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ZAVAŘOVÁNÍ

spagetka: Díky za odpověď. Já nejsem moc nákupní typ, který by běhal po nákupech. Takže když něco potřebuju, podívám se na internet.

Ale určitě máte pravdu, že při dopravě se může stát cokoliv.
3

Miloš: osobně bych nikdy nekupovala zavařovačky z netu, můžou být naprasklé, víme, jak se s balíky zachází a jak budete dokazovat, že vy jste se sklenicí nepráskl?. Zkuste se poptat ve svém okolí, zda jich někdo nemá moc. Mívají je i v Albertu, Kauflandu, Lídlu. Případná reklamace prasklé sklenice je pak daleko jednodušší a rychlejší a náhodné prásknutí tu určitě neobstojí, kdežto balíkem jo, tam vám řeknou, že jste si to měl odebrat osobně.

Došly nám doma zavařovačky tak bych rád koupil další/http://www.utc.cz/cs/sklenice-zavarovaci-10-ks-300.... Myslíte, že kolem 100,- za 10ks je adekvátní cena?

No já jsem právě ty starší taky viděla u mamky :)a trošku tuším jak je používat. Díky za odpovědi, ještě se rozmyslím a jeden koupím.

Polu: Záleží na zvyku v rodině. Já zavářím postaru, buď v troubě nebo ve velkém hrnci, který přiklopím menším, tradiční zavářecí hrnec měla mamka, ale ten už je ve šrotu. Ovšem Andrejce věřím, že je to pohodlné a snadné na té elektrice. (jen mě by se do mé minimini kuchyňky už nevešel ;-);-))

Polu:No používá se všechno možné, dokonce i na zavařování myčka, MW trouba ... Ale já nejradši ten elektrický hrnec, ve vodě tomu prostě věřím na stopro;-)

1974andrea: Děkuji za odkaz, hrnec vypadá dobře. A tady tyhle tradiční se ještě používají? www.utc.cz/cs/hrnec-zavarovaci-objem-30-l-32-2-x-37-cm/337519p/

Polu:Já mám tento elektrický a jsem s ním maximálně spokojená, jen se nalije voda, nastaví teplota a je to;-)
http://www.mall.cz/zavarovaci-hrnce/severin-ea-365...

Ahoj, teprve se chystám začít se zavařováním a chtěla bych vás poprosit o doporučení zavařovacího hrnce. Je něco, na co si mám dát při výběru pozor? Díky

magdalenka: největší můj hrnec je čtyřlitrový tlakáč,do kterého se moc nevleze.I když marné by to taky nebylo,hmm,dík za tip

Hella: Heli, tak tchýnin nápad by se mi taky zhruba před 35 lety hodil ;-);-):yes::yes:

tejaja: Díky za ty "odpozorované" časy :yes: ;-)

PatkovaKaterina: Já ti rozumím. Kdysi jsem hned po svatbě bydlela v garsonce, jen s vařičem, bez sporáku a na remosku nedám dopustit, pekla jsem v ní i vánoční pečivo. A tehdy mě tchyně naučila zavářet takhle: svaříš v širším kastrolu vodu s cukrem, vhodíš ovoce a necháš přejít varem 1-2 minuty podle tvrdosti ovoce. Ihned ho naběračkou nandáš do horkých sklenic, zavřeš víčkem a obrátíš na 5 minut dnem vzhůru. Nepamatuju, že by se mi něco zkazilo. Většinou jsem tak zavařovala meruňky a třešně, okurky ne. Dělá se to postupně, musíš odhadnout přibližné množství do jedné sklenice a trochu přidat, protože se ovoce trochu svaří. Není dobré vařit všechno ovoce najednou, to poslední by se ti zatím rozvařilo, než všechno zavíčkuješ.

Hella: Dlhoročné skúsenosti stačia bohate, niekoľko generácií odskúšalo a dá sa spoľahnúť na to. uhorky zaváram od bodu varu 8 min, potom ich vyberám http://www.toprecepty.cz/recept/2349-rychle-naloze... Uhorky sú krásne chrumkavé.
Ako som písala, tekvicový kompót ide do suchého dunstu, takže táto požiadavka odpadá. Rovnako žiadne lekváre nesterilizujem. Kyslé šaláty a čalamády sterilzujem podľa toho, o čo ide, nie je recept ako recept. Kompóty vo väčšine sterilzujem od bodu varu 10-12 min, podľa tvrdosti ovocia. Drobné ovocie presypané cukrom sterilizujem cca 10 min, všetko len aby chytilo viečko.
Žiadne prepočty:-) Proste dlhoročné recepty dedené z generácie na generáciu. U nás zavára skoro každý, a nikto nijaký teplomer nepoužíva. Ostatne, v čase mojej babičky a dokonca aj mamičky žiadne zaváracie teplomery ani neboli a zaváralo sa s úspechom.:-);-)

Bibinka: Taky jsem kdysi zavařovala v hrnci, ale vždycky s teploměrem. Píšete tady s tejaja, že počítáte dobu od varu. Opravdu by mě zajímal ten přepočet, když se třeba okurky mají sterilovat 20 minut při 85 °C, kolik minut je vlastně od oka vaříte. Kdysi v nějaké receptu Eva Pilarová psala, že okurky počítá 7 minut od doby varu. A vy ?

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek