Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalý hrnec

yanull:Ja toho zvrtala na sporaku nepocitane, tudiz jedny testoviny by mi reputaci nezhorsily:-D.Jen mi to prislo logisticky slozitejsi, nez dat varit na sporak hrnec s vodou:-8, ale nevyzkousela jsem.Ale na tu ryzi se chystam, jsem rada, ze to tu probirame.Miluji dusenou a verim, ze z PH bude vyborna.
A ohledne toho pridavani casu pri odklopeni poklice si myslim, ze to je trochu prehnane.Pokud do nej nekoukam petktrat do hodiny, staci ta orientacni doba a nic nepridavam, i kdyz jsem to take cetla v navodu.Ale ja varim povetsinou na LOW, tudiz tam to asi takovou roli nehraje.

chocolate: Luci, toho jsem se také bála, protože voda prudce v PH nikdy nevaří, ale obavy byly zcela neopodstatněné, protože i když chvíli ty těstoviny nevaří vůbec, tak jsou ve výsledku naprosto v pořádku a velmi dobré. Opravdu to chce vyzkoušet a komu se to neosvědčí, vrátí se k k původnímu, jak jednoduché;-).
K jednomu "rozblemcání" se ale přiznám. Dala jsem do PH vřelou vodu, za chvilku nasypala těstoviny, jak jsem zvyklá a ty pak po chvíli začaly "blemcat". Nešlo mi to do hlavy, až jsem zjistila příčinu. Den předtím jsem vyndala šňůru od PH ze zásuvky, protože jsem si tam zapnula brousek na nože a zapomněla jsem ji vrátit zpět. Mám tam několik šňůr, tak jsem si toho ani nevšimla a těstoviny se vlastně navařily vůbec. Ale ani tyto nepřišly vniveč, pochutnaly si na na nich slepice ;-)

yanull: no, já to pochopila tak, že teplota se pohybuje někde poblíž bodu varu (jako píše chocolate) a když "vyvětrám", teplota klesne. Každopádně se snažím nakukovat pod pokličku co nejméně :-D

cathleen: Já naštěstí ne, mám sice hrnec o objemu 3,5 litru, ale žádné přerušované vaření jsem nezaznamenala a to ho mám více než 7 let. Většinou vařím na 2 stupni, ale nevěřím, že by to přestalo vařit i na tom nižším. Když už je jednou na keramická vložka na té správné teplotě, tak se mi zdá nelogické, aby to přestalo vřít, přece nemá šanci se zvednutím pokličky na tu chvilku ochladit a a to ani teplota pokrmu :-O.

yanull: mám nádobí s titanovým povrchem z panvicky.cz, už snad 5-6 let. Asi povolí nahřát jen do určité teploty, protože třeba karamel na tom neudělám - zkoušela jsem dvakrát. Nic se nepálí, cukr je jen horký, ale nerozpouští se - nechtělo se mi tomu věřit.
Tím nepřilnavým jsem myslela hlavně to, že u jídel, která se ráda přichytnou a je třeba je proto pořád odmíchávat, míchám určitě mnohem méně - nepřichytává se.

Ja mam asi nejaky zvlastni PH, ale mne v nem voda nebubla, maximalne velmi jemne perli pri kraji.Konecne i kvuli chuti jidel tazenych pod bodem varu jsem ho kupovala a myslim, ze prave na tomto principu funguje.
Ja i celkem verim, ze ryze z PH muze byt vyborna.Sama mam nejradeji ryzi dusenou v troube nebo v MW.Tudiz v PH by mohla krasne natahnout chut cibule a hrebicku, ktere pouzivam.Musim konecne vyzkouset;-).
Jen u tech testovin mi to prijde jine, tekutina v PH perlickuje, coz je prima pri duseni masa a vareni vyvaru, ale u testovin?Bala bych se rozblemcani, nehlede na tu slozitost pripravy.Nicmene kazdy at vari tak, jak mu vyhovuje.

yanull: jé, Jani, mám tytéž zkušenosti s pokličkou, co Jarka - u mého hrnce to psali dokonce v jeho návodu...že otvírat co nejméně, jak to má malý příkon a spíš se to táhne než vaří, tak každé odklopení pokličky prodlužuje dobu vaření asi o 30 minut;-)

yanull: Já jsem před časem procházela stránky prodejců a různé recenze a tam jsem se dočetla, že každé otevření hrnce přeruší varný proces až na půl hodiny. Ale máš pravdu v tom, že jsou to jen mé úvahy. Taky proto jsem se začala ptát i tady, ráda přicházím věcem na kloub :-8

cathleen: Ivo, jak píše Laďka, asi také nemám to správné nádobí. Můžu se zeptat na Tvoji značku? Docela mě to zajímá, mám nepřilnavou hlubokou pánev, italské výroby za 1.800,- a míchat v ní musím také. Sice ne stále, ale musím.

zizala: Jarko, to, co píšeš, je Tvoje představa, ale opravdu jen představa, aniž jsi to vyzkoušela, ale já proti tomu nic nemám, každá si vaří podle sebe, jak jí to vyhovuje ;-) Ale že bych nadzvednutím pokličky přerušila a zpomalila vaření, to tedy nechápu, o čem píšeš:-O. Včera jsem pokličku úplně sundala, abych dala do polévky dala majoránku a utřený česnek se solí a polévka normálně bublala, jako by byla přikrytá, tedy aspoň v tom mém PH tomu tak je ;-)

cathleen: Ivo, omlouvám se, odpověď byla určena pro Jarku, já tu mezi tím řeším asi 5 dalších věcí :-/;-)

cathleen: :yes:

Když si představím ten postup - vařit vodu v konvici, lít ji do pomaláče, rozmíchat těstoviny, uvést do varu a znovu zřejmě rozmíchat, dvakrát zkontrolovat = otevřít hrnec, čímž se proces vaření přeruší a výsledek zpomalí, jak jsem četla, až o půl hodiny... :-S pokud si hrnec koupím, tak v něm určitě nebudu vařit to, co mám na sporáku hotové za chvíli ;-) se stejným výsledkem. Mám ráda těstoviny al dente, neustálé ochlazování a zahřívání při přerušeném procesu by jim určitě neprospělo.
Ale každý podle sebe, samozřejmě :-)

cathleen: Ivi, něco mi není jasné - v nepřilnavých hrncích ti nic neprská? Připálení chápu, ale že by neprskalo, se mi nezdá, nebo nemám správné hrnce ;-)

yanull: já jsem Iva :-D energii si nehlídám, čas a to, kolikrát bych musela zaskočit do kuchyně - ano.
Co se týká (ne)připáleného nádobí nebo prskání na sporáku - to mám ošetřeno nepřilnavými hrnci.

spagetka: Ladi, zkus, uvidíš, že budeš spokojená. V neděli jsem ještě vytáhla z mrazáku krabičku makové nádivky, také vařené v PH, se kterou jsem nemusela míchat, nic mi "neprskalo" po sporáku, nádivka byla jako čerstvá. Ještě jsem nezkoušela v něm uvařit houskové a bramborové knedlíky. Houskové si vždy dělám do zásoby, ale bramborové v něm zkusím a dám vědět;-):-):-K.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek