Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalý hrnec

Děvčata:-K, ač mne o to žádáte, nemůžu dát jeden univerzální recept na vaření rýže nebo těstovin, protože se musíme řídit jejich druhem. Ale jak jsem již psala, postup je takový: Asi na 10-15 min.nechám zahřát PH na vyšší stupeň, pak si dám vařit vodu do rychlovarné konvice, naliji ji do PH, osolím, v případě těstovin dám lžičku oleje nebo kůži z uzeného masa. U rýže sůl, hřebíček, kousek umyté cibule se slupkou. Nečekám, až začne voda vařit, ale hned vsypu těstoviny nebo rýži/tu proplachuji asi hodinu před vařením studenou vodou. Kdyby se propláchla těsně před vařením, ochladila by vodu v PH. Promíchám a pak během varu zkouším. Opravdu to chce trochu pohlídat, protože zde minuty se nedají přesně napsat, ale vaří se o trošku déle než klasicky v hrnci. U větších těstovin je vyberu děrovanou naběračkou do síta, pak propláchnu studenou vodou. Rýži slévám z nádoby a také proplachuji. Vodu po vaření těstovin ani rýže nevylévám, používám ji do polévek, např. hráškové, tomatové nebo všech, které se trochu zahušťují. Nebojte se, není to složité a díky pomalému varu je vše pěkně uvařené, nic se nepřichytne, neslepí a ani nepřekypí. Mám PH objem 3,5 l, vody tam dám co nejvíce to jde, ale počítejte s navařením surovin. Uvidíte, že to hravě zmáknete, jste šikulky a šikovnice ;-):-K:yes:

Na Labužníku jsou i recepty :-O:-O:-O na moučníky "pečené" v PH :-O, např. jablečný drobenkový koláč.

scarlet: Dobrý večer, Scarlet :-) Já mám pomalý hrnec něco málo přes rok a už bych ho nedala ;-) Osobně bych v něm koprovku nevařila, určitě jenom maso na vývar a ten pak použít do klasicky vařené koprovky na sporáku. A to samo sekaná - podle mě to určitě nebude držet pohromadě, nebude to kompaktní, ale maso pustí tuk a bude z něj akorát nějaká směs pod špagety ;-) Sekanou upeč určitě klasicky v troubě, jak jsi zvyklá :-) Osobně používám pomaláč hlavně na vývary nebo na pečená masa. Z omáček jsem v něm dělala jen segedín, jinak jsem se do žádných větších experimentů nepouštěla ;-) Ale určitě se tu najdou i další děvčata, která ti budou v tomto směru nápomocna :-)

Aha, tak se omlouvám, vidím, že Nadja přidala recepty na sekanou, tak to asi půjde ;-) Já bych se toho asi bála :-8

Holky moje zlaté, když já vám tak moc děkuju za rady. Jani, děkuju za recept, na návod na rýži a těstoviny se taky moc těším, Se mnou pomaláček v pátek třináctého s rýží moc nekamarádil. Rýže byla rozvařená a maso tvrdé. No maso sice změklo, ale rýži jsem musela uvařit novou klasicky. No, nevadí, měli ji psi.
Naďo, máš pravdu, já si to snad ani neuvědomila, jaksi zatím se učím a sleduju receptíky, co a jak se má dělat a hlavně, na jakém stupni. Mně to vlastně napadlo jenom tak, ale asi za hoďku po příspěvku v komentáři, jsem si uvědomila svou blbost. Já to vlastně brala, jako že to nemusíš hlídat až tak jak při normálním vaření a nespálí se ti to. Ne, že bych s tím měla nějaké problémy, ale zkrátka jen tak..
Teď jsem vytáhla sekanou, přes den jsem si to honem neuvědomila, myslela jsem popravdě, že zůstane ještě dušená mrkev, ale houby. Tak ji nechám do rána rozmrznout a pokud nebude kluk chtít hamburgry nebo karbenátky, tak bych ráda udělala sekanou. Jsem na ni velice zvědavá, jestli bude lepší. Když by to tam šlo, byla bych moc ráda, protože tak honím troubu a spotřeba elektriky na ní je určitě o moc větší, jak u pomaláčka.
Jestli se tu ještě dnes v noci objevíte, písněte mi prosím, jak dlouho mám pomalit tu sekanou. Děkuju ještě jednou moc za rady. Scarlet.

yanull:Yanullko dej receptík jak děláš těstoviny a nebo rýži;-)Nadja má pravdu,to jsem ještě si netroufla v něm udělat:-8;-)

scarlet:ahojky Scarletko:-K:-K:-Kani nevíš,jak jsem ráda,že začínáš přicházet na chuť pomaláči jak já mu říkám frajer;-):yes:Je to prostě frajer k nezaplacení:-D;-):yes:Koprovku bych bez masa v něm já nedělala;-)Ale zkus ten vývar přes noc pomalit,uvidíš,že tě nezklame;-):yes::-KAle nevím,aby synek na něj nešel v noci až ho probudí ta fantastická vůně:-*:-p:-p:-D

yanull: Jani, dej rýži a těstoviny v PH jako recept - tady to zapadne a jinde na netu toho moc, spíče nic, není. :-O;-)

scarlet: :-O Tady na Labužníku jsem našla asi 10 stran rcp na vaření v PH:
http://www.labuznik.cz/recept/hledani/zakladni/?q=...

scarlet: Já si bez PH už neumím představit vaření. Dělala jsem v něm naposledy zeleninový guláš, naprosto perfektní, zelenina nerozvařená a také jsem v něm začala vařit i rýži a těstoviny. Vždy si ho předem trochu nahřeji, pak tam naliji vodu z rychlovarné konvice a nikdy jsem lepší těstoviny ani rýži nejedla. Určitě Ti u koprovky nic neuteče, nemusíš se bát.

scarlet: napiš, jaký máš typ pomaláče - to určo najdeš někde na štítku - a zkusíme googlit, třeba něco najdem.;-)
A koprovku bez masa dělat v pomaláči je, myslím, zbytečné, ale nevím....
Našla jsem toto: Hovězí s koprovou omáčkou v PH
http://www.labuznik.cz/recept/hovezi-s-koprovou-om...

Dobré odpolko děvčata,
svíčková se povedla, nic jsem teď už nepřipálila.
Jen jsem se chtěla zeptat na ty omáčky. Ne, že bych je dělala často, kluk na ně moc není, ale koprovku a svíčkovou snese. Já se chtěla zeptat, když budu dělat svíčkovou, to chápu, je tam maso a zelenina, ale jak mám začít třeba tu koprovku? Já ji vařím tak, že si udělám v kastrolku bešamel, pak to doliju mlíkem a dám kopr.A v PH se to dá taky tak jednoduše připravit, nebo je to hrnec jen na pomaléní vývarú a masa? A neuteče mi to mlíko než si dodělám ostatní a budu tu máčku mít v pomaláči? Vím, že řeknete, že jsem však dělala tu svíčkovou, to jo, ale tam se začíná masem. Tam jsem začla napřed masem a zeleninou do mísy, přidala koření, zapomněla na slaninu a zavřela. A teď nevím, jak začít s tou koprovkou.
Jinak dnes jsme měli s klukem dušenou mrkev a maso, ale malé a tenké, tak to jsem do pomaláku nedávala.Zítra se dojí asi ta mrkev, pokud na ni kluk nevletí ještě v noci, tak vlastně nevařím, tak se těším na čtvrtek, kdy určitě dám něco pomalit. Těším se na vývar, který je tu do nebes vychvalovaný, ostatně jako všecky recepty na pomaláč. I ta kyselica se mi z toho zdála jaksi lepší. Nevím, jestli si to jen tak nenamlouvám, ale byla taková hutná, ne vyvařená. Jinak moc a moc díky za vaše rady na mé někdy až hloupé otázky. Návod na ten hrnec samo nemám a zeptat se můžu jen vás. Děkuji moc. Scarlet. :-K

Severinka:ok ;-):-):-))

yanull:ježíši nijak jsem to nebrala, jen jsem napísala příspěvek;-);-);-);-):-D:-D:-D:-D

Severinka:Miri, můj příspěvek nebyl nijak mířený proti Tvému postupu, samozřejmě, že každý maso solí, já jsem jen popsala, že to dělám na pánvi a nejprve maso a poté zeleninu. Co člověk, to originál a každý z nás si přeje mít svíčkovou co nejlepší. Je to jako s bramborovým salátem, jeden pokrm a mnoho možností přípravy ;-):-):-))

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek