Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalý hrnec

cathleen: Jarko, v tomto směru máme každá svůj názor, z Tvého popisu usuzuji, že u vaření si čas strávený v kuchyni hlídáš, možná i spotřebu energie, u mne čas není mým pánem. Ale znovu podotýkám, že nejen u masa, ale i ostatních surovin, které se v něm vaří, jde o chuťový dojem. I když se obojí vaří ve vodě, je to opravdu rozdílné. Mám PH déle než Ty, což není rozhodující, ale přesvědčila jsem se o rozdílnosti chuti již mnohokrát;-):yes:.

yanull: luštěniny snad ano (i když předmočené jsou uvařené taky za chvíli), ale rýži a těstoviny...nevím. Zkoušet nebudu, tu chvilku si to raději pohlídám na sporáku:-)
PH mám už 6 let. Když jsem ho kupovala, bylo to proto, že jsem o něm četla, jak vynikající jsou z něj vývary...jak výborné, chutné je pomalu vařené maso (zkušenosti už od Indiánů)...že není třeba tolik solit, kořenit ani mastit při vaření v PH...že se v něm nerozvaří zelenina, kterou dávám vařit zároveň s masem....

To všechno byly důvody (a pro mě pevně logicky dané), proč jsem si PH koupila.
Debatu není třeba ukončovat, podle mě by se měla spíš rozvíjet - každý, kdo chce PH zkusit, si může vybrat "to své", proč si ho koupí ;-)

yanull: Ok, já jsem jen hledala logiku :-8 Pomalý hrnec na maso a vývary by se asi hodil, vývary potřebuju pořád. Možná časem :-)

yanull: ty těstoviny zkusím, nedělala jsem to, ale když píšeš, že jsou chutnější, věřím tvé chuti ;-);-), jak píšeš o překypění - to mi jde teda u klasiky taky poněkud na nervy, člověk aby pak uklízel celý sporák, když to nepohlídá :-/
Luštěniny a rýži jsem už v PH vařila a chutnaly.:yes::yes:

zizala: Jarko, na Tvůj dotaz odpovídám: Při vaření mne zajímá vždy hlavně výsledek. Pro mne je rozhodující, jak jídlo chutná a pokud uznám, že je to lepší, než klasicky, čas je až na druhém místě. Ryby v PH nedělám a u rýže a těstovin je pro mne už výhoda ta, že to nikdy nepřekypí, jak u klasického hrnce a ani nehrozí přilepení ke dnu. Hlídání neber tak, že u PH sedím, ale že během vaření 2 x zkusím, v jakém stavu se nacházejí. Zkouším nové těstoviny i jiné druhy rýže, tak hlavně z toho důvodu. Myslím, že v našem věku máme už leccos vychytané. Včera jsem v PH např. vařila čočkovou polévku, byla jsem maximálně spokojená. U klasického vaření luštěnin fungují nadýmavé procesy, zde jsem ani nevěděla, že jsem ji jedla. Proto bych tuto debatu ukončila doporučením, abys to aspoň jednou zkusila. Pokud nebudeš spokojena, vrátíš se ke klasice a bude to v pohodě;-). Já spokojena jsem, ale v kuchyni se stopkami nepracuji a už vůbec nikoho k tomuto způsobu nenutím, jen jsem zde napsala svoje zkušenosti :-K.

yanull: Píšeš o něco níže:
Děvčatasmajlik, ač mne o to žádáte, nemůžu dát jeden univerzální recept na vaření rýže nebo těstovin, protože se musíme řídit jejich druhem. Ale jak jsem již psala, postup je takový: Asi na 10-15 min.nechám zahřát PH na vyšší stupeň, pak si dám vařit vodu do rychlovarné konvice, naliji ji do PH, osolím, v případě těstovin dám lžičku oleje nebo kůži z uzeného masa. U rýže sůl, hřebíček, kousek umyté cibule se slupkou. Nečekám, až začne voda vařit, ale hned vsypu těstoviny nebo rýži/tu proplachuji asi hodinu před vařením studenou vodou. Kdyby se propláchla těsně před vařením, ochladila by vodu v PH. Promíchám a pak během varu zkouším. Opravdu to chce trochu pohlídat, protože zde minuty se nedají přesně napsat, ale vaří se o trošku déle než klasicky v hrnci. U větších těstovin je vyberu děrovanou naběračkou do síta, pak propláchnu studenou vodou. Rýži slévám z nádoby a také proplachuji. Vodu po vaření těstovin ani rýže nevylévám, používám ji do polévek, např. hráškové, tomatové nebo všech, které se trochu zahušťují. Nebojte se, není to složité a díky pomalému varu je vše pěkně uvařené, nic se nepřichytne, neslepí a ani nepřekypí. Mám PH objem 3,5 l, vody tam dám co nejvíce to jde, ale počítejte s navařením surovin.

Protože taky nechci, aby vznikla sáhodlouhá diskuze u receptu, mám dotaz tady. Když rýži nebo těstoviny stejně musíš hlídat, aby se nerozvařily nebo nebyly tvrdé, není to trochu kontraproduktivní, použít na to pomalý hrnec? Stejně u toho musíš stát a dokonce o dost déle než když vaříš klasicky. V čem je tedy ta výhoda při vaření rychlovek (rýže, těstoviny, ryby apod) v pomaláči? To o chuti chápu u masa, omáček a podobně, ale rýže nebo těstoviny z vody musí být na chuť pořád totéž ;-)

scarlet:ahoj :-K. Do ledničky ho klidně dát můžeš, je nesmysl, že by to tomu hrnci nějak uškodilo. (já ho nedávám z důvodu zabrání místa). Jen ho pak po vyndání z ledničky nedávej na teplou plotýnku, stejně bys měla mít na plotýnku takovou mřížku, abys tu nádobu nedávala přímo na zdroj tepla. Navíc tu někdo psal, že raději tu nádobu na vařič nedává, že mu nějak praskla, či co, už nevím, kdo to byl, ale mám tušení že senky. Jinak ale: do ledničky určitě jo, pokud se ti tam vejde a není to zbytečné zabrání místa. - myslím ale jen tu nádobu, ne s tím elektrickým obalem. To možná někdo myslel, je logické, že do elektriky se pak dostane vlhko a mohlo by to zkratovat. Ale to snad nikdo se zdravým rozumem neudělá ;-);-);-)

Dobrý večer, holky prosím vás, poraďte mi. Já jsem dnes přo pomalení jídla v pomaláčku měla trošku času, tak jsem sledovala diskuse o pomaláčku a v tom jednom názoru bylo psané, že ta mísa nesmí do ledničky. Já mám tedy pocit, že už jsem ji jednou v ledničce měla, ale jestli to tomu škodí, tak to tam dávat nebudu. Dnes jsem pomalila brambory, polité podušenou cibulkou a na tom kuřecí stehna a kusky uzeného bůčku. Taky mňamka. Ale ty stehýnka jsem nakonec dala ještě pět minut pod gril. Krásný večer a děkuju předem za radu.

scarlet:jsem ráda, že jsi se s PH nakonec skamarádila;-);-);-)já mám období, kdy si na něho nevzpomenu, ale pak zase ho používám každou chvíli;-);-);-)taky nám někdy ten Tvůj výtvor vyfoť a dej k nahlédnutí;-);-);-)

Dobré odpoledne děvčata,
severinka: ptáčci dopadli na výbornou, sama jsem uvařila, sama sebe mosím pochválit, nikdo mně nepochválí. Synátoři byli v noci venku, ten jeden přiše po ránu, vytočil se a už ho zase není. Ten druhý také po ránu ataky se vytočil, ale už se i vrátil a spí.Ne vážně, šťáva výborná a to jsem tam nedala masox a ani jsem to nemusela dochucovat. Jen to maso jsem trochu osolila a opepřila a to stačilo. Hlavně my ani moc nesolíme. Navíc jsem si uvědomila, že co vařím v pomaláči, je vše bez tuku,což pro mně taky dobré.Na čas skvělé. Já ráno kolem deváté měla vše hotové a do desíti i s buchtou a to jsem v té době ještě čekala na kluka, až mi přinese z billy cukr.
severinka,špagetka: jo to je ten můj hrnec přesně takový, jen já mám nějaký starší CP 650 a bez časovače a tenhle podle toho jak jsem to pochopila, časovač má. Jinak vzhledově je úplně ten samý.
yanull: jsi moc hodná, že jsi mi to i našla, ale on už to chtěl koupit můj muž, ale Bohu žel, to už nestihl. a já to mám vlastně tak jak ty. Přes den jsem doma a v noci bývám docela často hore. Takže škoda pětistovky, vždyť to je pomalu dražší jak celý pomaláč. A to bych k tomu časovači potřebovala týdenní školení, abych to pochopila, což by ještě furt nebylo jisté.Zkrátka holky, měly jste velkou pravdu a jsem moc ráda, že jsem vás poslechla. Zítra na noc dám asi pomalit kuřecí vývar, nebo pokud vymyslím do pomaláče něco, co by mohlo být na pondělí na oběd. Ve středu už budu vařit na vařiči tatínkovo " švejžužů", ve čtvrtek špenát, je zelený čtvrtek, na velký pátek smažák, nesmí se maso, no ale na sobotu dám pomalit kačenu, snad se povede, jinak mně kluci vynesou v zubech, to znáte, na řízky a na kačenu je nemusím dvakrát volat k obědu. Už se těším na další pomalení a vám moc a moc děkuju za rady.:-K

scarlet: Já mám také PH bez časovače, protože už ho mám snad 10 roků, myslela jsem, že 7, ale už je to určitě déle.
http://www.bionaire.cz/shop/index.php?a=detail&s=3...
Nicméně časovač u něj není, ale mně to nevadí, protože přes den jsem doma a v noci málo spím;-). Ale mám informaci, že se dá koupit zásuvka s časovačem, která je univerzální a ta by Ti v tomto případě mohla pomoci. Posílám i odkaz na ně. Budu ráda, když Ti to pomůže :-K.
http://www.zbozi.cz/hledani/?q=spinaci%20zasuvka%2...

scarlet:bude to asi to co našla Špagetka:-?:-?:-? a časovač tam být musí ne:-?:-? Jak jinak by jsi to nařídila:-?:-?:-?;-);-)

scarlet: našla jsem podobný typ, jen číslo je 658. Podobá se?
http://www.elektrocentrum-dvoracek.cz/kenwood-cp-6...

Jinak, skutečně pomalý hrnec znamená úsporu energie - tu jsem si změřila, takže to není reklamní trik:yes: a i času - to poznáš sama, mezitím si uděláš úplně jinou práci, nebo se v noci vyspíš;-):-D. V žádném případě se ho nevzdávej. Receptů je tu na topkách i internetu spousta. Pochlub se pak s ptáčky ;-);-)

jo, ještě severinko, když si zadáš kenwood, tak tam jsou jen dva pomaláče, oválný a tuším hranatý. Ten oválný je přesně co mám, jenže na tomto už je i časovač.:-K

severinka: severinko, konečně jsem se dnes dopátrala jaký, že to mám hrnec. Je to kenwood CP 650, on je starý typ, ani ho jako takhle nemůžu nikde najít, že by se o něm psalo. Víš já ho měla šest let v lince . Tak on už je to starší pán jen se v něm nevařilo. Víš, kdybych ho prodala, tak za něj můžu chtít maximálně dvě stovky, nebo dvěstě padesát. Ale on, i když je to starý typ, je vlastně nový. A kdybych ho měla používat jen na dušení, vaření polévek, škvaření sádla nebo udělat marmeládu, tak se mi to oplatí, pokud je fakt ta spotřeba elektřiny nižší. Dvě stovky bych utratila hned a takhle má pro mně větší užitkovou hodnotu než dvě stovky.
Těším se na zítřek na ty ptáčky, jaké bude to masko.:-K

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek