Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ZAVAŘOVÁNÍ

Kačenka a na sporáku v najväčšom (polievkovom)hrnci to nechceš skúsiť zavariť?

mtvrdikova:já ty sklenice nebalím, jen dám na dno ten hadřík, nebo utěrku a ony se ty sklenice nehnou, bez toho by mohli prasknout dotykem o sebe atd. Hadřík slouží jako brzda a obsah při prasknutí nebudeme mít ve vodě:no:

Simona Kucerova: Aha, děkuju za vysvětlení, zase jsem "chytřejší" - i když ne o moc:-K;-);-);-)

mtvrdikova:určitě,sklenice by se neměly dotýkat;-)

Dobrý den, chci se zeptat proč balíte sklenice do novin nebo do hadříku? Aby to neprasklo?

tejaja:Terezko, tak to děláme úplně stejně, jen já místo novin dávám hadříky, mám je jen na sterilizování-pak je vyhodím. Jinak to počítám stejně od bodu varu;-)

PatkovaKaterina: Ja zaváram tak, ako moja babička a mamka. Všetky uzavreté fľaše zabalím do novín, stačí spodok, uložím do veľkého hrnca, napustím vodu a dám na sporák. Odkedy začne voda vrieť, počítam minúty sterilizácie. Potom vypnem, fľaše vyberiem a nechám vychladnúť. Lekváre nesterilizujem a tekvicový kompót ide do suchého dunstu, teda do deky. A nepotrebujem k tomu ani mikrovlnku ani rúru.;-)

Hella: jde o to,že mám špatnou mikrovlnku,nefunkční troubu a nedostatek peněz na nové spotřebiče.Funguje mi jen remoska a mám hodně pidi sklineček (kopr,májka) a paprik.Ano,je celkem naprd,zavařovat do takových prcků,ale tisíce na nové spotřebiče fakt nemám

Dobře, je to další způsob zavařování. Jen mi uniká jeho smysl. Myslím si, že tento způsob vznikl asi kdysi dávno, kdy nám zbývaly sklenice od leča a všelijakých omáček, které jsme vozili na dovolenou pod stan. Tento sortiment i sklenice, o obsahu 500 g a které měly akorát tak do remosky výšku, už jsou dávno minulostí. Ovoce bude asi někdo těžko zavařovat do skleniček od jogurtu a marmeládu už není třeba dál zavařovat. I když... sama zavařuji do těch pidi skleniček mamince (92 let) okurky ;-), ale zavařuji to 2 min v mikrovlnce. http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-...

spagetka:děkujíííí,si nejlepší

Jana Remkova: no,je pravda,že je to tam celkem natěsno:-// Mám tu velkou hlubokou

PatkovaKaterina: jj, mám ještě od tchýňky prastarou remosku, která je vyšší než ta malinko novější, ale skleničky od přesnídávky se mi vejdou i do té novější. Tady jsem ti našla o zavařování v remosce, jukni:
http://www.dumazahrada.cz/bydleni/kuchyne/2008/1/1... - text ti sem zkopíruju: "Zavařování
V remosce: pohodlně zavaříme třeba domácí džem; vejdou se do ní malé skleničky (1,5 dl). Dno mísy s nepřilnavým povrchem chráníme před poškrábáním tak, že na ně položíme papírové utěrky, na které teprve naskládáme skleničky, případně můžeme použít kousky kartonu. Mísu do poloviny naplníme studenou vodou, naskládáme do ní skleničky s džemem a pak už jenom remosku na půl hodiny zapneme. Skleničky vyjmeme po vychladnutí vody."

Upřímně, jsem docela a příjemně překvapená, rozhodně ještě letos vyzkouším,;-);-);-):yes::yes:

PatkovaKaterina: Tak to máš nějakou vysokou remosku, Katko! V tom případě by to šlo stejně, jako v elektrické troubě, ne?:-O

tejaja: malý sklinečky a ty od kunovjanky by mi tam vlezly. Já o tom zavařování kdysi četla,ale blbec sem si to nevystřihla.

Tiež som ešte nepočula zavárať v remoske a pravdu povediac, ani si to neviem predstaviť. Remoska je nízka na to, aby sa do nejpostavili fľaše. :-/

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek